FSB sprečio atentat na glavnu urednicu RT, Simonjan poručila: "Radimo, braćo"

15.07.2023

18:56

0

Dan ranije u Moskvi i Rjazanskoj oblasti su privedeni pripadnici neonacističke grupe "Paragraf-88", koji su izviđali "adrese rada i prebivališta" Simonjan i Sobčak

FSB sprečio atentat na glavnu urednicu RT, Simonjan poručila: "Radimo, braćo"
Margarita Simonjan - Copyright Foto: Federalna služba bezbednosti Rusije

Istražni komitet i Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije sprečili su atentat ukrajinskih specijalnih službi na glavnu urednicu medijske grupe "Rasija sivodnja" i RT Margaritu Simonjan. 

Navodi se da je osim Simonjan, meta bila i ruska novinarka i političarka Ksenija Sobčak.

"Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije je zajedno sa Istražnim komitetom i Ministarstvom unutrašnjih poslova Rusije sprečila ukrajinske specijalne službe da ubiju Margaritu Simonjan, glavnu urednicu RT i 'Rasija sivodnja'", saopštilo je ministarstvo.

Dodaje se da su dan ranije u Moskvi i Rjazanskoj oblasti privedeni pripadnici neonacističke grupe "Paragraf-88", koji su izviđali "adrese rada i prebivališta" Simonjan i Sobčak.

Foto: Federalna služba bezbednosti Rusije
 

Pritvorenici su izjavili da je za svako ubistvo trebalo da dobiju milion i po rubalja (oko 15.000 evra).

"Tokom istrage od osumnjičenih je oduzeta automatska puška kalašnjikov, 90 metaka, noževi, bokseri, gumeni pendreci, lisice, epolete i zastave sa nacističkim simbolima, nacistička literatura, kao i sredstva komunikacije i kompjuteri sa informacijama koje potvrđuju njihove zločinačke namere", saopštio je FSB i dodao da će biti pokrenuta krivična istraga zbog ekstremističke i terorističke delatnosti.

Među šestoricom optuženih u slučaju pripremanja pokušaja atentata na glavnu urednicu medijske grupe "Rasija sivodnja" i RT Margaritu Simonjan, kao i na novinarku Kseniju Sobčak, ima maloletnika, prenose RIA Novosti, pozivajući se na službu za odnose sa javnošću suda u Moskvi.

Foto: Federalna služba bezbednosti Rusije
 

Basmanski sud u Moskvi danas razmatra nalaze istrage kako bi odredio odgovarajuće mere šestorici optuženih. Oni se terete za huliganizam koji je počinila grupa lica i korišćenje oružja, za šta Krivični zakon predviđa kaznu zatvora do sedam godina.

Margarita Simonjan je prokomentarisala sprečavanje pokušaja atentata ukrajinskih specijalnih službi, poručivši "Radimo, braćo".

"FSB je zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Istražnim komitetom privela grupu koja je, po nalogu Ukrajine, pripremala moje ubistvo. Pratili su me, znali su sve moje adrese. Radimo, braćo!", napisala je Simonjan na Telegramu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike