Vlasti Nju Orleansa naredile evakuaciju zbog uragana Ida: Bliži se godišnjica Katrine

27.08.2021

21:48

0

Autor: A.S.

Prognostičari kažu da će uragan dostići kategoriju 3 do trenutka kada u nedelju stigne u SAD, a očekuje se da će doneti jaku kišu i vetrove i u delove Ku

Vlasti Nju Orleansa naredile evakuaciju zbog uragana Ida: Bliži se godišnjica Katrine
Copyright Ilustracija/Pixabay

Gradonačelnica Nju Orleansa Latoja Kantrel pozvala je danas stanovništvo da se evakuiše iz nezaštićenih gradskih četvrti u trenutku kada se uragan ””Ida”” približava obalama američke savezne države Luizijane.

– Ovo je taj trenutak – saopštila je gradonačelnica na konferenciji za novinare danas, pozivajući na evakuaciju one koji žive izvan sistema gradskih nasipa, prenosi Bi-Bi-Si.

Pročitajte još:

Prognostičari kažu da će uragan dostići kategoriju 3 do trenutka kada u nedelju stigne u SAD, a očekuje se da će doneti jaku kišu i vetrove i u delove Kube.

Zbog tropske oluje Ida u Nju Orleansu je objavljeno upozorenje na uragan i proglašena vanredna situacija u saveznoj državi Luizijani, dok se nevreme preko Kariba premešta prema Kubi.

U svom najnovijem biltenu, Nacionalni centar za uragane (NHC) u Majamiju proglasio je danas Idu uraganom sa trenutnom brzinom vetra od 125 km/h.

– Postoji sve veći rizik od olujnih udara opasnih po život, oštećenja od uraganskih vetrova i obilnih padavina u nedelju i ponedeljak, posebno duž obale Luizijane. Ida svakako ima potencijal da bude veoma loša – saopšteno je iz američkog centra za uragane.

Pročitajte još:

Slučajno se u nedelju obeležava 16. godišnjica uragana Katrina, koji je bio kategorije 3, kada je pogodio Nju Orleans 2005.

Ulice prestonice američke države Luizijane bile su tada u potpunosti poplavljene, a u gradu koji je bio bez pijaće vode i struje od početka najveće prirodne katastrofe u američkoj istoriji poginulo je više od 1.800 ljudi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike