Žena tužila britanske obaveštajce: MI5 upozoravao da je navodno kineska špijunka

11.07.2023 | 22:10

Autor: Redakcija 24sedam

Li je negirala sve optužbe i preduzela pravne mere protiv MI5 pred londonskim sudom, tražeći neodređenu odštetu

Copyright Profimedia

Žena, za koju je britanska obaveštajna služba MI5 navela da je navodni kineski agent, tužila je tu agenciju u pokušaju da odbrani svoj ugled.

Kako prenosi Rojrters, MI5 je u januaru prošle godine obavestila Ministarstvo unutrašnjih poslova o Kristin Li, navodeći da je "umešana u aktivnosti političkog mešanja" u Ujedinjenom Kraljevstvu, u ime vladajuće Komunističke partije Kine.Predsednica Donjeg doma Lindzi Hojl uputila je poslanicima upozorenje MI5, i tom prilikom navela da je Lijeva "omogućila finansijske donacije poslanicima koji žele da rade za račun stranih državljana sa sedištem u Hongkongu i Kini".

Li je negirala sve optužbe i preduzela pravne mere protiv MI5 pred londonskim sudom, tražeći neodređenu odštetu za navodna kršenja njenih ljudskih prava.

Njen advokat Toni Muman izjavio je danas u Tribunalu za istražna ovlašćenja da je takozvano upozorenje o mešanju, koje je izdao MI5, prvo takvo upozorenje izdato u ''najmanje 80 godina''.On je rekao da Li nije znala da je takvo upozorenje izdato sve dok nije videla medijske izveštaje da je "proglašena državnim neprijateljem".

"Došlo je do ozbiljnog i javnog napada na njenu reputaciju, bez prethodnog utvrđivanja krivice", naveo je advokat u sudskim podnescima.

Bonus video:

 

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam