Zamalo prošao kao Flojd: Policajac tokom hapšenja NBA košarkašu pritisnuo vrat kolenom (VIDEO)

28.08.2021

11:42 >> 12:13

0

Protiv njega je pokrenuta istraga, a Hejz je prvo završio u bolnici, pa tek onda u zatvoru

Zamalo prošao kao Flojd: Policajac tokom hapšenja NBA košarkašu pritisnuo vrat kolenom (VIDEO)
Copyright Printscreen Youtube/CGTN Sports Scene

Policajac iz Los Anđelesa koji je tokom hapšenja nakratko kolenom pritisnuo vrat NBA košarkašu trenutno je pod istragom. Policija je 28. jula upala u kuću centra Nju Orleans Pelikansa Džeksona Hejza (21) nakon što ih je pozvala rođaka njegove devojke. Ona im ispričala da joj je njegova devojka slala poruke u kojima joj je priznala da je Džekson počeo da viče i da se ona plaši.

Hejz se prilikom susreta posvađao sa policajcima koji su morali da se bore s njim da bi mu stavili lisice. Na kraju je optužen za opiranje hapšenju i završio je iza rešetaka nakon što je prvo odveden u bolnicu zbog “manjih povreda”. Jedan policajac je tokom hapšenja povredio lakat kad ga je Hejz gurnuo na zid.

Pročitajte još

Policija Los Anđelesa pokrenula je istragu zbog sumnje da je upotrebljena sila, to jest da je policajac kolenom pristinuo Hejzov vrat pokušavajući da ga obuzda. Sad od tužilaštva zavisi da li će tužba ptotiv njega biti pokrenuta.

Snimak kamere koju sa sobom nose policajci, koji je objavljen nedugo nakon hapšenja, podsetio je javnost na slučaj Džordža Flojda, Afroamerikanca koji je preminuo nakon što mu je policajac Derek Šovin držao koleno na vratu duže od devet minuta. U ovom slučaju policajac je koleno na vratu držao svega nekoliko sekundi, sklonivši ga čim mu je kolega ukazao na to.

U snimku se, na 1.41, čuje kako policajac kolegi govori “Podigni… Podigni koleno”.

Hejz je, kao i Flojd, govorio da ne može da diše, samo što u slučaju stradalog Afroamerikanca trojica kolega Dereka Šovina nisu reagovala, pa su optuženi da su bili saučesnici u ubistvu. Osim toga, Hejz je, za razliku od Flojda, ležao na leđima.

Džekson Hejz; Profimedia

Trenutak u kom policajac stavlja svoje koleno na Hejzov vrat teško je videti u snimku, ali se zato vidi dlan koji policajac čvrsto drži na Hejzovom vratu dok on jedva govori da ne može da diše.

Hejz je na pitanja policajaca odgovarao smireno dok su stajali ispred kuće, a do svađe sa njima je došlo kada su mu rekli da pričeka napolju dok porazgovaraju sa njegovom devojkom. On ih je pitao zašto ne može da uđe u svoju kuću i imaju li nalog da oni kroče u nju, na šta su mu rekli da im on nije potreban. Kada je pokušao da uđe unutra, dva policajca su ga zaustavila i tada je došlo do pometnje.

Pročitajte još

Na kraju je Hejz uhapšen, a u snimku se vidi da na majici i ruci ima krvi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike