Komšije završile na sudu zbog roštiljanja: Jednom preti kazna do 250.000 evra zbog nečeg što u Srbiji skoro svi radimo

09.07.2023

07:25

0

Presuda je doneta, a ako se muškarac ne bude pridržavao uputstava daće pravo bogatstvo na kaznu

Komšije završile na sudu zbog roštiljanja: Jednom preti kazna do 250.000 evra zbog nečeg što u Srbiji skoro svi radimo
Roštilj - Copyright Freepik

Čovek iz Bad Telca u Nemačkoj često je roštiljao na svojoj terasi. Međutim, paru koji je živeo direktno iznad smetali su dim i mirisi. Slučaj je završio na sudu, a proces se razvukao na nekoliko godina, prenose nemački mediji.

Po lepom vremenu komšija je gotovo svakodnevno roštiljao, kažu tužioci. Iako je u upotrebi bio samo jedan električni roštilj, smetao im je dim koji je ulazio u njihov stan na drugom spratu, pa su penzioneri išli na sud. Prvo ročište održano je 2021. godine pred sudom u Volfratshauzenu.

Par je želeo da njihov komšija roštilja na terasi samo pet puta godišnje, a najviše dva puta mesečno. Tadašnji sudija je dao predlog poravnanja: roštilj ograničiti na četiri puta mesečno i 20 puta godišnje. Međutim, sporazum je propao jer se optuženi nije izjasnio. Potom je saslušano deset svedoka iz udruženja vlasnika stanova, piše Feniks Magazin.

Ali ni to nije donelo rezultate. Tužba je propala na sudu. U februaru 2023. godine, Okružni sud u Minhenu se bavio sporom između suseda. Ponovo su saslušane ostale komšije i svedoci.

Ovog puta sud je doneo odluku: okrivljenom je dozvoljeno da roštilja ne više od četiri puta mesečno na svojoj terasi u prizemlju stambene zgrade. Osim toga, on ne sme da koristi roštilj dva uzastopna dana vikenda ili dve uzastopne nedelje ili na državne praznike.

Ako se muškarac ne pridržava uputstava suda, preti mu kazna do 250.000 evra.

Nema zakona koji može da vam ograniči roštiljanje

Ne postoji zakonska regulativa koja kaže koliko često možete da pravite roštilj, objašnjavaju iz Udruženja stanara u Minhenu. Međutim, stručnjaci za stanare savetuju da pogledaju ugovor o zakupu. Obično se navodi kada i koliko često možete da koristite roštilj. Ako ovoga nema u ugovoru o zakupu, pa čak ni u kućnom redu, onda je prema zajedništvu stanara tzv. "komšijski sporazum“. Svakodnevno korišćenje roštilja nije razumno ako se komšije žale na to.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike