Zaplenjena velika količina droge i oružja, pronađene i nacističke zastave! Hapšenje bajkerske bande u Austriji

30.06.2023

09:33

0

Tokom akcije u kojoj je pretreseno 13 imanja u pokrajinama Gornja i Donja Austrija uhapšeno je šest osoba

Zaplenjena velika količina droge i oružja, pronađene i nacističke zastave! Hapšenje bajkerske bande u Austriji
Copyright Tanjug/BMI/Gerd Pachauer via AP

Austrijske Snage bezbednosti zaplenile su stotine komada oružja, kao i nacističke zastave i opremu, u okviru racija na imanjima koja su povezana sa ekstremno desničarskom grupom.

Tokom akcije u kojoj je pretreseno 13 imanja u pokrajinama Gornja i Donja Austrija uhapšeno je šest osoba, za koje se veruje da pripadaju "odmetnutoj motociklističkoj bandi".

Policija je takođe pronašla drogu i više od milion evra u gotovini. Operacija je obavljena u ponedeljak, ali su zvanični detalji o njoj objavljeni u četvrtak, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Tanjug/BMI/Gerd Pachauer via AP
 

 

- Među zaplenjenim oružjem bilo je 35 komada dugog vatrenog oružja, 25 mitraljeza, 100 pištolja, preko hiljadu komponenti oružja, 400 komada signalnog oružja -  saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije. Pronađeni su i bacači granata i više od 10.000 komada municije.

 

Pretresi kuća bili su deo veće istrage o kriminalnim motociklističkim bandama u Austriji. Zvaničnici ministarstva unutrašnjih poslova rekli su da su u decembru 2022. dobili saznanja da grupa motociklista Bandidos, međunarodna organizacija, planira da se proširi na Austriju. Ministarstvo je saopštilo da su slični događaji u Švajcarskoj doveli do nasilnih sukoba između Bandidosa i "Anđela pakla".

Tanjug/BMI/Gerd Pachauer via AP
 

 

- Istrage su pokazale u kojoj meri je desničarski ekstremizam zastupljen u odmetničkim motociklističkim bandama - rekao je Omar Haijavi-Pirhner, šef obaveštajne agencije (DSN).

On je rekao da su zaplene u ponedeljak usledile nakon što je Austrija uočila "sve veću militarizaciju ekstremno desničarske scene". Policija je saopštila da su neki od uhapšenih u racijama imali bliske veze sa desničarskim ekstremističkim zločinačkim udruženjem poznatim kao Objekat 21. Kako podseća britanska nacionalni TV kanal, Austrija ima strogo antinacističko zakonodavstvo, koje zabranjuje aktivnosti koje veličaju Treći rajh, a posedovanje nacističkih ili neonacističkih suvenira je nezakonito.

Austrija, koja je bila rodno mesto Adolfa Hitlera, pripojena je nacističkoj Nemačkoj 1938. godine i bila je duboko umešana u zločine Trećeg rajha. 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike