Mediji tvrde da su avioni dobili nadogradnju!i Su-34 mogu da nestanu sa neprijateljskih radara

26.06.2023

22:59

0

Ruski dvomotorni dalekometni avion Suhoj Su-34, „Fullback“, dobio novu zaštitu od neprijateljske opreme za elektronsko ratovanje

Mediji tvrde da su avioni dobili nadogradnju!i Su-34 mogu da nestanu sa neprijateljskih radara
Ruski borbeni avioni Su-34 - Copyright AP Photo/Dmitri Lovetsky

Borba protiv tehnološki inferiornih protivnika, poput Iraka i Talibana, dovelo je do toga da je elektronsko ratovanje (EW) postalo zaboravljena disciplina zapadnih oružanih snaga. Međutim, ukrajinski rat je vratio EW u centar pažnje.

Ruska novinska agencija Ria Novosti nedavno je saopštila da je ruski dvomotorni dalekometni avion Suhoj Su-34, „Fullback“, dobio novu zaštitu od neprijateljske opreme za elektronsko ratovanje, uključujući zaštitu od elektronskog ratovanja stranog porekla, za upotrebu u zoni specijalnih vojnih operacija.

U izveštaju je pisalo: „Su-34 takođe deluju u bliskoj zoni, posebno navođenim bombama na položaje Oružanih snaga Ukrajine. Dakle, oni su u dometu opreme za elektronsko ratovanje neprijatelja. Zbog toga su preduzete tehničke mere za zaštitu sistema Su-34 od elektronskog ratovanja ukrajinskih i zapadnih oružanih platformi.

Kombinovanje kompleksa elektronskih protivmera Hibini sa aktivnim stanicama za ometanje SAP-14 i SAP-518 obezbeđuje pouzdanu zaštitu Su-34 od protivvazdušne odbrane. Ovo je izazvalo hiperbolične tvrdnje da Su-34 mogu nestati sa neprijateljskih radarskih ekrana.

Su-34 isporučeni od jula 2022. godine (nakon početka ruske invazije na Ukrajinu) posebno su napravljeni po poboljšanom standardu kao varijanta Su-34M i pored osnovnih lovaca Su-34M specijalizovane varijante napravljene za elektronsko ratovanje ili izviđanje.

Generalni direktor ruske Ujedinjene avio korporacije Jurij Sljusar izjavio je da Su-34M ima dvostruko veći borbeni kapacitet od originalnog Su-34, koji je počeo da se koristi 2014. godine, a izvanredna nova karakteristika je njegov namenski interfejs za tri različita tipa senzori – UKR-RT elektronski tragač, UKR-OE kamera i UKR-RL radar sa sintetičkim otvorom. Ovo maksimalno povećava svest o situaciji na bojnom polju.

Borbeni avion Su-34 ima najveći domet među svojim kolegama i uporediv je sa onima lakših strateških bombardera kao što je Tu-22M. Ovi borbeni avioni čine veliki deo ruske flote.

U nemogućnosti da rasporede svoju potpunu vazdušnu snagu nasuprot ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani, Su-34 su vršili misije bombardovanja koristeći vođene bombe.

Ovo je učinilo borbeni avion na niskim nivoima ranjivim na ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, posebno na one raketne bacače koji ne emituju radarske signale i ne mogu se ometati. To je rezultiralo velikim gubicima Su-34.

AP Photo/Vitaliy Timkiv, File
 

 

Elektronsko ratovanje, zaboravljena disciplina

Stručnjaci ukazuju da je standardna procedura za profesionalne vojske širom sveta da prikupljaju informacije o elektronskom ratu protivničkih snaga i da prema tome „kalibriraju“ sopstveni EW paket.

Od 1888. godine, kada je nemački fizičar Hajnrih Herc pokazao da električne varnice propagiraju signale u svemir, vojske širom sveta počele su da koriste ovu tehnologiju da poboljšaju efikasnost svojih konvencionalnih operacija putem napredne komunikacije, navigacije, ciljanja i otkrivanja na bojnom polju.

-Značaj elektronskog, magnetnog spektra je toliki da vojska može biti osakaćena napadom na njene EW sposobnosti, rekao je indijski vojni zvaničnik za EurAsian Times. Tehnike elektronskog ratovanja koje se najčešće koriste su ometanje (elektronske protivmere ili ECM) i prisluškivanje neprijateljskih komunikacija (SIGINT ili prikupljanje obaveštajnih podataka).

Ometanje ograničava sposobnost neprijatelja da razmenjuje informacije nadjačavanjem radio prenosa ili slanjem signala kako bi se sprečilo otkrivanje radara ili prenošenje lažnih informacija.

ECM se može suprotstaviti putem elektronskih kontra-mera. Najčešći metod je frekventni skok širenja spektra, pri čemu se frekventni kanali prebacuju prema propisanom obrascu poznatom samo predajniku i prijemniku. SIGINT se bavi prepoznavanjem i izbegavanjem pretnje i ciljanjem i navođenjem.

-Ovo bi mogli da nude unapređeni EW paketi Su-34, smatra zvaničnik.

Inače, prva zabeležena upotreba EW bila je 1904. godine u rusko-japanskom ratu, kada su Rusi osujetili japansku pomorsku vatru usmerenu na Port Artur ometajući njihove pomorske komunikacione signale. Francuske i britanske snage omele su nemačke operacije bombardovanja ometanjem i lažiranjem elektromagnetnih signala koje koriste nemački Cepalini za navigaciju.

Zapadni vojni posmatrači često su se žalili na atrofiju sposobnosti NATO-a za elektromagnetni rat izazvan samozadovoljstvom. SAD i njihovi saveznici su imali ograničeno suprotstavljanje tokom svog boravka u Avganistanu, što je omogućilo neprekidnu upotrebu Globalnog sistema za pozicioniranje i Blue Force Tracker-a, omogućavajući komunikaciju sa komandom i kontrolom tokom celog rata.

Koncepti EW, kao što su radio disciplina, kontrola elektromagnetnog potpisa i skakanje frekvencije, izgubili su svoju vrednost Ovo se dogodilo čak i kada su Rusija i Kina napravile ogromne korake u EW.

U novembru 2022. Rusija je brzo uvela laki sistem zasnovan na dronu pod nazivom „Moskit“/”Moskito”/”Mosquito”, izveden iz bespilotnog vozila Orlan-10 (UAV) i tvrdi da je uspešno ometala ukrajinske komunikacije. Ovo naglašava sposobnost Rusije da brzo usvoji lekcije sa bojnog polja i ubrzanim tempom unapredi tehnologiju oružja.

Profimedia
 

 

Enigma ruskih EW kompleksa

Rusija je 2014. godine tvrdila da je isključila radarski sistem američkog ratnog razarača USS Donald Kuk koristeći predajnik za aktivno ometanje Hibini ugrađen na ruskom borbenom avionu Su-24 „Fencer“.

Mlaznjaci su prozujali iznad ratnog broda 12 puta. Priča o ruskoj „elektronskoj bombi“ objavljena je u informativnom programu Vesti ruskog državnog TV kanala Rusija-1. Izveštaj je objavljen kako bi se poklopio sa Danom ruskih stručnjaka za elektronsko ratovanje.

Vest o najnovijoj ruskoj tehnologiji koja onesposobljava bilo koji avion ili brod ometanjem elektronskih sistema postala je viralna za nekoliko dana.

Prema Vestima, Su-24 se približio Kuku, „uključio opremu, a snažni radio-elektronski talasi su deaktivirali čitave sisteme broda“. Pentagon je kasnije objavio saopštenje u kojem je osudio opasno i neprofesionalno ponašanje ruskih pilota dajući nekoliko slabih opravdanja razaraču američke mornarice.

Nijedna strana nije pominjala elektronsko ratovanje, ali su SAD saopštile da je USS Kuk sposoban da se odbrani od dva Su-24. Ono što se moglo desiti je da je ratni brod isključio svoj EW sistem da bi se spasio od SIGINT mogućnosti nadolazećih ruskih borbenih aviona.

To je i razlog zašto čak i prijateljske zemlje drže isključene svoje EW sisteme čak i dok izvode zajedničke vojne vežbe. Ali takođe je tačno da rat otkriva više o vašim neprijateljima nego mirnodopsko vreme. Dakle, rat je najbolje vreme da naučite i razvijete svoje komplekse elektronskog ratovanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike