Alarmantno povećanje broja bolesti koje prenose komarci u Evropi! Jedna država posebno ugrožena

22.06.2023

23:14

0

Zbog globalnog zagrevanja, broj bolesti prenosivih komarcima raste

Alarmantno povećanje broja bolesti koje prenose komarci u Evropi! Jedna država posebno ugrožena
Ilustracija - Copyright Pixabay/nuzree

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) je u četvrtak dao upozorenje zbog povećanja broja bolesti prenosivih komarcima u Evropi, pri čemu globalno zagrevanje stvara povoljnije uslove za invazivne vrste, a posebno je Italija izložena ovom riziku.

ECDC je istakao da duže i toplije letnje sezone u Evropi, praćene češćim i intenzivnijim poplavama i talasima vrućine, stvaraju povoljnije uslove za vrste komaraca poput Aedes albopictus i Aedes aegypti.

Prošle godine je prijavljeno 1.133 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila među stanovništvom EU/EEA, od kojih je 1.112 lokalno stečeno, pri čemu je zabeleženo 92 smrtna ishoda. Od lokalno stečenih slučajeva, čak 723 su prijavljena u Italiji.

Srbatom/Aleksandra Ignjatović Ćupina
 

 

"Andrea Ammon, direktor ECDC-a, izjavila je: 'U poslednjim godinama smo svedoci širenja invazivnih vrsta komaraca na područja koja do tada nisu bila pogođena u EU/EEA. Ako se ovakav trend nastavi, možemo očekivati više slučajeva i možda smrtnih ishoda od bolesti poput denga groznice, čikungunje i groznice Zapadnog Nila. Naši napori trebaju biti usmereni na kontrolu populacije komaraca, unapređenje nadzora i sprovođenje ličnih zaštitnih mera.'"

Ova zabrinjavajuća vest upozorava na važnost preduzimanja hitnih koraka za suzbijanje širenja bolesti prenosivih komarcima u Evropi. Povećana pažnja mora biti posvećena praćenju komaraca, sprovođenju mera za kontrolu populacije komaraca i promovisanju ličnih zaštitnih mera među stanovništvom.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike