Ruska PVO oborila ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti; Blinken: Nema naznaka da se Rusija priprema da upotrebi nuklearno oružje

17.06.2023

16:45 >> 00:14

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ruska PVO oborila ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti; Blinken: Nema naznaka da se Rusija priprema da upotrebi nuklearno oružje
Ilustracija - Copyright AP Photo

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 478. dan.

Iznad Кrima oboreno devet ukrajinskih dronova.

Afrički lideri stigli u Ukrajinu s idejom da promovišu mirno rešenje sukoba.

Ruska vojska odbila pet napada ukrajinskih snaga u donjeckom pravcu, oborena dva ukrajinska aviona Su-27.

Najvažnije činjenice

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO.

00.05 - Bivši savetnik šefa Pentagona: NATO može da se umeša u sukob u Ukrajini

Bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor , rekao je na Jutjub kanalu Judging Freedom da bi NATO mogao zvanično da interveniše u ukrajinskom sukobu kako bi pokušao da spase kijevske vlasti nakon poraza Oružanih snaga Ukrajine (AFU) .

„Sada su odjednom počeli da pričaju o tome da treba da prebacimo svoje snage u Ukrajinu. Zašto? Po mom mišljenju, razlog je očigledan: gubimo kontrolu nad situacijom, pošto su Oružane snage Ukrajine u kritičnoj situaciji“, rekao je pukovnik.

On je takođe izrazio mišljenje da Zapad ne želi da prizna poraz u konfrontaciji sa  Rusijom . Stoga SAD mogu ići na još veću eskalaciju sukoba, istakao je Mekgregor.

23.16 - Medvedev ismejao želju Kijeva da uđe u NATO: Ne treba im Ukrajina u Alijansi

22.20 - Sistem PVO oborio je ukrajinski dron tipa aviona na granici Belgorodske oblasti i Jakovljevskog okruga

22.17 - Kleverli: Ukrajinska kontaraofanziva će biti uspešna

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli smatra da dejstva Oružanih snaga Ukrajine neće nužno dovesti do brzog uspeha, sukob može potrajati još dugo, ali Zapad mora biti spreman da podrži Kijev onoliko koliko je potrebno 

22.08 - Lavrov: Rusija se neće oslanjati na zapadna obećanja

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov danas je izjavio da se Moskva neće oslanjati na obećanja, pa čak ni na dokumenta koja bi Zapad mogao da ponudi kada je reč o bezbednosnim garancijama.

Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP
 

"Rat koji je pokrenut protiv Rusije je geopolitički", rekao je Lavrov u intervjuu za RT, prenosi TASS.

On je naveo da Zapad pokušava da uspori konkurente i da se ovakva situacija može rešiti samo uz uvažavanje činjenice da je reč o geopolitičkom sukobu.

21.53 - Zelenski pozvao afričke lidere na svetski mirovni samit koji je u pripremi

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je pozvao afričke lidere da učestvuju na svetskom mirovnom samitu, čije je održavanje ranije predložio, i odbacio ideju o mirovnim pregovorima sa Moskvom.

Zelenski je prvi put predložio ideju o globalnom mirovnom samitu u novembru kada je izneo "formulu mira" od 10 tačaka.

Carl Court, Pool via AP
 

Pomenuto mirovno rešenje predviđa potpuno povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, što je, kako se navodi u formuli, jedini održiv put do mira.

Zelenski je, govoreći o Rusiji, naglasio da veruje da bi Moskva "jednostavno zamrznula rat u Ukrajini".

21.14 - Oružane snage Ukrajine pucale su na TV toranj na levoj obali Hersonske oblasti.

20.50 - Blinken: Nema naznaka da se Rusija priprema da upotrebi nuklearno oružje

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas je izjavio da nema naznaka da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje.

Stefani Reynolds/Pool Photo via AP, File
 

Dodao je da Vašington ne vidi razlog zbog čega bi menjao svoju nuklearnu politiku.

17.55 - Putin: Rusko nuklearno oružje stiglo u Belorusiju

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je Moskva prebacila prvi kontingent taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiju.

"Dogodilo se, prvi kontingent nuklearnog oružja je isporučen na teritoriju Belorusije", rekao je Putin na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, prenosi Blumberg.

Dodao je da će prebacivanje taktičkog nuklearnog naoružanja biti završeno do kraja godine.

16.44 - Članice NATO-a nisu uspele da usvoje plan o odgovoru na eventualni napad Rusije

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a danas nisu uspeli da usvoje plan o tome na koji način bi Alijansa odgovorila na evenutalni ruski napad.

Postizanje dogovora je navodno blokirala Turska zbog formulacije geografskih lokacija, uključujući one vezane za Kipar, objavio je Rojters, pozivajući se na neimenovanog diplomatu.

AP Photo/Susan Walsh
 

Međutim, još uvek postoji prilika da se rešenje nađe pre samita NATO-a sredinom julu u Viljnusu, dodao je diplomata.

16.09 - SAD šalju Ukrajini 205 miliona dolara humanitarne pomoći

SAD će izdvojiti dodatnih 205 miliona dolara za humanitarnu pomoć Ukrajini, izjavio je generalni sekretar SAD Entoni Blinken.

Podvukao je da će pomoć biti usmerena na kupovinu hrane, vode za piće, obrazovni program, pravnu podršku i druge vrste pomoći.

15.38 - Švedska obučava ukrajinske pilote na avionima „gripen“

Švedska vlada je donela odluku da Kijevu da 12. paket pomoći u vrednosti od 23 miliona dolara, koji će uključiti i obuku ukrajinskih pilota na švedskim lovcima JAS 39 „gripen“, navodi se u saopštenju švedske vlade.

Logistički centri će se nalaziti u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

14.59 - Orban: Male šanse za mir jer Zapad preko Ukrajine želi da pobedi Rusiju

Mađarski premijer Viktor Orban je danas izjavio da su male šanse za uspostavljanje mira u Ukrajini jer Zapad, pre svega SAD, želi da pobedi Rusiju, a Kijev vidi kao sredstvo za postizanje tog cilja.

AP Photo/Markus Schreiber, File
 

U intervjuu za italijanski list Libero naveo je da Evropa, sa izuzetkom Mađarske, ćuti zato što niko ne želi da izazove Vašington jer je svako ko se ne slaže sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom označen kao "putinista".

14.08 - Ušakov: Malo je verovatno da će Rusija napustiti sporazum o izvozu žitarica pre isteka

Malo je verovatno da će Rusija napustiti sporazum o izvozu žitarica Crnim morem pre nego što on istekne i eventualno bude obnovljen 17. jula, izjavio je danas najviši spoljnopolitički savetnik Kremlja Jurij Ušakov.

Kako podseća Rojters, ruski zvaničnici ne vide razlog da se sporazum proširi kad za to dođe trenutak.

13.27 - Balicki: Ukrajinske snage će na zaporoškom frontu biti razbijene do avgusta

Poslednjih devet dana ukrajinske snage pokušavaju da probiju odbranu u Zaporoškom pravcu, ali nisu uspeli da zauzmu nijedno strateški važno naseljeno mesto, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

- Ako nastave da napadaju kao u proteklih devet dana, mislim da ćemo za mesec i po uspeti da ih razbijemo na atome. Nakon što iscrpimo protivnika, otvoriće nam se mogućnost za našu inicijativu. Po mom mišljenju, za sada sve ide po verovatno pravom scenariju za nas - saopštio je Balicki.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

13.07 - Matvijenko: Nemoguće produžiti sporazum o žitu u sadašnjim okolnostima

Predsednica Gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko izjavila je danas da je "nemoguće" produžiti sporazum o žitu u sadašnjim okolnostima.

Ona je, govoreći na marginama ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, poručila da su granice ruskog strpljenja iscrpljene, prenosi Rojters.

Međutim, takođe je istakla da je važno izbeći pogoršanjae prehrambene krize kada je reč o siromašnijim zemljama.

12.52 - Šeik Mohamed bin Zajed sa Putinom o situaciji u Ukrajini

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan, razgovarao je danas sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu o situaciji u Ukrajini i tom prilikom istakao da UAE podržavaju napore usmerene ka postizanju političkog rešenja.

12.26 - Sveopšta mobilizacija proglašena u Ivano-frankovskoj oblasti Ukrajine

U Ivano-frankovskoj oblasti na zapadu Ukrajine proglašena je opšta mobilizacija ljudskih i transportnih resursa, saopštio je portal „Zapadni kurir“.

 

 

- Načelnik gradskog teritorijalnog centra za opremanje i socijalnu podršku Roman Plitus 13. juna je potpisao naredbu 'O sprovođenju opšte mobilizacije'. U dokumentu se govori o mobilizaciji ljudskih i transportnih resursa, pravilima za promenu mesta stanovanja i obavezno javljanje vojnih obveznika u gradski teritorijalni centar u roku od 10 dana“, navodi se i ističe da je obavezno javljanje vojnih obveznika u gradski teritorijalni centar u roku od 10 dana.

Prema dokumentu, svi vojni obveznici koji žive na teritoriji Ivano-frankovske oblasti treba da se jave u gradski teritorijalni centar za opremanje i socijalnu podršku u roku od 10 dana od objavljivanja naredbe.

11.48 - Najmanje dve eksplozije potresle Kijev

Najmanje dve eksplozije potresle su danas Kijev, a sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u trenutku kada u ukrajinskoj prestonici, u okviru mirovne misije, boravi delegacija afričkih zemalja predvođena predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramafosom.

11.25 - Putin planira posetu Turskoj na poziv Erdogana, datum nije preciziran

Ruski predsednik Vladimir Putin planira posetu Turskoj na poziv svog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana, ali o konkretnim datumima još nije razgovarano, saopštio je danas pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Erdogan i Putin

- Predsednik Erdogan je potvrdio poziv našem predsedniku da poseti Tursku. Planovi postoje, ali o konkretnim datumima još nije razgovarano - rekao je Ušakov odgovarajući na pitanje da li je predsednik Ruske Federacije planirao put u Tursku, prenosi Interfaks.

11.23 - Usled rušenja Kahovske hidroelektrane poginulo 25 ljudi

Broj poginulih usled rušenja Kahovske hidroelektrane u Hersonskoj oblasti porastao je na 25 ljudi, a još 17 lica se vodi kao nestalo, rekao je za Sputnjik vršilac dužnosti gubernatora regiona Vladimir Saldo na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

11.17 - Kijevu će možda biti dozvoljeno da zaobiđe procedure na putu ka članstvu u NATO

Zemlje članice NATO-a možda su spremne da uklone pojedine prepreke na putu Ukrajine da pristupi tom vojnom savezu, izjavio je danas nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

- Sve je više naznaka da će se svi složiti oko toga. Ja bih bio otvoren za to - rekao je Pistorijus odgovarajući na pitanje novinara o navodima da se SAD zalažu za to da Kijev ne mora da prođe kroz formalni proces kandidature koji je bio obavezan za druge zemlje u prošlosti.

11.03 - U Kongresu SAD predložen zakon o zapleni ruske imovine za finansiranje Kijeva

U američkom Kongresu predložen je zakon koji može da olakša finansiranje borbe Kijeva protiv Moskve korišćenjem zaplenjene i zamrznute ruske imovine.

AP Photo/J. David Ake
 

Kongres SAD je do sada odobrio više od 100 milijardi dolara vojne, humanitarne i ekonomske pomoći Ukrajini od ruskog napada u februaru 2022. godine, ali neki kongresmeni dovode u pitanje koliko dugo taj nivo pomoći može da se održi u okolnostima zahteva da se smanje državni rashodi, prenosi Rojters.

Predlagači zakona, među kojima su predstavnici i demokrata i republikanaca, saopštili su da je njihova namera da obezbede da Moskva plaća štetu prouzrokovanu ratom, a ne američki poreski obveznici.

10.59 - Ukrajinski dronovi napali bolnicu u Novoj Kahovki

Tri ukrajinska drona-kamikaze napala su tokom noći gradsku bolnicu u Novoj Kahovki, jedan čovek je ranjen, rekao je novinarima predstavnik operativnog štaba gradske administracije.

10.56 - Kremlj: Putin spreman da razgovara ''s bilo kim'' o rešenju ukrajinske krize

Ruski predsednik Vladimir Putin spreman je da bilo s kim razgovara o rešavanju ukrajinskog sukoba, saopšteno je danas iz Kremlja.

- Predsednik Putin bio je otvoren, i ostaje otvoren za bilo koje kontakte kako bi se razgovaralo o mogućim scenarijima za rešavanje ukrajinskog problema - poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

AP Photo/Pavel Golovkin
Peskov

10.46 - Nemačka isporučuje Kijevu dodatne rakete za sisteme „patriot“

Nemačka će po hitnom postupku isporučiti Ukrajini 64 dodatne rakete za komplekse protivvazduhoplovne odbrane „patriot“, izjavio je u petak nemački ministar odbrane Boris Pistorijus na marginama sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.

On je naglasio da je ova isporuka važna za doslednu podršku Kijevu.

10.37 - U Kijevu upozorenje za vazdušni napad

U ukrajinskoj prestonici Kijevu i Kijevskoj oblasti danas je izdato upozorenje za vazdušni napad nakon što su vazduhoplovne snage te zemlje saopštile da je nekoliko ruskih raketa Kalibr lansirano iz Crnog mora u pravcu Kijeva.

Kako navodi Rojters, upozorenje za vazdušni napad oglasilo se u danu kada je u Kijev, u okviru mirovne misije, doputovala delegacija afričkih zemalja predvođena predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramafosom.

10.22 - Rusija sumnja u sprovođenje istrage o eksplozijama na gasovodu Severni tok

Profimedia
 

Rusija sumnja da Nemačka, Danska i Švedska sprovode istrage povodom eksplozija na gasovodima "Severni tok" i "Severni tok 2", saopštio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

- Postalo je još jasnije da Švedska, Nemačka i Danska, najblaže rečeno, ne žure sa svojim nacionalnim istragama, ako se one uopšte i vode. U poslednje vreme smo počeli da sumnjamo u to - napisao je Poljanski na Telegramu, prenosi Tass.

10.16 - SAD dale zadatak Zelenskom da postigne uspeh u kontraofanzivi do samita NATO-a

SAD su kijevskim vlastima postavile zadatak da pokažu uspeh u kontraofanzivi do samita NATO-a koji će biti održan sredinom jula, smatra lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

Carl Court, Pool via AP
Zelenski

- SAD su Zelenskom postavili zadatak da po svaku cenu postigne uspeh u kontraofanzivi do samita NATO-a, koji će biti održan u Viljnusu 11. i 12. jula. Zelenskom su ostale samo tri sedmice, zbog toga on i baca nove rezerve u sigurnu smrt, žrtvujući na hiljade vojnika da bi se dokazao pred zapadnim rukovodstvom i pokazao sposobnost ukrajinske vojske za ofanzivna dejstva - rekao je Rogov za Sputnjik.

10.06 - Vazdušna opasnost u pet oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Čerkaskoj, Vinickoj, Kirovgradskoj, Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i na teritoriji Hersonske oblasti koja je pod kontrolom ukrajinskih snaga, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

9.29 - Rogov: Ukrajinske snage intenzivirale dejstva u zaporoškom pravcu

Ukrajinska vojska intenzivirala je ofanzivna dejstva na zaporoškoj liniji fronta, rekao je lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

- U zaporoškom pravcu ukrajinske snage su se aktivirale južno od grada Orehov. Oni pokušavaju da vode ofanzivna dejstva u pravcu Orehova, ka naselju Rabotino, u pravcu grada Tokmaka. Iza njega se otvara operativni stepski prostor, preko kojeg se može izaći na Azovsko more - rekao je Rogov za radio „Komsomolska pravda“.

9.17 - Predsednik Južnoafričke Republike stigao u Ukrajinu

 

 

Predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa stigao je u Ukrajinu gde će sa liderom te zemlje Vladimirom Zelenskim razgovarati o afričkoj inicijativi za mirno rešavanje situacije u Ukrajini.

- Predsednik Ramafosa stigao je na železničku stanicu Nemašajevo u predgrađe Kijeva u Ukrajini. Primili su ga specijalni izaslanik Ukrajine za Afriku i Bliski istok, ambasador Maksim Subh i ambasador Južne Afrike u Ukrajini Andre Grunevald - navodi se u saopštenju na Tviteru.

9.06 - Orban: Sukob u Ukrajini nepredvidiv, Mađarska mora biti spremna za svaki scenario

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da je vojnom rukovodstvu te zemlje dao zadatak da bude spremno za svaki mogući razvoj sukoba u Ukrajini.

- Vojna situacija je sve ozbiljnija. Mnogo je nepredvidivih elemenata. Za to vreme organizacije koje su odgovorne za bezbednost Mađarske i njihovi rukovodioci moraju biti stalno spremni za delovanje, šta god da se dogodi. Na Savetu odbrane sam dao konkretne zadatke ministru odbrane, komandantu armije i ministru unutrašnjih poslova. Mislim da smo učinili sve što je moguće u interesu bezbednosti zemlje - rekao je Orban za radio „Košut“.

8.00 - Odbijen napad ukrajinskih snaga kod Novodonjeckog

AP Photo/Andriy Dubchak,file
 

Jedinica teškog sistema TOS-1 "Soncepjok" odbila je ofanzivu ukrajinskih snaga u oblasti Novodonjeckog, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra grupacije "Istok" Oleg Čehov.

- Usled hrabrih i usaglašenih dejstava posada porućnika Viktora Petrunina likvidirano je nekoliko desetina nacionalista, a uništena su i dva oklopna vozila. Pretrpevši gubitke, protivnik se povukao, ruski položaji su sačuvani - naveo je Čehov.

7.36 - SAD i dalje kupuju obogaćeni uranijum iz Rusije, plaćaju milijardu dolara godišnje

Američke kompanije i dalje plaćaju oko milijardu dolara na godišnjem nivou ruskoj državnoj nuklearnoj agenciji Rosatom za kupovinu obogaćenog uranijuma, što je jedan od najznačajnijih preostalih tokova novca iz SAD u Rusiju od početka invazije na Ukrajinu, piše Njujork tajms.

Uprkos naporima zapadnih saveznika da prekinu ekonomske veze sa Moskvom, Vašington nastavlja da od Rusije kupuje obogaćeni uranijum koji proizvodi više od polovine energije koja ne emituje gasove u SAD, a plaćanja se vrše preko podružnica Rosatoma.

7.30 - Pušilin: Ukrajinske snage pokušavaju da probiju odbranu na rubovima Artjomovska

Ukrajinska vojska pokušava da probije odbranu na rubnim delovima Artjomovska i da spreči ruske odrede da nastave ofanzivu, rekao je za Sputnjik vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

AP Photo/Alexei Alexandrov
Denis Pušilin

- Protivnik preduzima iscrpljujuće mere kako bi probio našu odbranu i onemogućio naša naredna ofanzivna dejstva, ali mi smo bolje pripremljeni i bolje je usaglašena saradnja među odredima koji su u tim pravcima - rekao je Pušilin.

On je naglasio da Oružane snage Rusije preduzimaju sve mere da na dozvole nikakav prodor i minimiziraju, koliko je to moguće, granatiranje samog grada.

On je podsetio da je tokom oslobađanja Artjomovska ruska vojska presekla glavne puteve kojima se snabdevala ukrajinska grupacija u gradu, ali da vreme sada omogućava korišćenje čak i polja.

- Ipak, situacija u gradu se stabilizuje i ruska vojska je potpuno kontroliše - zaključio je Pušilin.

7.10 - Oružane snage Ukrajine otvorile vatru na misiju Međunarodne agencije za atomsku energiju

AP Photo/LIBKOS
 

Oružane snage Ukrajine otvorile su vatru na misiju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) predvođenu generalnim direktorom Rafaelom Grosijem, dok se vraćala u Ukrajinu, došlo je do okršaja, izjavio je savetnik generalnog direktora koncerna "Rosenergoatom" Renat Кarčaa.

Prema njegovim rečima, Grosi je stigao u grad Zaporožje, sačekali su da se borba završi, nema žrtava.

7.00 - Saldo izjavio je da je kijevski režim pokušao da ga ubije

Vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo izjavio je da je kijevski režim pokušao da ga ubije prošlog petka, ispalivši više od 10 visokopreciznih raketa.

Prema Saldovim rečima, prilikom granatiranja povređeni su civili.

- Uništeni su i spaljeni punktovi za privremeni smeštaj evakuisanih lica u Železnom Portu i na Arabatskoj strelki. Ovim su vođe kijevskog režima još jednom pokazale svoje nacističko, mizantropsko lice - kazao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike