Ruski PVO odbio raketni napad u Zaporoškoj oblasti; Podrivanje Severnog toka izvršilo je šest ukrajinskih specijalaca

14.06.2023

16:36 >> 00:13

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ruski PVO odbio raketni napad u Zaporoškoj oblasti; Podrivanje Severnog toka izvršilo je šest ukrajinskih specijalaca
Sukob u Ukrajini - Copyright Profimedia AP Photo/Libkos/Roman Chop

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 475 .dan.

Кancelarija predsednika Vladimira Zelenskog odbacila je inicijative Brazila, Indonezije i afričkih zemalja o mirovnim pregovorima.

Ruska vojska uspešno odbija ukrajinsku kontraofanzivu.

Papa Franja napisao pismo Zelenskom.

Najvažnije činjenice

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije.

00.11 - Zelenski pozdravio napredovanje trupa na istoku i jugu Ukrajine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je danas napredovanje ukrajinskih trupa u blizini Bahmuta na istoku i na južnom frontu.

"Hvala svima koji se sada bore, koji štite i unapređuju naše pozicije", poručio je Zelenski u svom video-obraćanju, prenosi Rojters.

On je pohvalio i jedinice na južnom frontu "Tavrija".

23.05 - Podrivanje gasovoda sistema Severni tok izvršilo je šest ukrajinskih specijalaca

Podrivanje gasovoda sistema Severni tok izvršilo je šest ukrajinskih specijalaca , navodi se u istrazi Die Zeit-a.

Operacija je uključivala mali tim od šest ronilaca koji su putovali na jahti. Prema prvobitnom planu, operacija je bila zakazana za jun, ali su gasovodi dignuti u vazduh u septembru 2022. godine.

23.01 - Sing: Ne možemo da potvrdimo da je vio uništavanja američke tehnike merodavan

Američko Ministarstvo odbrane ne može da potvrdi sve video i foto-materijale o uništavanju američke tehnike tokom ukrajinske kontraofanzive, konkretno, o uništavanju 16 oklopnih vozila „bredli“, izjavila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing.

22.25 - Stoltenberg: Kontraofanziva će ojačati poziciju Kijeva

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će kontraofanziva ojačati poziciju Kijeva u budućim pregovorima.

AP Photo/Virginia Mayo


„Ukrajinci su počeli kontraofanzivu, napreduju, utvrđuju položaje. Za sada je još rano govoriti, ali mi znamo da što više teritorija povrate to će njihova pozicija u pregovorima biti jača“, rekao je Stoltenberg posle razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.
Stoltenberg boravi u poseti Vašingtonu, a primio ga je i američki predsednik Džozef Bajden. Šef NATO-a je tom prilikom rekao da će svet postati opasnije mesto ako Rusija pobedi u Ukrajini, što će oduševiti Kinu.

21.59 - Kartaplov: Sanitarna zona u Ukrajini je zona u kojoj neće biti razmešteno vatreno oružje koje može da pogodi Rusiju

Sanitarna zona u Ukrajini je zona u kojoj neće biti razmešteno vatreno oružje koje može da pogodi teritoriju Rusije, ali je za sada rano govoriti kako će se ona formirati i ko će je kontrolisati, izjavio je za Sputnjik predsedavajući odbora za odbranu Državne dume Rusije Andrej Kartapolov.

20.36 -  Ruski PVO sistemi odbili su pokušaj ukrajinskih snaga da izvedu raketni napad na grad Pologi u Zaporoškoj oblasti

- Rakete su oborene - saopštio je na svom Telegramu Vladimir Rogov, član glavnog saveta administracije ove oblasti 

19.58 - Zaharova zabrinuta zbog proširenja skladištenja američkih nuklearnih bombi

Pozivi na proširenje skladištenja američkih nuklearnih bombi u Evropi ne mogu a da ne izazovu zabrinutost, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Nedavni pozivi za proširenje geografije skladištenja američkih nuklearnih bombi u Evropi uz promociju odgovarajućeg potencijala do granica Unije Rusije i Belorusije ne mogu a da ne izazovu zabrinutost - rekla je Zaharova, a njen komentar je objavljen na sajtu ruskog Ministarstva inostranih poslova.

18.36 - Ukrajinske snage pokušale su da napadnu raketama „storm šedou“ trafostanicu u Lugansku

- Napad je izveden na građevinsko skladište, ali mogu da pretpostavim da to nije bio cilj ukrajinskih snaga. Radi se o tome da u ovom delu grada... postoji trafostanica koja je veoma važna za grad Lugansk. I dejstvima naših PVO sistema i, možda, sredstvima za elektronsku borbu, raketa je odbijena od mete - rekao je potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko. On je dodao da za sada nema informacija o žrtvama.

17.52 - Prigožin: Nisam siguran da će "Vagner" nastaviti da se bori u Ukrajini

Osnivač ruske privatne paravojne organizacije "Vagner" Jevgenij Prigožin izjavio je danas da nije siguran da će pripadnici te grupe nastaviti da se bore u Ukrajini.

AP Photo
 

Prigožin je na pitanje novinara odgovorio da nije siguran da će "Vagner" biti konkretno angažovan u Ukrajini, nakon što je odbio da se ta grupa stavi pod komandu ruskog ministarstva odbrane, preneo je Rojters

16.37 - Putin: U toku napad ukrajinskih snaga iz četiri pravca, Ukrajinci trpe katastrofalne gubitke

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je u toku napad ukrajinskih snaga iz četiri pravca. Prema njegovim rečima, Ukrajinci trpe katastrofalne strukturne gubitke, dok su nepovratni gubici Rusije 10 puta manji u odnosu na Kijev koji sprovodi kontraofanzivu.

- Reč je o kontraofanzivi velikih razmera u koju su uključene rezerve koje su pripremljene za to. Ona je u toku od 4. juna i traje i dalje. Protivnik nije imao uspeha ni u jednom pravcu. Oni trpe velike gubitke - rekao je Putin, precizirajući da su gubici Ukrajine u ljudstvu tokom kontraofanzive „blizu katastrofalnim“.

AP Photo/LIBKOS, File
 

16.20 - Ukrajinske snage ispalile su dve rakete na Lugansk, pretpostavlja se da su u pitanju rakete „storm šedou“, izjavio je pukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

15.34 - Ukrajinac optužio Francusku Legiju stranaca da podržava Rusiju

Bivši borac francuske Legije stranaca iz Ukrajine Mihail Žerdin optužio je rukovodstvo te vojne jedinice da podržava proruske stavove i ruskog predsednika Vladimira Putina.

- Putinovi navijači su postali neka vrsta sekte u Legiji. Mi moramo da se pročistimo - rekao je Žerdin govoreći o razlozima njegovog otpuštanja iz Legije. 

On je napomenuo da je atmosfera u toj profesionalnoj vojnoj jedinici postala napeta 2014. godine, kada su neki vojnici pozdravili prisajedinjenje Krima Rusiji.

14.05 - Ruske snage odbile dva ukrajinska napada južno od Bahmuta

Južno od grada Bahmuta uspešno su odbijena dva ukrajinska napada u pravcu naselja Kleščejevka u Donjecku, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.     

Ministarstvo je navelo da je u borbama tokom proteklog dana ubijeno do 350 ukrajinskih vojnika.
Ruske snage uništile su na tom području četiri ukrajinska tenka, petnaest borbenih oklopnih vozila, osam vozila, kao i haubicu, navelo je ministarstvo.

13.54 - Rusija je odbacila sporazum sa Ukrajinom o Azovskom moru

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o otkazivanju sporazuma sa Ukrajinom o saradnji u korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza.

Ruska Federacija i Ukrajina su 2003. godine potpisale sporazum o saradnji u korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza, u kojem nije bilo reči o državnoj granici. 

Pretpostavljalo se da će, ako bude potrebno, zemlje zaključiti poseban sporazum kojim bi se fiksiralo razgraničenje vodnog područja državnom granicom.

Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

12.52 - Gradske vlasti: Broj poginulih u ruskom raketiranju Krivog Roga povećan na 10

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na Krivi Rog povećan je na 10, izjavio je načelnik gradske uprave Oleksandar Vilkul.

On je dodao da je u napadu na rodni grad ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog povređeno 28 ljudi, a da je najmanje jedna osoba pod ruševinama.

12.30 - UN: Rušenje brane Kahovka imaće ogroman uticaj na globalnu bezbednost ishrane

Ujedinjene nacije su saopštile danas da će rušenje brane Kahovka sagrađene u doba SSSR na reci Dnjepar imati ogroman uticaj na globalnu bezbednost ishrane.

U saopštenju UN se upozorava da će katastrofa izazvana rušenjem brane dovesti do porasta cena hrane i problema sa vodosnabdevanjem za više stotina hiljada ljudi.

Oko 700.000 ljudi zavisi od vode za piće iz akumulacionog jezera brane Kahovka.

11.21 - Stoltenberg: Ne može se tačno odrediti kakda će Ukrajina ući u NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu televiziji PBS odbio je da navede kada bi Ukrajina mogla da uđe u NATO.

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski je u intervjuu za Volstrit žurnal postavio pitanje: „Koliko će ukrajinskih života koštati fraza: Ukrajina će biti u NATO posle rata, nakon što postane bezbedna?“.

- Razumem da on insistira na jasnom rasporedu ulaska u NATO. Međutim, smatram da nije moguće navesti tačan datum, kada smo u jeku rata. Mislim da će svi saveznici takođe vrlo jasno da reći da je sada najhitniji zadatak da obezbedimo pobedu Ukrajini kao suverenoj, nezavisnoj državi. Jer ako Ukrajina ne pobedi, onda ne može biti reči ni o kakvom članstvu, jer samo suverena, nezavisna, demokratska Ukrajina može postati članica NATO-a - rekao je generalni sekretar Alijanse.

AP Photo/Virginia Mayo
Jens Stoltenberg

9.40 - Pistorijus: Nemačka ne može da zameni svaki tenk "leopard" 

Nemačka ne može da zameni svaki tenk "leopard" koji bude uništen u Ukrajini, ali će nastaviti da ispooručuje oružje Kijevu, saopštio je ministar odbrane Nemačke Boris Pistorius, komentarišući informacije o uništenju vojne tehnike nemačke proizvodnje.

- Ne možemo da zamenimo svaki tenk koji se ošteti - navodi Bild njegove reči.

AP Photo/Martin Meissner, File
 

8.30 - Rusija:U ukrajinskom granatiranju Kurske oblasti oštećeno nekoliko kuća

U ukrajinskom granatiranju Kurske oblasti u Rusiji jutros je oštećeno nekoliko kuća i poremećeno snabdevanje gasom i strujom u dva sela, saopštio je guverner regiona Roman Starovojt. Devet kuća je oštećeno, a dve su se zapalile, i poremećeno je snabdevanje gasom i strujom u selu Tjorkino, saopštio je Starovojt na Telegramu, prenosi Rojters.

On je dodao da je u selu Gluškovo oštećeno nekoliko objekata. Trenutno nema informacija o eventualnim žrtvama napada na ovaj ruski region nedaleko od ukrajinske granice, navodi Rojters.

7.40 - Rusija izvela napade na Krivi Rog, Kijev i Harkov, ima mrtvih i ranjenih

Rusija je izvela snažan raketni udar tokom noći na Krivi Rog, grad u centralnoj Ukrajini, u kome je bilo ljudskih žrtava i pričinjena materijalna šteta na civilnoj infrastrukturi, a gađani su i Kijev i Harkov, saopštili su ukrajinski zvaničnici

"Masovan raketni napad na Krivi Rog. Ima mrtvih i ranjenih“, saopštio je Serhij Lisak, guverner Dnjepropetrovske oblasti u kojoj se nalazi Krivi Rog, na Telegramu. Za sada nema detaljnijih informacija o žrtvama u ovom napadu.

Tokom ranih jutarnjih sati sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se širom Ukrajine, a vojni zvaničnici u Kijevu su saopštili da su snage protivvazdušne odbrane uništile sve ruske rakete koje su gađale ukrajinsku prestonicu, prenosi Rojters.

Vrhovna vojna komanda Ukrajine saopštila je da su vazduhoplovne snage uništile 10 od 14 krstarećih raketa koje je Rusija lansirala na Ukrajinu i jedan od četiri drona iranske proizvodnje. Nije poznato koliko je projektila pogodilo Krivi Rog i gde su bespilotne letelice koje je lansirala Rusija pogodile svoje ciljeve.

U Krivom Rogu je pogođeno nekoliko civilnih zgrada, uključujući petospratnicu, saopštio je ranije gradonačelnik Oleksandr Vilkul. "Verovatno ima ljudi pod ruševinama", napisao je Vilkul na Telegramu.

Vlasti Harkova, na istoku Ukrajine, saopštile su da su ruski dronovi ciljali civilnu infrastrukturu u gradu, a pogođeno je skladište i zgrada komunalnog preduzeća, a u ovom trenutku nema informacija o evenutalnim žrtvama

7. 10 - Voda iz podruma ispumpana nakon uništenja Кahovske hidroelektrane

Voda iz podruma većine kuća u priobalnom pojasu Nove Кahovke ispumpana je nakon izlivanja vode posle uništenja Кahovske hidroelektrane, saopštio je gradonačelnik Vladimir Leontjev.

On je dodao da su stanovnici počeli da se vraćaju kućama.

Prema njegovim rečima, više od 700 stambenih kuća, ne računajući vikendice, potopljeno je nakon rušenja brane, a naneta je ogromna šteta.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

7.00 - Ratni trofej: Osvojen nemački mitraljez iz vremena Drugog svetskog rata

Nemački mitraljez razvijen u nacističkoj Nemačkoj tokom Drugog svetskog rata zarobljen je od ukrajinske vojske kod Avdejevke, izjavio je za Sputnjik ruski oficir iz grupe snaga „Jug“.

„To je MG42. To je nemački model“, rekao je oficir.

Trofej je osvojen na položajima ukrajinskih snaga nakon njihovog neuspešnog pokušaja da pređu u ofanzivu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike