U toku prebacivanje više hiljada migranata u novi kamp na Lezbosu

19.10.2020

07:56 >> 08:24

0

Uz registraciju, svi koji su smešteni u kamp morali su da prođu i proceduru testiranja na koronavirus

U toku prebacivanje više hiljada migranata u novi kamp na Lezbosu
Copyright Tanjug/ AP/Petros Giannakouris

Na egejskom ostrvu Lezbos, grčka policija sprovodi operaciju čiji je cilj da više hiljada migranata i izbeglica koji su ostali bez krova nad glavom posle požara u prihvatnom kampu Morija bude prebačeno u novi kamp na ostrvu.

Kako navodi AP, policija nastoji da migrante i izbeglice ubedi da se presele u novi kamp, a na početku te operacije nisu zabeleženi slučajevi nasilja.

Požari su uništili kamp, usled čega je više od 1.200 ljudi noći provodilo na otvorenom, praveći improvizovana skloništa od ćebadi, trske i kartona.

Novi kamp, koji čine veliki porodični šatori, sinoć je dostigao kapacitet od oko 8.000 mesta, ali se do tog trenutka u njega uselilo samo oko 1.100 najugroženijih.

Uz registraciju, svi koji su smešteni u kamp morali su da prođu i proceduru testiranja na koronavirus.

Šestoro Avganistanaca, uključujući dva maloletnika, uhapšeni su zbog sumnji da su prošle sedmice podmetnuli požare u kampu Morija, pošto je u tom objektu uveden karantin zbog pojavljivanja slučajeva korona virusa.

Zvanično, smeštajni kapacitet prenaseljenog kampa iznosio je nešto iznad 2.700 mesta, ali je broj stanovnika premašivao 12.500.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike