Zelenski hoće da se Iranu uvedu sankcije na 50 godina: Teheran oštro reagovao

28.05.2023 | 14:58

Teheran je optužio predsednika Ukrajine da sprovodi antiiransku propagandu

Copyright Profimedia

Politički nastupi predsednika Ukrajine, Vladimira Zelenskog, usmereni protiv države i naroda Irana imaju cilj da podstaknu isporuke zapadnog oružja, izjavio je portparol ministarstva spoljnih poslova Islamske Republike Iran Naser Kanani.

Zelenski je pozvao Iran da prestane da podržava Rusiju, jer bi to, navodno, dovelo do još veće izolacije njihove zemlje.

- Ponavljanje lažnih tvrdnji predsednika Ukrajine protiv Islamske Republike Iran u skladu je sa propagandnim i medijskim ratom antiiranske osovine protiv vlade i naroda Irana. Ciljevi tih napada su da se Ukrajini obezbedi što više zapadnog oružja i finansijska pomoć zapadnih zemalja. Koliko god je moguće - rekao je Kanani.

Zelenski je predložio uvođenje sankcija Iranu na 50 godina, proizlazi iz nacrta rezolucije koji je podneo Vrhovnoj radi Ukrajine.

AP Photo/Jin-Man Lee
 

- Primeniti sektorske specijalne ekonomske i druge restriktivne mere (sankcije) protiv Islamske Republike Iran na period od 50 godina - navodi se u nacrtu rezolucije objavljenom na sajtu ukrajinskog parlamenta.

Prethodno je Teheran optužio predsednika Ukrajine da svojim pozivima Iranu da obustavi isporuke dronova Rusiji sprovodi antiiransku propagandu.

U saopštenju iranskih vlasti se ocenjuje da su komentari Zelenskog osmišljeni da privuku više oružja i finansijske pomoći sa Zapada.

Iran je prvobitno negirao da Rusiji isporučuje svoje dronove "šahid", ali kasnije je saopšteno da je Teheran pre izbijanja sukoba obezbedio mali broj dronova za potrebe ruske vojske.

Ukrajina tvrdi da su dronovi odigrali veliku ulogu u napadima koje je Rusija izvršila na ukrajinske gradove i objekte infrastrukture.
 

BONUS VIDEO

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug