Kina počinje sa vojnim vežbama u blizini Tajvanskog moreuza

19.10.2020

07:37 >> 08:38

0

Kina je i prošle nedelje u Tajvanskom moreuzu sprovela masovne vojne vežbe u vazduhu i na moru

Kina počinje sa vojnim vežbama u blizini Tajvanskog moreuza
Copyright Pixabay

Kina je saopštila da će izvoditi vojne vežbe u blizini Tajvanskog moreuza, kao odgovor na trenutnu situaciju u ovoj oblasti, u cilju zaštite svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Portparol kineskog ministarstva odbrane je novinarima rekao da će trenutni napori vladajuće Demokratske progresivne stranke u Tajvanu i Sjedinjenih Država, da izazovu nevolje i da će dovesti do ćorsokaka, prenosi Rojters.

Peking, koji sa sve većom zabrinutošću posmatra bliske veze Vašingtona i Tajpeja, pojačao je vojne vežbe u blizini ostrva. Prošle nedelje Kina je u Tajvanskom moreuzu sprovela masovne vojne vežbe u vazduhu i na moru u trajanju od dva dana.

Tajvan – “odbeglo” ostrvo

Kineske vojne vežbe počinju u isto vreme  kada u posetu Tajvanu dolazi Kit Krač, po rangu najviši zvaničnik Stejt departmenta koji posećuje “odbeglo”ostrvo u poslednjih nekoliko decenija. Krač je, zvanično, stručnjak u oblasti ekonomije i tokom poste susrešće se sa predsednikom Tajvana. Iako SAD nemaju zvanične diplomatske odnose sa Tajvanom, veze sa ostrvom su bliske, i uključuju i prodaju oružja. Kina je Tajvanu još posle 1980. predložila da se vrati matici od koje je “otišao” 1949. godine i to pod formulom “jedna zemlja, dva sistema” koji bi značio veliku autonomiju za Tajvan. Predlog je odbačen, ali su vremenom veze sa Pekingom ipak uspostavljene, omogućene su turističke poste i neke investicije. I na kraju je 1991. godine i zvanično označen kraj rata izmedju Kine i Tajvana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike