Sablasni prizori u Kanadi: Dim prekrio ceo grad, a požar koji i dalje bukti čak nije ni blizu (VIDEO)

18.05.2023

16:52

0

Šumske požare koji već nedeljama bukte na zapadu Kanade prvobitno su izazvale oluje sa grmljavinom početkom maja

Sablasni prizori u Kanadi: Dim prekrio ceo grad, a požar koji i dalje bukti čak nije ni blizu (VIDEO)
Copyright Profimedia

Šumski požari koji besne u Alberti doneli su dim koji je prekrio nebo Kalgarija, najvećeg grada u provinciji. Zagađenje vazduha se udvostručilo od nivoa dima koji se smatra opasnim, dok je gusta izmaglica imala oštar miris i narandžastu boju, što je znatno smanjilo vidljivost.

Dim je bio toliko gust da je kvalitet vazduha bio među najgorima na svetu, a ostao je loš i u sredu, jer se požari u Alberti nastavljaju.

Oko 150 aktivnih požara gori širom Alberte i Britanske Kolumbije. U Kalgariju, koji se nalazi oko 480 kilometara od nekih od najvećih požara, dim se spustio blizu tla. Sada vetrovi nose ovaj dim u donje država.

Trenutna situacija

Pokrajinsko vanredno stanje ostaje na snazi za Albertu zbog požara koncentrisanih u severnoj polovini provincije. Obavezna evakuacija naređena je u utorak za grad Svon Hils, oko 160 kilometara severozapadno od Edmontona u Alberti, najnovijeg populacionog centra koji je ugrožen plamenom koji je već progutao dvostruko više od normalne godišnje površine širom regiona.

Šumske požare koji već nedeljama bukte na zapadu Kanade prvobitno su izazvale oluje sa grmljavinom početkom maja. Iako su vatrogasci ostvarili kratku prednost prošle nedelje, poslednja serija rekordnih vrućina i nenormalno suvih uslova pojačali su požare, istovremeno podstičući nove.

Dim je prekrivao nebo Kanade i Sjedinjenih Američkih Država tokom celog maja, a poslednjih dana stigao je najjači nalet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CBC Calgary (@cbccalgary)

Dok je maj često vrhunac požarne sezone u Alberti, ona je ove godine je blizu istorijskog nivoa.

Trenutna požarna aktivnost mogla bi biti predznak dugog leta.

Temperature će nastaviti da budu oko 5 do 11 stepeni Celzijusa iznad normalnih u regionu sve do početka sledeće nedelje, a onda će se neko vreme vratiti bliže proseku, kada bi takođe mogla da padne potrebna kiša. Ali bi posle toga ponovo mogao da se vrati toplotni talas.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike