U Španiji uhapšeno 69 članova bande: Preprodavali policijske termine tražiocima azila

12.05.2023

23:53

0

Među zatvorenicima su i navodne vođe

U Španiji uhapšeno 69 članova bande: Preprodavali policijske termine tražiocima azila
Španska policija - Copyright AP Photo/Paul White

Španska policija uhapsila je 69 osoba koje su navodno povezane s kriminalnom bandom zbog toga što su hakovali onlajn sistem za rezervacije policijskih termina i preprodali ih tražiocima azila i drugim strancima, koji traže boravak u toj zemlji.

Automatizovana softverska aplikacija bande ("bot") bila u stanju da eskivira mere i tako rezerviše praktično sve termine širom Španije, koji su obično besplatni, a potom i da ih preproda za čak 200 evra po svakom, saopštila je policija.

Ljudi koji traže azil ili boravišne vize u Španiji moraju da pokažu dokumente policiji, za šta je uobičajeno dugo čekanje.

Policija saopštva i da su posrednici, kao i advokati i savetnici, bili svesni postojanja hakovanja i "odgovarajućih problema koje stvaraju strancima".

Bande su, kako se navodi, osnovale kompaniju, a pomenutu aplikaciju izdavale su posrednicima, koji su potom prodavali termine.

Među uhapšenima su bila i četvorica navodnih vođa bande u Barseloni i Valensiji kada je policija zaplenila dokumente i pronašla više od 200.000 evra u gotovini.

Upotreba botova, koji mogu da rade 24 sata dnevno, za onlajn aktivnosti, kao što je kupovina karata za muzičke koncerte, postaje sve češća alatka koju koriste prodavači karata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike