Rusija saopštila koliko civila je Ukrajina ubila u Donbasu: Među stradalima nekoliko stotina dece

10.05.2023 | 20:57

Autor: Vladimir Tanacković

Ranije ove nedelje Donjecka Narodna Republika je tvrdila da je više od 4.500 njenih stanovnika izgubilo život od početka eskalacije sukoba 17. februara prošle godine

Copyright AP Photo/Felipe Dana

Ukrajinske snage ubile su više od 5.000 ljudi u Donbasu od 2014. godine, izjavio je šef ruskog Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin. On je ovo istakao opisujući rad svoje agencije u procesuiranju navodnih zločina „kijevskog režima” tokom Međunarodnog pravnog foruma mladih u Sankt Peterburgu u sredu.

- Mi delujemo prvo na daljinu, a zatim na licu mesta. Razotkrivamo slučajeve masovnog sahranjivanja civila - objasnio je on.

Među žrtvama je 138 maloletnika za koje Komitet želi da dostigne pravdu, otkrio je Bastrikin. Preko 9.500 civila, uključujući 444 dece, povređeno je u Donbasu u ukrajinskoj vatri u istom periodu, dodao je zvaničnik.

Ranije ove nedelje Donjecka Narodna Republika je tvrdila da je više od 4.500 njenih stanovnika izgubilo život od početka eskalacije sukoba u Donbasu 17. februara, nekoliko dana pre nego što je Moskva započela svoju vojnu operaciju. Među ubijenima je oko 135 dece, saopštila je misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja ukrajinskih ratnih zločina. Kijev je pojačao napade na Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku sredinom februara 2022.

DNR i LNR su odbacile državni udar u Kijevu 2014. koji su podržale SAD i zahtevale su veliku autonomiju, na šta su nove vlasti odgovorile raspoređivanjem vojnih i nacionalističkih dobrovoljačkih jedinica da uguše pobunu. Moskva je navela višegodišnje odbijanje Ukrajine da sprovede plan za pomirenje u Donbasu i kontinuirano granatiranje tamošnjih naselja kao neke od najvećih razloga za slanje trupa u tu oblast.

U septembru su dve republike, zajedno sa Hersonskom i Zaporoškom oblašću, velikom većinom podržale pridruživanje Rusiji tokom referenduma, da bi se ubrzo nakon toga i formalno uključile u sastav zemlje.

Bonus video

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam