Procurela tajna dokumenta iz Evropske unije o nabavci vakcina: Cena, protokoli, avansna plaćanja...

21.12.2020

13:50 >> 18:01

0

Sve je počelo od bezazlenog tvita

Procurela tajna dokumenta iz Evropske unije o nabavci vakcina: Cena, protokoli, avansna plaćanja...
Copyright 24sedam / Ilustracija

Rojters je došao do poverljivih dokumenata u kojima se ističe da je Evropska unija pristala da plati “Fajzeru” i “Bionteku” 15,5 evra po dozi vakcine koja je počela da se distribuira širom Starog kontinenta.

Iako su doze u prvom talasu nedovoljne, nadležni tvrde da će iz kvartala u kvartal stizati sve veći broj doza. Evropa će na kraju ugovora dobiti 300 miliona doza, a SAD, primera radi, za prvu pošiljku 100 miliona, međutim, za jednu dozu plaćaće 19,5 dolara, odnosno 60 centi više nego EU.

Pročitajte još

Sve je krenulo od Belgije, tačnije državne sekretarke za proračun koja je na Tviteru objavila cene koje će ta zemlja platiti za vakcine, što je razljutilo bord “Fajzera”.

Ona je kasnije izbrisala objavu, ali je “uhvaćena” suma od 12 evra, što znači da je prekršen kodeks o klauzuli o poverljivosti podataka.

Pročitajte i

Iz izvora bliskih Rojtersu, cena zavisi od zasebnih ugovora, ali su nadležni istakli takođe da cena nije potpuna, dok je sekretarka koja je napravila problem počela da se poziva na klauzulu o poverljivosti.

Prema izveštajima, EU je avansno platila delimično nabavku vakcina kako bi se osigurala po pitanju količine, dok će ostatak biti uplaćivan kako kontingenti budu stizali.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Rojters

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike