Bivši saradnik Borisova ulazi u političku arenu

19.10.2020

13:58 >> 09:28

0

Najpoznatiji po skandalu oko jeftine kupovine skupih stanova

Bivši saradnik Borisova ulazi u političku arenu
Copyright Profimedia

Nekadašnji potpredsednik bugarske vladajuće stranke GERB Cvetan Cvetanov je na proleće 2019. godine podneo ostavku na tu funkciju, nakon što se našao u centru skandala sa kupovinom luksuznih stanova, a najbliži čovek premijera Bojka Borisova iz tog perioda, sada preti da mu postane ozbiljan konkurent. Naime, Cvetanov je održao prvi sastanak  inicijativnog odbora svoje nove stranke “Republikanci za Bugarsku” i planira da, kako je rekao, stranka štiti evroatlansku budućnost Bugarske.

On je nagovestio da njegova stranka neće imati jednog lidera, kao što je to bio slučaj sa strankom GERB i Bojkom Borisovim.

-To je projekat onih koji se jave sa svojim stručnim mišljenjem, onih, koji su lideri zahvaljujući svojima idejama. Ne radi se o projektu jedne osobe niti projektu sa liderstvom kakvo smo ranije videli u bugarskim političkim projektima- istaao je Cvetanov.

Interesantno je da je sastanak održan u nedelju ujutro u zgradi Nacionalnog dvorca kulture, u kojoj se nalazi i glavna kancelarija vladajuće stranke Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB), čiji je potpredsednik nekada bio Cvetanov. U novu partiju Cvetanova ušli su mnogi bivši članovi njegove stranke, a stranka će zvanično biti formirana 27. septembra.

Borisov na udaru

Tanjug/AP Photo/Valentina Petrova

Vlada Bojka Borisova je već duže vreme suočena sa sporadičnim protestima ne samo u Sofiji već i u gradovima u unutrašnjosti, zbog izostanka borbe protiv korupcije, U sukobima je bilo i sukoba demonstranata sa policijom, ali i bacanja jaja, paradajza i kamenja na skupštinu.

Zanimljivo da je na strani demonstranata i predsednik zemlje Rumen Radev koji je premijera pozivao da podnese ostavku ali je Borisov odgovorio da će to uraditi kada se izglasaju ustavne promene koje bi trebalo da ojačaju nezavisnost pravosuđa. Međutim, demonstranti smatraju da Borisov tim samo kupuje vreme na vlasti i da vlada ne namerava da uradi istinske izmene ustava. Izbori u Bugarskoj su u martu sledeće godine.

Nakon istrage Tužilaštva premijer izrazio žaljenje

Cvetanov je ostavku na mesto potpredsednika stranke podneo na proleće 2019. godine zbog skandala oko kupovine luksuznih stanova po cenama nižim od tržišnih. Prema informacijama, on je kupio stan preko kompanije “Arteks”, čija je cena bila nekoliko puta niža od tržišne.

Pored Cvetanova, još tri visokopozicionirana političara su podnela ostavke zbog istog slučaja, a reč je o ministru pravde, zameniku ministra sporta, kao i o zameniku ministra energetike.

Međutim, krajem maja ove godine nakon istrage Tužilaštvo nije otkrilo ništa ilegalno u proceduri dobijanja stanova.

Nakon toga, premijer Borisov je izrazio žaljenje zbog situacije sa bivšim saradnikom.

-Nakon što je Cvetanov oslobođen, zažalili smo što je odstranjen. Cvetanov će najverovatnije stvoriti vlastiti politički projekat jer je uvređen. Želim mu uspeh- rekao je premijer krajem maja, da bi na leto 2020. godine političar definitivno izašao iz stranke rekavši da u njoj sve ide dođavola.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike