CDC potvrdio: Koronavirus ipak se ne širi aerosolom

19.10.2020

12:22 >> 09:30

0

Ispostavilo se da je reč o nacrtu verzije novih smernica

CDC potvrdio: Koronavirus ipak se ne širi aerosolom
Copyright Pixabay

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti su smernice koje se odnose na prenos koronavirusa aerosolom naglo vratili na staro, uklanjajući deo o prenosu putem vazduha koji je prethodno objavljen.

-Nacrt verzije predloženih izmena ovih preporuka objavljen je greškom na zvaničnojm sajtu agencije. CDC trenutno ažurira svoje preporuke u vezi sa prenosom SARS-CoV-2 ,virusa koji uzrokuje COVID-19, putem vazduha- rekao je Džejson Mekdonald, portparol CDC-a za CNN.

Pixabay/DarkoStojanovic

Kontroverznu raniju verziju naučnici CDC-a nisu napisali i objavili na internetu pre nego što je prošla uobičajeni proces naučnog pregleda, ptvrdila su dva izvora CNN-u.

Na sajtu je navedeno da se koronavirus obično može širiti putem respiratornih kapljica ili malih čestica – aerosola, koje nastaju čak i kada čovek diše, i da je sve više dokaza o tome da respiratorne kapljice i čestice mogu da ostanu suspendovane u vazduhu i da drugi mogu da ih udahnu, kao i da mogu da pređu razdaljinu veću od 1,8 metara, na primer, u restoranima ili u salama za vežbanje, odnosno da, generalno, zatvoreni prostori bez dobre ventilacije povećavaju taj rizik.

Međutim, ispostavilo se da je reč o “nacrtu verzije” novih smernica. One su uklonjene sa sajta jer to, kako je objašnjeno, ne odražavaju njihova trenutna saznanja, a nova verzija smernica biće objavljena kada bude završena.

Zvaničnik SAD: Nije bilo političkih pritisaka da se povuku smernice

Neimenovani savezni zvaničnik SAD koji je upoznat sa pehom koji je uznemirio svet rekao je da nije bilo političkih pritisaka da se povuku smernice za kontrolu i prevenciju.

Zvaničnik je rekao da je promena smernica objavljena bez prethodnog detaljnog pregleda stručnjaka CDC, prenosi Si-En-En.

– Neko je pritisnuo dugme, a nije trebalo da to uradi – rekao je zvaničnik.

U nastojanju da se to kaže, napisano je na takav način da se podrazumeva da je prenosivije nego što smo mislili, što nije slučaj.

Izvor je rekao da smernice koje su greškom objavljene u petak nisu primećene tokom vikenda, a CDC je to saznao u ponedeljak, nakon poziva novinara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike