Džulijan Asanž tvrdi da čuje glasove u ćeliji, jednu rečenicu je posebno zapamtio

14.10.2020

15:31 >> 11:50

0

Autor: Jovana Vrećo

Džulijan Asanž tvrdi da čuje glasove u ćeliji, jednu rečenicu je posebno zapamtio
Copyright Džulijan Asanž; Profimedia

Osnivač “Vikiliksa” Džulijan Asanž žali se da u zatvoru čuje glasove i muziku, zbog kojih ima samoubilačke porive.

Ovo je danas rekao psihijatar Majkl Kopelman na suđenju u londonskom sudu na kojem se razmatra zahtev Amerikanca o izručenju Asanža.

Naveo je kako kod Asanža postoji vrlo visoka opasnost da izvrši samoubistvo ako bude izručen SAD-u, zemlji koja želi da mu sudi zbog objave hiljade tajnih dokumenata.

Teška depresija

Psihijatar Kopleman razgovarao je dvadesetak puta sa osnivačem “Vikiliksa”.

Spomenuo je “tešku depresiju” i “psihotonične simptome” koje je primetio kod Asanža, među kojima su halucinacije da čuje glasove u ćeliji. Asanž je ispričao psihijatru da je čuo glasove koji su mu govorili: – Ti si prašina, mrtav si, doći ćemo po tebe.

Asanžova partnerka, Stela Moris, takođe je rekla da se boji da bi on mogao da se ubije. S druge strane, predstavnik američke vlade, Džejms Luis, rekao je da je moguće da osnivač “Vikiliksa” izmišlja da čuje glasove i muziku.

Preti mu kazna od 175 godina zatvora

Podsetimo, Asanž je uhapšen u aprilu 2019. godine nakon što je sedam godina proveo u diplomatskom predstavništvu Ekvatora. Tamo se sklonio nakon što je prekršio uslove puštanja na slobodu uz kauciju, a u strahu da će da ga izruče SAD-u.

Sudbina Asanža je sada u rukama pravosudnog sistema Britanije, jer bi oni trebalo da odrede da li je zahtev Amerike za izručenjem u sladu s određenim brojem pravnih kriterijuma, naročito onih koji se tiču poštovanja ljudskih prava.

Tanjug/ AP Photo/Frank Augstein

Asanž je optužen za špijunažu protiv SAD-a, gde mu preti kazna od 175 godina zatvora jer je pre 10 godina objavio više od 700.000 poverljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike