Ruska vakcina ne izaziva alergijske reakcije kod dobrovoljaca

14.10.2020

17:06 >> 11:51

0

Autor: Jovana Vrećo

Probne serije ove vakcine već su isporučene u sve regione te zemlje

Ruska vakcina ne izaziva alergijske reakcije kod dobrovoljaca
Copyright Pixabay/Vesna Harni

Vakcina “Sputnjik V” protiv koronavirusa koja je u toku kliničkih ispitivanja, do danas nije izazvala alergijske reakcije kod dobrovoljaca, rekao je danas novinarima direktor Nacionalnog istraživackog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja ruskog Ministarstva zdravlja Aleksandar Gintsburg.

– Među našim (dobrovoljcima) tokom prve i druge faze (kliničkih ispitivanja) nema (alergijskih reakcija), a među 2.500 stanovnika Moskve koji su (bili vakcinisani) kao dobrovoljci, takođe, ne znam ni za jedan slučaj – rekao je on, preneo je TASS.

On je dodao da su probne serije vakcine “Sputnjik V” već isporučene u sve ruske regione.

Putinova ćerka prva primila vakcinu

Ruski predsednik je rekao, još kada je objavljena prva informacija da je registrovana vakcina, da je nju već primila jedna od njegovih ćerki. Posle prve doze vakcine Putinovoj ćerci se podigla temperatura na 38 stepeni Celzijusa, ali se već naredni dan spustila na nešto više od 37. Broj antitela koja štite od virusa kovida 19 se stalno povećavao. Inače, Putin ima dve ćerke Mariju (35) koja radi u Institutu dečije endokrinologije u Moskvi i Jekaterinu (34) koja je završila strane jezike. Najverovatnije da je baš Marija dobila vakcinu, jer prioritet imaju medicinari.

Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Prema njegovim rečima, Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja ruskog Ministarstva zdravlja razvija protokol studije vakcine protiv koronavirusa za pacijente sa kancerom.

Naziv vakcine

Prva na svetu registrovana vakcina protiv virusa korona nazvana je „Sputnjik V“ po analogiji sa lansiranjem prvog veštačkog Zemljinog satelita 1957. godine. “Sputnik I”  je intenzivirao svemirska istraživanja u celom svetu. Nova ruska vakcina protiv kovida 19 stvorila je takozvani ‘trenutak Sputnjika’ za svetsku zajednicu. Zahvaljujući ovom poređenju, vakcina je dobila naziv “Sputnjik V”.

Gintsburg je objasnio da pacijenti koji imaju kancer koriste lekove koji suzbijaju razmnožavanje ćelija, te je za njih vakcinacija kontraindikovana.

– Ne zato što će učiniti nešto negativno, već zato što to neće funkcionisati – rekao je on i dodao da bi se izgradio imunitet, neophodno je da se imune ćelije umnožavaju.

Objasnio je da će zbog toga protokol, najverovatnije, sadržati raspored kada će se prestati sa upotrebom lekova za suzbijanje razvoja ćelija da bi se vakcinisao pojedinac kako bi se zaštitio, a zatim se vratio uobičajenom rasporedu lekova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike