Nastavljaju se protesti: U ponedeljak u Nemačkoj štrajk saobraćajnog sektora

25.03.2023

23:55

0

Nemačka vlada je inače odbacila komentare na predstojeći štrajk naglašavajući da ne želi da se meša u pregovore poslodavaca i sindikata

Nastavljaju se protesti: U ponedeljak u Nemačkoj štrajk saobraćajnog sektora
Ilustracija - Copyright Tanjug/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP

Sindikat zaposlenih u nemačkom javnom sektoru Verdi i sindikat železničara najavili su za ponedeljak opšti jednodnevni štrajk saobraćajnog sektora u Nemačkoj koji će potpuno paralisati železnički, vazdušni i pomorski saobraćaj.

Sindikat zaposlenih u javnom sektoru Verdi i sindikat zaposlenih na železnici EVG najavili su za taj dan jednodnevni štrajk upozorenja kojim bi bio pogođen celokupni međugradski železnički saobraćaj, gotovo celokupni gradski promet kao i većina aerodroma, prenose nemački mediji.

Štrajk obuhvata i vodni saobraćaj u Nemačkoj te uprave autoputeva. Prema podacima Udruženja aerodroma, štrajkom bi u ponedeljak moglo biti pogođeno 380.000 putnika, a očekuje se da će saobraćaj biti poremećen i do sredine sedmice.

Predstavnik Nemačke železnice (DB) pozvao je putnike da odlože putovanja ako je to moguće ili da ih premeste na dan pre ili nakon štrajka. Sindikati zahtevaju veće plate, posebno izjednačavanje negativnog učinka inflacije na realne plate. Sindikat Verdi za 2,5 miliona zaposlenih traži povećanja od 10,5 posto.

Nemačka vlada je inače odbacila komentare na predstojeći štrajk naglašavajući da ne želi da se meša u pregovore poslodavaca i sindikata.

"Pravo na štrajk jedno je od temeljnih prava u Nemačkoj“, rekao je portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt. On je istovremeno na učesnike u pregovorima apelovao da što pre pronađu rešenje kako bi uticaj na svakodnevicu građana bio što manji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike