„Bio je proždrljiv od početka“: Zbog velikog šumskog požara u Španiji evakuisano 1.500 ljudi! (VIDEO)

24.03.2023 | 16:04

Autor: Vladimir Tanacković

Od podneva u petak 18 aviona i helikoptera i više od 600 vatrogasaca i vojnika gasilo je vatru

Copyright Printscreen Twitter/sirajnoorani

Više od 1.500 ljudi evakuisano je jer je u petak u istočnoj španskoj provinciji Kasteljon besneo veliki šumski požar, označavajući rani početak sezone požara u zemlji u kojoj je suša uobičajena.

Lokalni zvaničnici su rekli da je vatra zahvatila oko 3.000 hektara zemlje od izbijanja u četvrtak, primoravajući stanovnike da napuste svoje domove i odu u skloništa kojima upravljaju Crveni krst i druge dobrotvorne organizacije.

Ksimo Pujig, predsednik regiona Valensije koji uključuje Kasteljon, rekao je novinarima da je požar koji je buknuo „veoma rano u proleće bio veoma proždrljiv od početka“.

Pujig je dodao da su efekti klimatskih promena „nesporni, pa se perspektiva gašenja požara mora razmatrati na godišnjem nivou“.

Službe hitne pomoći u regionu saopštile su da je evakuisano osam gradova, uključujući i dom za starije osobe u Montanu.

Od podneva u petak 18 aviona i helikoptera i više od 600 vatrogasaca i vojnika gasilo je vatru. Španska vojska i nacionalno ministarstvo za ekološku tranziciju dodanto su podržali pokušaje da se požar stavi pod kontrolu.

Državna meteorološka agencija AEMET je objavila na Tviteru da su „nepovoljni vremenski uslovi, posebno s obzirom na početak godine, pogodovali brzom širenju“. Temperature su bile iznad 25 stepeni Celzijusa kada je požar izbio, a vlažnost je pala ispod 30 odsto nakon neobično suve zime u ovoj oblasti.

Rizik od novih požara u Kasteljonu u petak je klasifikovan kao „ekstreman“.

Migel Sandalinas, gradonačelnik jednog od pogođenih gradova, rekao je da su palo drveće posle zime i opšti nedostatak brige o osušenoj vegetaciji dali vatri „dosta municije“.

Prošle godine šumski požari spalili su 306.555 hektara zemlje u Španiji, što je područje skoro četiri puta veće od Njujorka, prema podacima Evropske unije. Prošla godina je takođe bila najtoplija u Španiji od kada su rekordi počeli.

Uprkos opsežnom planiranju, modelima za nadzor ranog upozoravanja i predviđanja, priprema za šumske požare ostaje ogroman izazov.

Španija je zvanično ušla u period dugotrajne suše krajem prošle godine, zahvaljujući visokim temperaturama i malim padavinama u poslednje tri godine.

Španija se zagrejala 1,3 stepena Celzijusa od 1960-ih, što je zagrevanje koje je primetno tokom cele godine, ali posebno leti, pošto je primećeno da su prosečne temperature porasle za 1,6 stepeni.

More than 1,500 people were evacuated as a major forest fire raged in Spain’s eastern Castellon province on Friday, marking an early start to the nation's fire season amid bone dry conditions.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam