Čomski upozorava: Postoje tri pretnje po opstanak čovečanstva, a glavni krivac je Tramp

19.10.2020

14:36 >> 10:41

0

Autor: M. I.

Čomski je rekao da oseća užasan strah pred najavom Donalda Trampa da neće poštovati rezultate predstojećih izbora ako rezultat bude loš za njega

Čomski upozorava: Postoje tri pretnje po opstanak čovečanstva, a glavni krivac je Tramp
Copyright Printscreen/Youtube, Dana-Farber Cancer Institute

Američki lingvista i filozof Noam Čomski (91) je u intervjuu za časopis “New Statesman” upozorio na klimatske promene, opasnost od izbijanja nuklearnog rata i uspon autoritarnosti. On je rekao da su ovo tri ključna problema zbog kojih trenutnu situaciju u svetu naziva najopasnijom u istoriji.

– U istoriji čovečanstva nije bilo ništa slično. Dovoljno sam star da se vrlo jasno sećam pretnje da bi nacizam mogao da zavlada većim delom Evroazije. Američki vojni stratezi predvideli su da će se rat završiti podelom na regiju kojom dominira SAD i regiju kojom dominira Nemačka. Ali čak ni to, iako užasno, nije toliko strašno kao mogućnost kraja organizovanog ljudskog života na zemlji, a upravo se sa tim suočavamo – rekao je Čomski.

On je istakao da američki predsednik Donald Tramp igra veliku ulogu u procesima koji prete da će uništiti čovečanstvo.

– Tramp je postigao nešto prilično impresivno, uspeo je da poveća pretnju svake od tri opasnosti. Što se tiče nuklearnog oružja, nastavio je sa demontiranjem sporazuma o kontroli naoružanja, sporazuma koji je pružao određenu zaštitu od terminalne katastrofe. Uveliko je povećao razvoj novih, opasnih, pretećih oružja, što znači da to čine i drugi, što povećava pretnju svima nama. U vezi s ekološkom katastrofom, pojačao je napore da maksimizuje upotreba fosilnih goriva i ukine propise koji donekle ublažavaju učinak nadolazeće katastrofe ako nastavimo ovim sadašnjim putem. Što se tiče demokratije, to je postala šala. Izvršni segment američke Vlade potpuno je očišćen od bilo kakvog disidentskog glasa. Sada je preostala samo grupa ulizica – rekao je Čomski, koji je inače poznat kao kritičar američkog predsednika.

Tanjug/AP Photo/Morry Gash

On je dodao da se lideri poput Trampa pojavljuju širom sveta.

– Tramp je lice nove reakcionarne internacionale koju čine zemlje kao što su Brazil, Indija, Velika Britanija, Egipat, Izrael i Mađarska. Na Zapadnoj hemisferi vodeći kandidat je Žair Balsonaro, svojevrsni mali klon predsednika Trampa. Na Bliskom Istoku ta reakcionarna internacionala zasnivaće se na porodičnim diktaturama, najreakcionarnijim državama na svetu. Abdel al-Sisijev Egipat je najgora diktatura koju je Egipat ikada imao. Izrael se toliko promaknuo udesno, da vam je potreban teleskop da biste ga vidjeli. Reč je o jedinoj zemlji na svijetu u kojoj su mladi ljudi čak i reakcionarniji od starijih. Narendra Modi uništava indijsku sekularnu demokratiju ozbiljnom represijom nad muslimanskim stanovništvom, a upravo je uveliko proširio strašnu indijsku okupaciju Kašmira. U Evropi je vodeći kandidat Viktor Orban. On u Mađarskoj stvara protofašističku državu. Postoje i druge osobe poput Matea Salvinija u Italiji, koji uživa gledajući kako se izbjeglice utapaju u Mediteranu. Što se tiče Velike Britanije, Najdžel Faraž će se pojaviti i biti pravi kandidat ako Boris Džonson ne bude služio svrsi, što on može. Velika Britanija preti da će prekršiti međunarodno pravo i napraviti potpuni prekid sa Evropskom unijom, te se tako pretvoriti u još većeg vazala Sjedinjenih Američkih Država nego što je već sada – rekao je Čomski.

On je dodao da oseća užasan strah pred najavom Donalda Trampa da neće poštovati rezultate predstojećih američkih predsedničkih izbora ukoliko rezultat bude loš za njega.

– U životu sam dočekao 21. američkog predsednika i nikada nijedan nije tako nešto najavio – kazao je Čomski.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike