Još jedna moai skulptura pronađena na Uskršnjem ostrvu, a za sve je kriva suša (VIDEO)

05.03.2023 | 22:30

Statua je pronađena u koritu presušenog jezera u krateru vulkana

Copyright Profimedia

Nova monolitna ljudska statua moai, na Uskršnjem ostrvu, otkrivena je u krateru vulkana Rano Raraku.

Navodi se da je statua, veličine 1,6 metara, "punog tela sa prepoznatljivim karakteristikama, ali bez jasne definicije".

Statua je pronađena u koritu presušenog jezera u krateru vulkana, navodi se na sajtu zajednice starosedelaca čileanskog ostrva.

- Ovaj moai ima veliki potencijal za naučne i prirodne studije. To je zaista jedinstveno otkriće, jer je to prvi put da je moai otkriven unutar lagune (jezera) u krateru Rano Raraku - saopštila je zajednica starosedelaca Ma'u Henua.

Statuu je 21. februara pronašao tim naučnih volontera sa tri čileanska univerziteta, koji su sarađivali na projektu obnavljanja močvarnog područja u krateru unutar vulkana Rano Raraku.
Nekoliko statua moai u toj oblasti stradalo je u oktobarskom šumskom požaru na ostrvu, koje je poznato i kao Rapa Nui, i nalazi se 3.500 km zapadno od Čilea.

Moai su prepoznatljive monolitne isklesane kamene figure izduženih lica i bez nogu koje su uglavnom rađene od tufa, vrste vulkanskog pepela, na vulkanu Rano Raraku.

Profimedia
 

Vulkan Rano Raraku i njegove statue moai pripadaju svetskoj baštini Uneska.  Uskršnje ostrvo je dugo bilo naseljeno Polinezijcima, pre nego što ga je Čile anektirao 1888. godine.
 

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug