Nove "izbeglice" u Švajcarskoj norveški milijarderi: Na ovaj korak su se odlučili zbog jednog zakona!

23.02.2023

10:45

0

Švajcarska je odranije poznata po umerenoj poreskoj politici prema strancima

Nove "izbeglice" u Švajcarskoj norveški milijarderi: Na ovaj korak su se odlučili zbog jednog zakona!
bern - Copyright Profimedia

Zbog novog zakona o poreskoj politici koji je u Norveškoj stupio na snagu u novembru 2022. godine, nekoliko desetina bogatih Norvežana preselilo se u Švajcarsku.

Švajcarska je odranije poznata po umerenoj poreskoj politici prema strancima, a prema podacima Fajnenšel tajmsa od prošle jeseni u tu zemlju se preselilo 36 Norvežana, piše francuski Mond.

Jedan od njih je i norveški "kralj nekretnina" Tord Uendad Kolstad, čije bogatsvo se procenjuje na 182 miliona evra, kupio je kuću na obali jezera u Lucernu i rekao da se preselio zbog manjeg poreza.

Pixabay
 

Prema podacima ambasade Norveške u Švajcarskoj, oko 5.000 Norvežana živi u Švajcarskoj, od kojih su više od 430 članovi Norveškog kluba Švajcarska, koji predlaže kulturne događaje, tradicionalne festivale i mesečne sastanke u osam gradova.

Takođe u zemlji postoje dve internet prodavnice norveških namirnica, kao i norveški saloni lepote.

Vlasti u Lucernu oduševljene su novim doseljenicima, pre svega zbog povećanih prihoda koje imaju od njih, jer kako kažu taj novac može da se iskoristi za obnovu škola, izgradnju pozorišta, kulturnu i turističku infrastrukturu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike