NATO najavio ozbiljno naoružavanje svemira! Sateliti će kružiti oko planete, izgovor su Kina i Rusija

16.02.2023 | 19:23

Autor: Vladimir Tanacković

Vojni blok je objasnio je APSS deo Sveobuhvatne svemirske politike Alijanse usvojene još 2019.

Copyright Profimedia

NATO je najavio novi svemirski projekat koji ima za cilj stvaranje flote špijunskih satelita. Inicijativa, koja uključuje i kandidate za NATO, Švedsku i Finsku, obuhvata ne samo nacionalnu već i komercijalnu imovinu.

Projekat koji se zove „Alijansin trajni nadzor iz svemira" (APSS) predstavljen je u sredu, a očekuje se da će uključiti ukupno 16 trenutnih država članica. Prema saopštenju objavljenom na sajtu NATO-a, projekat će pomoći da se „pojednostavi prikupljanje podataka, kao i njihova razmena i analiza među saveznicima NATO-a i sa komandnom strukturom NATO-a”.

Švedska i Finska su podnele zahtev za članstvo u NATO-u u maju 2022. godine, iako njihovo pristupanje tek treba da odobre Mađarska i Turska. Međutim, iako nisu formalno primljeni u vojni blok, i Stokholm i Helsinki već učestvuju u zajedničkim projektima.

APSS će podrazumevati stvaranje „sazvežđa“, nazvanog „Akvila“, nacionalnih i komercijalnih satelita. Očekuje se da će „pružiti suštinsku podršku vojnim misijama i operacijama NATO-a“.

Vojni blok je objasnio je APSS deo Sveobuhvatne svemirske politike NATO-a usvojene još 2019.

Na sastanku u Londonu iste godine države članice proglasile su svemir petim operativnim domenom, pored vazdušnog, kopnenog, pomorskog i sajber prostora.

NATO je podigao uzbunu zbog aktivnosti Rusije i Kine u svemiru, uz obrazloženje da on postaje „krcatiji i konkurentniji“. Vojni blok je tvrdio da bi protivsvemirske tehnologije Moskve i Pekinga „mogle da ograniče pristup saveznicima i slobodu delovanja u svemiru“.

NASA via AP
 

Alijansa je osudila kao „nepromišljenu i neodgovornu“ rusku probu protivsatelitskih raketa u novembru 2021, kada je raketa pogodila i uništila neispravan satelit iz sovjetske ere.

Moskva je test opisala kao način da ojača svoje odbrambene sposobnosti i spreči „mogućnost iznenadnog narušavanja bezbednosti zemlje u sferi svemira i na zemlji“.

Rusija je tada odbacila sugestije zapadnih zemalja da bi nastale krhotine mogle da ugroze živote astronauta, napominjući da „fragmenti nisu predstavljali i neće predstavljati pretnju za orbitalne stanice“. Rusko Ministarstvo odbrane takođe je istaklo da su SAD, Kina i Indija ranije sprovodile slične testove.

U međuvremenu, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov okrivio je Vašington za trku u naoružanju svemira.

Komentarišući kosmičku strategiju NATO-a prošlog januara, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova označila ju je „zapaljivom po prirodi“ i „u skladu sa destruktivnom politikom država članica NATO-a na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama“.

- Na taj način, Alijansa pretvara svemir u bojno polje - upozorila je tada Zaharova.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/07/01/64c4e9adb45738d81958c240/uhd/64c4e9adb45738d81958c240.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958c240",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1057643_th_1658403690.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam