Ključan momenat uzavrele debate - deca bivšeg potpredsednika: Ko su zapravo Hanter i Bo Bajden

14.10.2020

11:37 >> 12:59

0

Do najvećeg sukoba u debati Trampa i Bajdena došlo je kada su se kandidati dotakli porodica

Ključan momenat uzavrele debate - deca bivšeg potpredsednika: Ko su zapravo Hanter i Bo Bajden
Copyright Profimedia

Na prekjučerašnjoj debati, koja je ujedno i prva pred američke izbore 3. novembra, aktuelni predsednik Donald Tramp i bivši potpredsednik Džo Bajden, razmenili su brojne optužbe i uvrede, a Amerikanci su ovog puta ostali uskraćeni za planove o tome kako će budući predsednik voditi državu. Uzavrelu atmosferu pratilo je konstantno prekidanje, a moderator Kris Volas je na sve načine pokušavao da preusmeri dijalog na “pravi put”. Ipak, kako u tome nije uspeo, čekao se samo trenutak, kada će dvojica kandidata početi sa uvredama.

Tako je do najvećeg sukoba došlo kada su se kandidati dotakli porodica.

Kako je tekla rasprava?

Bajden se prvo osvrnuo na tvrdnje iz anonimnih izvora da je Tramp svojevremeno nazvao pripadnike vojske “gubitnicima”, što je Tramp demantovao, kao i njegovi brojni sadašnji i bivši pomoćnici.

Tanjug/ AP Photo/Morry Gash, Pool

Demokrata je govorio o pokojnom sinu Bou, koji je služio u Iraku.

– Nije bio gubitnik, bio je patriota – ljutito je rekao Bajden.

Tramp je tada pomenuo drugog sina demokrate: – Stvarno? Govorite li o Hanteru?

– Govorim o mom sinu, Bou Bajdenu! – rekao je demokrata.

– Ne znam Boa, kazao je Tramp.

– Znam Hantera. Hantera su izbacili iz vojske. Izbačen je, nečasno otpušten zbog upotrebe kokaina. I nije imao posao dok niste postali potpredsednik.

– Moj sin je, kao i mnogi ljudi koje poznajete kod kuće, imao problem sa drogom. Uspeo je. Popravio se. Radio je na tome. I ponosan sam na njega – odgovorio mu je Bajden ljutito.

Ko su Bajedenovi sinovi, o kojima je pričao Tramp?

Hanter Bajden

Drugi sin bivšeg američkog potpredsednika Hanter Bajden (50) je američki pravnik i savetnik za investicije. Partner je i osnivač Rosemont Seneca Partners, investicione i savetodavne firme. Bio je prvi član uprave Burisma Holdings, velikog ukrajinskog proizvođača prirodnog gasa, od 2014. do 2019. godine.

Supruga i ćerka stradale u saobraćajnoj nesreći

Samo šest nedelja nakon što je Džo Bajden izabran u Senat prvi put, 18. decembra 1972, njegova supruga Nilija i trinaestogodišnja ćerka Naomi stradale su u saobraćajnoj nesreći na putu za božićnu kupovinu.

Njegovi sinovi Bo i Hanter, koji su tada imali jedva četiri, odnosno tri godine, takođe su bili u kolima, i proveli su nekoliko nedelja u bolnici. Bajden je zakletvu za Senat položio u njihovoj bolničkoj sobi. Četiri godine je sam odgajao sinove, a onda je upoznao Džil sa kojom je i dan danas.

Međutim, Hanter se do sada dva puta našao u centru skandala – jednom zbog kokaina, drugi put zbog Trampa.

Naime, 2013. godine, odobrena je njegova molba da bude u rezervnom sastavu američke mornarice, da bi već nakon godinu dana otpušten, pošto je njegov test na kokain bio pozitivan.

Sin američkog potpresednika naveo je u saopštenju da je otpušten i izrazio je žaljenje zbog toga.

– Bila mi je životna čast da služim u američkoj mornarici i duboko žalim i neprijatno mi je što su moje akcije dovele do otpuštanja – naveo je on, istakavši da poštuje odluku mornarice.

Razlog da se Hanter nađe pod lupom američkih medija drugi put je upravo optužba američkog predsednika Donalda Trampa za njegovo poslovanje u Burisma Holdingsu, najvećem nezavisnom proizvođaču gasa u Ukrajini.

Bajden je bio u odboru Burisme do isteka mandata u aprilu 2019, primajući kompenzaciju do 50.000 američkih dolara mesečno. Budući da je potpredsednik Bajden imao glavnu ulogu u američkoj politici prema Ukrajini, neki ukrajinski zagovornici borbe protiv korupcije i zvaničnici Obamine administracije izrazili su zabrinutost da bi pristupanje Hantera Bajdena odboru moglo stvoriti privid sukoba interesa.

Tramp se, nakon što je izneo brojne tvrdnje protiv Bajdena, optuživši ga  za korupciju,  našao pred velikim problemom – čuvenim impičmentom, poznatijeg kao opoziv. Tramp je navodno od predsednika Ukrajine tražio da pokrene istragu protiv njegovog političkog rivala Džoa Bajdena.

Tada je pokrenut i opoziv američkog predsednika, koji je Senat Sjedinjenih Američkih Država odbio.

Bo Bajden

Sahrana Bo Bajdena, Profimedia

Džozef Bo Bajden bio je američki političar, pravnik i oficir u korpusu sudija generalnog pravobranioca vojske . Bio je najstarije od troje dece iz braka bivšeg američkog potpredsednika njegove prve supruge Neilije Hunter. Služio je kao državni tužilac Delavera i kao major Nacionalne garde vojske Delavera.

Bo se pridružio vojsci 2003. godine i pohađao je školu JAG na Univerzitetu Virginia kao član Nacionalne garde vojske Delavera. Stekao je čin majora u sudijskom generalnom pravobranilaštvu.

Bajdenova jedinica je pre slanja u Irak 2008. poslata u Fort Bliss u Teksasu na obuku pre raspoređivanja, samo dan nakon što je njegov otac učestvovao u jedinoj potpredsedničkoj debati predsedničke kampanje 2008. godine.

Poslednjih nekoliko godina svog života, Bajden je bolovao od tumora na mozgu. Nakon hemoterapija koje je primao, stanje mu se 2013. godine stabilizovalo, da bi se  dve godine kasnije pogoršalo.

Bo je preminuo u maju 2015. u svojoj 46. godini.

Bajdenovoj sahrani prisustvovali su predsednik Barak Obama, prva dama Mišele Obama, njihove ćerke Malia i Sasha, bivši predsednik Bil Clinton, bivša državna sekretarka i bivša prva dama Hilari Klinton, a tokom sahrane, američki general Odierno posthumno mu je dodelio Nagradu za legiju zasluga zbog rata u Iraku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike