Potresna ispovest Jermena: “Grlio sam svoje dete dok sam gledao kako komšijino gine”

15.10.2020

19:18 >> 13:44

0

Aleksander Melkumijan, kroz suze priča kako je na njegovu okolinu uticao sukob koji se vodi odo Nagorono-Karabaha

Potresna ispovest Jermena: “Grlio sam svoje dete dok sam gledao kako komšijino gine”
Copyright Selo Martuni/Foto: Profimedia

– Moja ranjena supruga ležala je upravo ovde. Moje malo dete je ležalo ovde. Moja tašta je bila ovde, već mrtva. Sedmogodišnje dete je ležalo mrtvo. Komšije su ležale ranjene. Zatim su granate udariile u kuću i štalu. Tako je počelo naše jutro – ovako je Jermen, Aleksander Melkumijan, kroz suze započeo priču kako je na njegovu okolinu uticao sukob koji se vodi odo Nagorono-Karabaha.

Aleksander stoji na krvavom tlu ispred svoje kuće u selu Martuni u Nagorno-Karabahu – mestu gde je kuću njegove jermenske porodice rano ujutro 27. septembra pogodio geler od granate.

– Tog dana ujutru su bombardovali ovde. Ovde su bile moja tašta, moja supruga i moje dete od 1 godine i 7 meseci – objašnjava Melkumijan, pokazujući rukama krvlju natopljenom zemlju.

U blizini na ulici se vidi igračka u roze haljini, koju je bacilo dete njegovog komšije kada su eksplodirale prve granate.

Aleksander Melkumijan/Foto: Printskrin/Jutjub/ Radio Free Europe/Radio Liberty

– Ubijeno je sedmogodišnje dete mojih komšija. Ubijena je moja tašta. Moja supruga je ranjena i prebačena u bolnicu u Stepanakertu – kaže potreseni Aleksander.  – Pogledajte tamo, cipele su im i dalje tamo – kaže za Radio slobodna Evropa, a suze mu naviru.

Ovaj Jermen je pokušavao nekoliko puta da svojoj rawenoj ženi donese čašu vode. Nije mogao. Granate su padale, a on je imao na umu samo da zaštiti njihovo dete.

– Pre nego što sam uspeo da joj dam vodu, pala je još jedna granata. Udarali su po mestu četiri puta. Sve to vreme nisam mogao da donesem vodu za svoju ranjenu ženu. A moje dete je plakalo. Zagrlio sam svoje dete tako da ako granate bi ponovo pogodile, ja bih bio taj koji će primiti udarac – ispričao je on za Radio Slobodna Evropa.

Borbe između Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu se nastavljaju, obe strane se hvale svojim vojnim uspesima, a za to vreme ginu civili pripadnici oba zaraćena naroda.

28. septembra granate koje su ispaljivale jermenske snage pale su u selo Šiharh. Azerbejdžanski zvaničnici kažu da su tamo ubijena dva civila kada je granata pogodila višespratnu zgradu u selu. Meštanin sela Hikran Amrahova kaže za azerbejdžansku službu RFE/RL da će, čak i ako se borbe smanje, šteta mnogima otežati preživljavanje zime u Šihrahu.

– Ne mogu ništa da učine našoj vojsci, pa ubijaju civile i onemogućavaju život ovde – rekao je on.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike