U slučaju da Tramp zbog bolesti ne može da obavlja predsedničke dužnosti, evo ko će ga menjati

14.10.2020

22:05 >> 12:46

0

Sekretarka Bele kuće saopštila je da će predsednik Tramp predsedničke dužnosti obavljati iz bolnice narednih nekoliko dana

U slučaju da Tramp zbog bolesti ne može da obavlja predsedničke dužnosti, evo ko će ga menjati
Copyright Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

Od trenutka kada je objavljeno da predsednik SAD Donald Tramp i prva dama Melanija Tramp imaju koronavirus, zvaničnici Bele kuće tvrde da se oboje osećaju dobro, te da prvi čovek Amerike uredno obavlja svoje dužnosti.

Uprkos objavama da se dobro oseća, večeras je odjeknula vest da je Tramp (74) prebačen u bolnicu gde će biti zadržan nekoliko dana pod nadzorom lekara.

Sekretarka Bele kuće saopštila je da će predsednik Tramp predsedničke dužnosti obavljati iz bolnice narednih nekoliko dana.

Ipak, kako i predviđa Ustav, u slučaju je da se predsedniku pogorša zdravstveno stanje, njegove obaveze preuzima potpredsednik Majk Pens, sve dok Tramp ne bude u stanju da se vrati dužnostima.

Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall

Naime, dvadeset peti ustavni amandman dozvoljava Trampu da preda kontrolu potpredsedniku, ali i da je ponovo preuzme čim bude sposoban.

Mada nije najjasnije rešeno to pitanje, ali u slučaju da ni Majk Pens ne može da preuzme dužnost, onda bi obaveze predsednika SAD preuzela predsednica Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi.

Naravno, ovo su samo mogućnosti koje pruža američki Ustav, ali ceo svet se nada da će briga lekara uroditi plodom i da će se najmoćniji čovek sveta oporaviti, te će bez većih problema nastaviti da vodi SAD uprkos koronavirusu.

Tramp se ovime pridružio spisku svetskih političara koji su bili pozitivni na koronavirus.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike