Turska zbog incidenta sa maskotom ponovo kritikovala kandidata za NATO: Švedska je propagandni centar terorista!

17.01.2023 | 21:14

Autor: Vladimir Tanacković

Ankara je pozvala švedskog ambasadora zbog incidenta i zahtevala da Stokholm „preduzme neophodne korake protiv terorističkih grupa“

Copyright Profimedia

Odbijanje Švedske da istraži incident prilikom kog su Kurdi u javnosti obesili maskotu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, predstavlja „podršku terorizmu“, saopštila je turska vladajuća Stranka pravde i razvoja.

Incident je dodatno zaoštrio odnose između Ankare i Stokholma, što je dodatno podstaklo protivljnej Turske nameri Švedske da se pridruži NATO-u.

U sredu je lutka u prirodnoj veličini koja prikazuje Erdogana okačena naopačke tokom kurdskog mitinga u centru Stokholma.

Grupa koja stoji iza protesta, Rožava komitet Švedske, objavila je snimak Erdoganove maskote na društvenim mrežama, pozivajući turskog lidera da podnese ostavku ako ne želi da se suoči sa sudbinom italijanskog diktatora Benita Musolinija, koji je na sličan način bio izložen u javnosti nakon pogubljenja 1945.

Turska je pozvala švedskog ambasadora u Ankari zbog incidenta i zahtevala da Stokholm „preduzme neophodne korake protiv terorističkih grupa“. Međutim, švedski tužilac je odbio da pokrene istragu, tvrdeći da su demonstranti koristili svoje pravo na slobodu govora.

Odbijanje krivičnog gonjenja znači da „teroristička grupa može da preduzme sve što želi u Švedskoj, može da ugrozi šefove država prijateljskih zemalja“, rekao je u ponedeljak portparol Erdoganove partije Omer Čelik.

Profimedia
 

Ono što su kurdski demonstranti uradili „nema nikakve veze sa slobodom govora", insistirao je on, dodajući da je Švedska postala „propagandni centar ovih terorista".

- Ćutanje onih koji tvrde da se zalažu za demokratiju, pluralizam i slobodu pred ovim podlim terorističkim aktom ne znači ništa osim podrške terorizmu - rekao je Čelik, a prenela je agencija Anadolija.

Ankara trenutno odugovlači sa ratifikovanjem protokola o pristupanju Švedske i Finske Alijansi, optužujući ih da pružaju utočište „teroristima“ iz Kurdistanske radničke partije i drugih povezanih grupa koje su turske vlasti zabranile i zahtevaju ukidanje embarga na oružje Turskoj.

Švedska je od tada ukinula zabranu prodaje oružja, izmenila svoj ustav kako bi olakšala suzbijanje terorizma i izvršila nekoliko ekstradicija osumnjičenih Kurda Turskoj, ali Ankara insistira da ti koraci nisu dovoljni.

Erdogan je u nedelju rekao Švedskoj i Finskoj da „moraju da predaju više od 100, oko 130 terorista“. Ako se to ne urade, biće nemoguće ratifikovati kandidaturu dve zemlje u NATO u turskom parlamentu, upozorio je on.

Bonus video

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam