Na prvoj liniji fronta u Nagorno-Karabahu: Jermenske dame preklinju da idu u rat (VIDEO)

14.10.2020

12:25 >> 12:52

0

Na prvoj liniji fronta u Nagorno-Karabahu: Jermenske dame preklinju da idu u rat (VIDEO)
Copyright Profimedia

Na stotine jermenskih žena čeka da ode u rat. Čak 98 odvažnih žena se trenutno bori na prvoj liniji fronta za Nagorno-Karabah rame uz rame sa svojim sinovima, muževima, očevima, braćom.

Jermenija. Rat bukti. Mrtvi i ranjeni se prebrojavaju, situacija se komplikuje iz sata u sat. Televizijske kamere u Jerevanu su uočile grupu mladih žena koje su okupljene ispred Vojnog regrutnog centra. Došle su da se prijave da idu u rat i pomognu svom narodu.

Jedna Jermenka sa nestrpljenjem očekuje da ode na ratište.

– Kada je rat započeo, kontaktirale smo Ministarstvo odbrane i pitale da li postoji način da idemo na front. Srećna sam što ću biti deo jermenske vojske i mislim da su žene u ovom ratu potrebne.

Harutiun Hakobian, potpukovnik policije, rekao je da je 98 žena već na prvoj liniji fronta,  a da se oko 400 žena prijavilo za dobrovoljnu odbranu svoje zemlje.

– Žene stalno dolaze i pitaju da li mogu da idu u borbe. Odlučili smo da njihove molbe prihvatimo. Sad čekamo da nam ministarstvo odobri gde da ih rasporedimo – rekao je pukovnik.

Novi sukob oko Nagorno-Karabaha  izbio je 27. septembra i od tada je poginulo više od 100 ljudi, dok se broj ranjenih povećava iz sata u sat.

Sukob u Nagorno-Karabahu počeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona. Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsedavajuća – Rusija, SAD i Francuska.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike