Američka studija pokazala: Žene se sada više okreću piću, krivac - pandemija koronavirusa

14.10.2020

18:19 >> 12:24

0

Autor: Jovana Vrećo

Mnoge od njih nose teret većeg dela kućnih poslova, uključujući i brigu o deci

Američka studija pokazala: Žene se sada više okreću piću, krivac - pandemija koronavirusa
Copyright Pixabay/ pen ash

Žene su počele da se više okreću piću tokom borbe protiv pandemija koronavirusa, piše u mesečnom izveštaju Američkog centra za kontrolu bolesti i prevenciju.

Kako piše u studiji, razlog je možda to što mnoge od njih nose teret većeg dela kućnih poslova, uključujući i brigu o deci, pored odgovornosti koju imaju prema svojim poslovima van svojih domova, što se sada u mnogome takođe radi kod kuće.

Prema istoj studiji, žene više umiru od uzroka povezanih sa alkoholom.

Pixabay/ Concord90

Liza Rodrigez, jedna od autorki studije o pandemiji i prekomernoj konzumaciji alkohola objavljenoj u časopisu Zavisnička ponašanja (Addictive Behaviors), rekla je da se za žene “najproblematičnija upotreba alkohola dogodila oko marta i aprila” ove godine, kada su stupile na snagu vanredne mere u sklopu borbe protiv koronavirusa.

Alkohol kao najlakša strategija

Alkohol je “najlakša strategija za suočavanje”, rekla je nedavno za NBC njuz Natali Kraford, docentkinja za bihevioralno, socijalno i zdravstveno obrazovanje u Školi za javno zdravlje Emori univerziteta.

– Tokom kratkog vremenskog perioda sistem se zaista dobro prilagođava stresu, ali ovo je hronično – primetila je.

Neke kompanije posebno ciljaju žene svojim oglasima za pivo pakovano u ružicaste limenke, uz promovisanje pića kao komponente osnaživanja. Prekomerno piće može rezultirati dugom listom medicinskih problema, uključujući cirozu jetre i trovanje alkoholom, upozorava se u tekstu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike