Sirija osudila SAD i saveznike zbog produžavanja sukoba na istoku Evrope! Zelenski: Italija razmatra slanje sistema PVO Kijevu

27.12.2022

20:37 >> 23:34

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Sirija osudila SAD i saveznike zbog produžavanja sukoba na istoku Evrope! Zelenski: Italija razmatra slanje sistema PVO Kijevu
Rusija-Ukrajina - Copyright Pixabay AP/Efrem Lukatsky, Russian Defense Ministry Press Service

U toku je 307. dan sukoba u Ukrajini.

Kijev tvrdi da je na udaru ruskih snaga bilo osam regiona.

Vladimir Putin kaže da je Moskva spremna za pregovore. Iz Kabineta Zelenskog uzvraćaju da ruski predsednik samo želi da izbegne odgovornost.

Ruske vlasti pripremaju zakon kojim će povećati porez za Ruse koji su napustili zemlju.

Kijev saopštio da su zapadni partneri obezbedili milijardu i po evra pomoći za za energetski sektor.

Najvažnije činjenice

U toku je 307. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Zelenski boravio u Vašingtonu

- Ukrajinu čeka zima bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

- Evropska unija uvela deveti paket sankcija Rusiji

- Posle serije vojne pomoći koja je stigla Kijevu, SAD su obećale da će snabdevati Ukrajinu oružjem koliko god je potrebno

23.13 - Donjeck: Ukrajinska artiljerija ispalila 29 granata na Makejevku u DNR

Ukrajinska artiljerija je večeras za samo 25 minuta ispalila 29 artiljerijskih granata kalibra 155 mm prema naselju Makejevka u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštila je misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine u Ukrajini.

Napad se dogodio između 22.25 i 22.50 po moskovskom vremenu, a pod vatrom ukrajinske artiljerije su se našla i naselja Jasinovataja, Kaštanovoje i Mineralnoje, prenosi TASS.

U prvim izveštajima je navedeno da je u večerašnjim granatiranjima jedna osoba ranjena u Donjeck Petrovskom okrugu.

21.36 - Kijev će cele zime imati restrikcije

Kijev će celu zimu živeti u režimu ekstremnih restrikcija struje, izjavio je zamenik šefa gradske administracije Petar Pantelejev.

- Situacija ostaje teška. Nastavljaju se radovi na obnovi. Ali se nastavljaju i ograničenja, nestanci struje… a mi ćemo živeti u takvoj realnosti cele zime, to se mora shvatiti - rekao je Pantelejev za televiziju „Kijev“.

Ranije je ukrajinski energetski holding DTEK saopštio da su u Kijevu i dalje na snazi vanredna isključenja struje, a stabilizovanje napona u elektroenergetskim mrežama glavnog grada Ukrajine nije moguće više od nedelju dana.

AP Photo/Evgeniy Maloletka, File
 

20.31 - U ruskim napadima oštećena 702 ključna infrastrukturna objekta

U napadima ruskih snaga oštećena su 702 ključna infrastrukturna objekta, saopštio je prvi zamenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Evgenije Jenjin.

On je precizirao da se uglavnom radi o gasovodima i trafostanicama.

- Sve u svemu, trenutno imamo informacije o više od 35 hiljada oštećenih objekata usled ruskih napada - dodao je Jenjin.

18.59 - Sirijski ministar osudio SAD i saveznike zbog produžavanja sukoba u Ukrajini

Sirijski ministar spoljnih poslova Fejsal Mekdad razgovarao je telefonski sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim o sukobu u Ukrajini, javila je danas novinska agencija SANA.

Mekdad je osudio politiku SAD i saveznika koja je usmerena na produženje sukoba u Ukrajini zbog njihovih sebičnih interesa, preneo je TASS.

17.16 - Zelenski: Italija razmatra slanje sistema PVO Kijevu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da ga je italijanska premijerka Đorđa Meloni informisala da se u toj zemlji razmatra predaja PVO sistema Kijevu.

- Izrazio sam zahvalnost Đorđi Meloni na solidarnosti i svestranoj podršci Ukrajini. Zahvalio sam joj što je italijanska vlada izdvojila dodatnih 10 miliona evra u vidu pomoći. Đorđa Meloni je saopštila da se razmatra pitanje isporuke sistema za protivvazdušnu odbranu za zaštitu ukrajinskog neba. Razgovarali smo o formuli mira - napisao je Zelenski na svom kanalu na Telegramu.

AP Photo/Alessandra Tarantino
Đorđa Meloni

16.50 - Ukrajinci ponovo pokušavaju napade u pravcu Zaporožja

Ukrajinske snage svakog dana pokušavaju da napadaju neke sektore zaporoškog pravca, saopštio je komandant grupe za specijalne namene Oružanih snaga Rusije.

- Protivnik… sistematski koristi diverzantsko-izviđačke grupe… pokušava da pređe u ofnzivu u terenskim vozilima - objasnio je on.

16.40 - Zaharova: Rusija će poštovati svoje međunarodne obaveze o isporuci oružja

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da će Rusija u potpunosti poštovati sve međunarodne obaveze koje je preuzela za snabdevanje svojih partnera odbrambenim sistemima, uprkos sankcijama koje primenjuju SAD i njihovi saveznici.

Zaharova je rekla da se retki slučajevi kašnjenja u isporuci ruskih odbrambenih sistema mogu pripisati pretnjama sankcijama, koje je Zapad uveo međunarodnim transportnim kompanijama.

15.01 - Eksplozije u Odeskoj oblasti

Eksplozije su odjeknule u Odeskoj oblasti Ukrajine, prenosi ukrajinski portal „Dumske novosti“. Navodi se da je aktivirana ukrajinska protivvazduhoplovna odbrana.

Prethodno je na celoj teritoriji Ukrajine proglašena vazdušna opasnost.

14.04 - Vazdušna opasnost u celoj Ukrajini

Vazdušna opasnost objavljena je u Kijevu, kao i na celoj teritoriji Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

AP Photo/LIBKOS
 

Sirene za uzbunu prethodno su se oglasile u nekoliko regiona centralne Ukrajine - u Kijevskoj, Vinickoj, Poltavskoj i Kirovogradskoj oblasti.

Signal za vazdušnu opasnost čuo se u ukrajinskoj prestonici i drugim regionima gotovo istovremeno.

13.06 - Savetnik ukrajinskog predsednika: Moskva pokušava da kupi vreme pričom o pregovorima

Ekonomski savetnik ukrajinskog predsednika Aleksandar Rodnjanski, izjavio je danas da je tvrdnja ruskog lidera Vladimira Putina da je Rusija spremna da pregovara, samo način da Moskva kupi što više vremena i da joj se ne može verovati.

- Blickrig je pošao strašno po zlu za njih i oni to znaju, tako da im je potrebno više vremena da se pregrupišu i ponovo izgrade svoje trupe - rekao je Rodnjanski za Si-En-En (CNN).

12.54 - Šojguova završna konferencija

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu održao je završnu konferenciju sa rukovodstvom Oružanih snaga Rusije i saslušao izveštaje o rezultatima aktivnosti i planovima razvoja za 2023. godinu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
Sergej Šojgu

11.50 - LNR: Ukrajinska vojska koncentriše trupe u oblast Kremine

Ukrajinske oružane snage koncentrišu trupe u oblast Kremine, saopštili su zvaničnici samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR).

- Zabeležili smo prebacivanje jurišnih grupa, sastavljenih od Ukrajinaca obučenih u inostranstvu i stranih plaćenika, u oblast Kremine - rekao je danas zvaničnik Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

Prema rečima Maročka, koji se poziva na obaveštajne podatke LNR, ukrajinska vojska je tokom pokušaja da probije rusku odbrambenu liniju u Kremini pretrpela gubitke i „vratila se na ranije zauzete položaje“.

10.49 - Lukašenko sa Putinom u Sankt Peterburgu: Stavili smo tačku na "i"

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da su na sastanku sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu finalizovani mnogi dogovori.

Lukašenko je rekao da su Putin i on juče na neformalnom sastanku razgovarali o mnogim pitanjima i "stavili tačku na "i", nastavljajući nedavni razgovor iz Minska, čija je tema bila uglavnom ekonomija.

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Aleksandar Lukašenko

9.20 - Zelenski: Situacija u Donbasu teška i mučna

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ocenio je situaciju u Donbasu, na istoku Ukrajine, kao "tešku i mučnu“.

- Bahmut, Kremina i druge oblasti u Donbasu, koje sada zahtevaju maksimalnu snagu i koncentraciju. Tamo je situacija teška, bolna - rekao je Zelenski. 

Naveo je da ruske snage koriste sve resurse koji su im na raspolaganju kako bi ostvarile bar neki napredak.

9.18 - UN: Gutereš spreman da posreduje samitom o Ukrajini samo uz saglasnost svih strana

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš spreman je da posreduje kada je reč o održavanju samita o Ukrajini samo uz saglasnost svih strana, uključujući i Rusiju, rečeno je iz njegovog kabineta. 

AP Photo/Mary Altaffer
Antonio Gutereš

9.15 - Siluanov: Ograničenje cene nafte moglo bi da poveća budžetski deficit

Ruski budžetski deficit mogao bi da bude veći od planiranih 2,0 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2023, jer gornja granica cene nafte smanjuje izvozne prihode Rusije, izjavio je ministar finansija Anton Siluanov.

Kako je objasnio, smanjenje obima izvoza energije je moguće jer neke zemlje izbegavaju kupovine od Rusije, a Moskva se trudi  da razvije nova tržišta, što je proces koji će diktirati povrat ruskog izvoza.

7.15 - Zelenski: Skoro devet miliona Ukrajinaca je bez električne energije

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da nestašice električne energije i dalje postoje, i da je skoro devet miliona ljudi ostalo bez struje.

Zelenski je u svom noćnom video obraćanju rekao da su radnici koji popravljaju mrežu nakon ponovljenih ruskih napada ponovo povezali mnoge ljude tokom Božića, ali da problemi i dalje postoje, preneo je Rojters.

- Naravno, nestašice i dalje postoje. Restrikcije se nastavljaju", kazao je on. "Situacija ove večeri u različitim regionima Ukrajine jeste da je skoro devet miliona ljudi bez električne energije. Ali brojevi i dužina restrikcija se postepeno smanjuju -  istakao je Zelenski.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

7.11 - Kijev predlaže „mirovni samit“ krajem februara pod okriljem UN

Ukrajinske vlasti bi želele da krajem februara održe „mirovni samit“, najverovatnije pod okriljem Ujedinjenih nacija, s predsednikom te organizacije Antonijom Guterešom u svojstvu posredfnika, izjavio je šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba.

7.00 - Kremlj: Rusija nikada nije sledila tuđe uslove

Rusija nikada nije sledila tuđe uslove, usmerena je samo na svoje ciljeve i na zdrav razum, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje da li je Moskva spremna da pregovara pod uslovima Kijeva.

- Nikada nismo pratili tuđe uslove. Usmereni smo samo na svoje. I na zdrav razum - rekao je Peskov.

Ukrajinske vlasti su ranije predložile da se krajem februara održi „mirovni samit“ pod okriljem Ujedinjenih nacija, uz generalnog sekretara te organizacije Antonija Gutereša kao posrednika.

Kijev je, takođe, saopštio da bi Rusiju trebalo pozvati na pregovore samo posle „neophodnog međunarodnog suđenja“.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike