Lavrov: Zapad više neće moći da upravlja svetskom ekonomijom

26.12.2022 | 10:33

Autor: 24sedam

"Nećemo juriti za Zapadom", rekao je ruski šef diplomatije

Copyright Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Značajno smanjenje sposobnosti zapadnih zemalja da „upravljaju“ svetskom ekonomijom biće primetno u bliskoj budućnosti, one će morati da pregovaraju, bez obzira na njihovu želju, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom radnog sastanka sa glavnim urednicima ruskih medija.

- Uskoro ćemo videti smanjenje mogućnosti Zapada, veoma ozbiljno smanjenje mogućnosti da upravlja svetskom ekonomijom onako kako on želi i hteo to ili ne, moraće da vodi dijalog - rekao je Lavrov.

- Mi, kao što smo više puta rekli: nećemo juriti za Zapadom, oni su prekinuli skoro sve odnose. Imamo sa kim da razvijamo saradnju u ekonomiji, u socijalnoj sferi, u kulturnoj, sportskoj. A mi ćemo se fokusirati na one koji nas nikada nisu izneverili i sa kojima smo ponekad išli na veoma teške kompromise, ali kada su oni postignuti, niko nikoga nije prevario. Sa Zapadom je sve upravo suprotno - dodao je ministar.

Bay Ismoyo/Pool Photo via AP
 

On je istakao da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena želi da se „kraj istorije”, odnosno, potpuna dominacija liberalne ideologije u svetu, kako je pisao američki filozof Frensis Fukujama, desi u stvarnosti.

- Kada je Frensis Fukujama pre 30 godina, čak i pre, izjavio da je došao kraj istorije, kada je pod tim podrazumevao potpunu dominaciju liberalne ideologije, demokratije, liberalnog načina života, što znači da je konkurentski svetski sistem, socijalizam - nestao, nakon nekog vremena su ga ismevali. Počeli su da govore: Fransis je pogrešio, ne treba tako kategorično izlaziti sa prognozama. Ako pogledate politiku koju vodi Bajdenova administracija, oni žele upravo to - zaključio je Lavrov.

 

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam