Hamas - najveća pretnja Izraelu sa samo jednim ciljem

15.10.2020

10:47 >> 14:14

0

Osnovana 1987, ova organizacija je poznata po vrbovanju novih simpatizera, promovisanju ciljeva, a deluje i tajno i javno

Hamas - najveća pretnja Izraelu sa samo jednim ciljem
Copyright Profimedia

– Dizanje Alahove zastave iznad svakog palestinskog pograničnog kamena – glasi ideološki cilj organizacije koja je trn u oku Izraelskim vlastima, a da Hamas svim snagama teži ka ovom cilju govori i jučerašnja razmena vatre u južnom pojasu Gaze. Naime, izraelska letelica pogodila je u ponedeljak uveče vojnu metu Hamasa, ubrzo nakon što su militanti iz Gaze raketirali Izrael. Kako su javili mediji, raketa je pogodila otvoreno područje i nije prouzrokovala štetu, ali je prekinula nedelju zatišja na tom području.

Međutim, vest o razmeni vatre na ovom tlu nije neuobičajena s obzirom na to da je ovaj relativno uski pojas deo delimično priznate palestinske države, koju je Izrael okupirao 1967. godine u šestodnevnom ratu. Ovakvo stanje je trajalo do 1994. godine kada se u Oslu postiže dogovor, a izraelska vojska se povlači i dozvoljava stvaranje palestinske autonomne vlasti. Ipak, ova nezavisna teritorija nije potpuno i suverena jer Izrael kontroliše vazdušni prostor i obalu. Od kada je pojas Gaze prešao u ruke radikalnog političkog pokreta Hamas 2006. godine sukobi nisu prestali do dan danas. Hamas je učvršćivao svoju vojsku na ovoj teritoriji, a sa raketiranjem izraelskih gradova učestalo je počeo od 2008. godine.

Hamas ima samo jedan cilj – potpuno uništenje Izraela

Hamas i Fatah ponovo ujedinjeni

Nakon 15 godina međusobnog sukoba, Hamas i Fatah dogovorili su se tokom razgovora u Turskoj da će se održati predsednički izbori u Palestini.

– Sporazum je deo napora da se ujedini palestinska pozicija kako bi se prekinula američko-izraelska zavera – rekao je zamenik čelnika Fataha, Mahmoud al-Aloul.

Al-Aloul je rekao da se sporazumom Fatah-Hamas takođe ima za cilj suprotstaviti potezima nekih arapskih zemalja, koje normalizuju svoje odnose sa izraelskom okupatorskom državom.

Hamas je palestinska islamska organizacija koja se od Evropske zajednice, SAD kao i od dosta drugih zemalja sveta označava kao teroristička organizacija. Jedini cilj Hamasa je potpuno uništenje Izraela i uspostavljanje islama na tim prostorima. U januaru 2006. godine ova grupa pobeđuje na izborima, gde osvaja apsolutnu većinu mandata u parlamentu, čime je zbacila do tada vladajuću frakciju Fatah.

Osnovana 1987, ova organizacija je poznata po vrbovanju novih simpatizera, promovisanju ciljeva, a deluje i tajno i javno.

Posebno omiljena među palestincima iz Gaze, Hamas dobija sve više na popularnosti i u drugim državama Bliskog istoka. Najviše zbog oružane borbe protiv Izraela, ali i zbog angažovanja na socijalnom planu, organizovanju rada škola i drugih dobrotvornih akcija.

Ono što Hamas čini dodatno opasnim jeste što u svojoj borbi protiv izraelskih civila upotrebljava atentatore samoubice. Mirovne inicijative i pregovore, Hamas odbija kao “čisto gubljenje vremena” i “beskoristan napor”.

Glavni antisemiti na ovim prostorima u Jervrejima vide odgovorne za francusku revoluciju, zapadni kolonijalizam, komunizam kao i svetske ratove, a negiraju postojanje holokausta.

Istorija izraelsko-palestinskog sukoba

Da bismo razumeli kakav je stvaran sukob između Palestine i Izraela moramo da se vratimo u prošli vek, 40-ih godina i glavni kamen spoticanja – Jerusalim. Nakon što su Jevreji kao narod propatili u Drugom svetskom ratu, stigao je i plan podele Ujedinjenih nacija iz 1947. u kojem se palestinska država deli na palestinsku i izraelsku, a područje Jerusalima ostaje pod međunarodnim nadzorom. Plan se ostvaruje već sledeće godine i 14. juna 1948. proglašena je država Izrael. Dan kasnije, izbio je rat između Izraela i sledećih arapskih zemalja: Libana, Sirije, Egipta, Transjordanije, Saudijske Arabije i Jemena.

Profimedia

Uprkos teškoj situaciji i nekim početnim neuspesima, izraelska vojska pokazala se nadmoćnom pa je u sedmomesečnom ratu porazila arapske vojske i preuzela nadzor nad 78% ostatka mandatne Palestine.

To su bile prve naznake da će Jerusalim biti grad koji će biti tačka razdora između dva naroda, da bi već tokom sledećeg šetodnevnog rata 1967. godine Izrael okupirao i Istočni Jerusalim. Od tada je sav grad pod vlašću Izraela, što je prst u oku Palestncima, jer oni ovaj deo grada posmatraju kao na svoju buduću prestonicu.

Sa druge strane, iako je plan iz 1947. predviđao palestinsku državu, to ipak nije ispunjeno. Palestina se još uvek vodi kao delimično priznata država, a službeno je nastala unilateralnim usvajanjem deklaracije o nezavisnosti koju su 15. novembra 1988. u egzilu u Alžiru donele Palestinska oslobodilačka organizacija i Nacionalno veće Palestine. Međunarodno-pravni status priznat joj je 29. novembra 2012. nakon glasanja u Generalnoj skupštini OUN, kada je Palestini dodeljen status države posmatrača u Ujedinjenim nacijama.

Teroristička organizacija ili pokret? Šta se krije iza Hezbolaha, optuženog da skladišti eksplozivne hemikalije širom Evrope

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike