Države EU neće zajedno kupovati ruski gas, Kijev i dalje bez struje

24.11.2022

19:40 >> 23:03

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Države EU neće zajedno kupovati ruski gas, Kijev i dalje bez struje
Rusija-Ukrajina - Copyright Pixabay AP/Efrem Lukatsky, Russian Defense Ministry Press Service

Sukob u Ukrajini je ušao u 274. dan.

Ukrajinske vlasti evakuišu civile iz oblasti Hersona i Nikolajeva.

Skoro cela Ukrajina bila u mraku nakon ruskih raketnih napada. Bez električne energije je ostalo i pola Moldavije.

Evropska unija radi na devetom paketu sankcija Rusiji.

Najvažnije činjenice

U toku je 274. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina se sprema za zimu bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

00.03 - Hvala vam na poverenju!

Toliko za danas, čitamo se i narednog dana, kao i prethodnih od početka specijalne operacije u Ukrajini.

23.27 - Oglasio se Kličko

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da vlasti razmatraju preseljenje dela stanovnika u predgrađa: oni mogu biti smešteni u dečje kampove i staračke domove. Istovremeno, Kličko je odbio da takvo preseljenje nazove evakuacijom.

21.26 - Zelenski: Uništavanje infrastrukture neće nas oslabiti

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da nova strategija uništavanja ukrajinske infrastrukture koju Rusija sprovodi neće oslabiti njihovu odlučnost u oslobađanju teritorija.

U intervjuu za Fajnenšel tajms, Zelenski se suprtostavio strahovanju zapadnih zemalja od eskalacije sukoba i insistirao na tome da neće biti trajnog rešenja rata ukoliko se Rusija ne povuče sa svih teritorija koje je okupirala.

- Moramo vratiti sve teritorije, jer verujem da je bojno polje put kada nema diplomatije. Ako ne možete da vratite svoju zemlju u potpunosti rat je jednostavno zamrznut - kazao je ukrajinski lider.

Genya Savilov, Pool Photo via AP
Predsednik Zelenski

20.49 - Hamalij: Reaktor u NE Hmeljnicki ponovo priključen na mrežu

Prvi reaktor ukrajinske nuklearne elektrane Hmeljnicki ponovo je priključen na električnu mrežu zemlje, izjavio je danas regionalni guverner Sergej Hamalij.

Nuklearna elektrana Hmeljnicki isključena je iz ukrajinske mreže juče nakon ruskih udara na elektroenergetski sistem zemlje, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

20.40 - Države EU neće zajedno kupovati ruski gas

Ministri energetike zemalja članica EU dogovorili su se da isključe ruski gas iz ugovora o zajedničkoj kupovini, čija bi količina u 2023. godini trebalo da napuni najmanje 15 odsto skladišta gasa zemalja-članica, odnosno 13,5 milijardi kubnih metara, navodi se u saopštenju Evropske komisije, objavljenom nakon neformalnog sastanka održanog u Briselu.

19.35 - Kijev i dalje bez struje

Sedamdeset odsto Kijeva i dalje nema struju, u toku je remont grejanja, saopštila je gradska vojna uprava ukrajinske prestonice.

- Situacija u Kijevu u 17.20 po lokalnom vremenu: 70 odsto gradskog stambenog fonda je bez struje - navodi se na Telegram kanalu administracije.

AP Photo/Andrew Kravchenko
Kijev

17.29 - Sijarto: Ministri energetike EU bez odluke o ceni gasa

Ministri energetike EU na sastanku u Briselu nisu uspeli da se dogovore o uvođenju gornje granice cene gasa koju je predložila Evropska komisija, rekao je danas mađarski ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa sa inostranstvom Peter Sijarto.

- Danas nije doneta nikakva odluka osim o narednom vanrednom sastanku Saveta ministara energetike 13. decembra - rekao je Sijarto.

16.22 - Lukašenko: Nećemo slati vojsku u Ukrajinu

16.19 - Boris Džonson počasni građanin Kijeva

Gradsko veće Kijeva proglasilo je danas bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona za počasnog građanina, saopštio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.

Kličko je zahvalio bivšem premijeru Džonsonu na podršci Ukrajini i pozvao ga da mu lično uruči priznanje.

AP Photo/Andrew Kravchenko
Boris Džonson i Vladimir Zelenski

16.14 - Iz ukrajinskog zarobljeništva vraćeno 50 ruskih vojnika

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je iz ukrajinskog zarobljeništva danas vraćeno 50 ruskih vojnika.

U saopštenju se navodi da je njihovo oslobađanje rezultat pregovaračkog procesa.

Dodaje se da je oslobođenima pružena medicinska i psihološka pomoć.

15.23 - U šest ukrajinskih regiona oglasile se sirene

U šest ukrajinskih regiona danas su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, saopštila je služba za upozorenje o vazdušnim napadima.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Čerkaskoj, Černigovskoj i oblasti Sumi, navela je ukrajinska služba.

15.00 - Sijarto: Mađarska izuzeta od ograničenja cene ruske nafte

Mađarska je dobila izuzeće od ograničenja cene ruske nafte koje je predložila Evropska unija tokom pregovora u Briselu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

On je na brifingu u Briselu rekao da će na osnovu trenutnog predloga EU, isporuke nafte naftovodima biti izuzete od ograničavanja cene.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Peter Sijarto

14.33 - Proglašena vazdušna opasnost u Sumskoj, Harkovskoj, Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj i Poltavskoj oblasti

14.12 - Plaćenici iz 54 zemlje bore se u Ukrajini na strani Kijeva - neki od njih su prisutni tamo od 2014. godine, a mnogi imaju iskustvo iz sukoba na Bliskom istoku, saopštio je Istražni komitet Rusije.

13.50 - Zaharova: Zapad da utiče na Kijev da obustavi napade na nuklearnu elektranu

Zapad neprihvatljivo dopušta i namerno podstiče Kijev na nove napade u blizini nuklearne elektrane u Zaporožju i zbog toga Rusija poziva zapadne zemlje da utiču na Ukrajinu da prestane da granatira nuklearku, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je navela da rusko ministarstvo spoljnih poslova poziva sve zemlje, pre svega one koje blisko sarađuju sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim da pokažu političku volju i odgovoran pristup da učine sve što je potrebno da ukrajinsko granatiranje nuklearke u Zaporožju zauvek prestane, prenele su RIA novosti.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Marija Zaharova

13.34 - Konašenkov: Rusija nije ispalila projektile na Kijev

Ruske snage nisu ispalile nijedan projektil na Kijev i razaranja izazvana u gradu rezultat su pada raketa inostranog i ukrajinskog PVO sistema, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane general-poručnik Igor Konašenkov.

On je rekao da juče nije izveden nijedan ruski napad u okviru

12.45 - EP odobrio paket podrške EU za Ukrajinu za 2023.

Evropski parlament odobrio je paket kreditne makrofinansijske podrške EU za Ukrajinu za 2023. godinu u iznosu do 18 milijardi evra, saopštila je šefica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

- U rekordno kratkom roku Evropski parlament je upravo odobrio 18 milijardi evra za Ukrajinu - napisala je Metsola na Tviteru.

12.36 - Peskov: Rusija nije i ne napada civilne objekte u Ukrajini

Rusija nije sprovodila i ne sprovodi napade na civilne objekte tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema njegovim rečima, nije bilo i nema napada na civilne objekte u Ukrajini, već samo na ciljeve koji su direktno ili indirektno u vezi sa vojnim sposobnostima.

Profimedia
Dmitrij Peskov

Peskov je, na konferenciji za novinare, istakao da je ruska specijalna vojna operacija imala svoje zadatke koji su izvršeni, objavio je TASS.

12.02 - Gradovi u Ukrajini postepeno danas dobijaju struju

Gradovi u Ukrajini, uključujući glavni grad Kijev, danas postepeno dobijaju struju, dan nakon što su ruski raketni udari izazvali najveće prekide u snabdevanju električnom energijom u Kijevu za devet meseci rata.

Regionalne vlasti su saopštile da je 25 odsto domaćinstava u Kijevu još bez struje, kao i da je vodosnabdevanje u pojedinim oblastima grada obnovljeno, a da će u drugim delovima početi da radi kasnije danas, objavio je Rojters.

10.50 - Rusija: Sprečen teroristički napad na Turski tok

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) saopštila je danas da je sprečila teroristički napad ukrajinskih specijalnih snaga na Južni gasni koridor (Turski tok), a građani Ruske Federacije koji su umešani u pripremu terorizma su pritvoreni.

10.22 - O učešću Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika odlučivaće sabor

Profimedia
Andrej Plenković

Nakon što je predsednik Zoran Milanović odbio da razmatra zahtev ministra odbrane o učešću hrvatske vojske u evropskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika (EUMAM), Vlada Hrvatske danas je odlučila da predlog o tome uputi parlamentu na odlučivanje.

Na otvorenom delu sednice vlade premijer Andrej Plenković je naveo tri načina na koja bi Hrvatska mogla da pomogne Ukrajini po ovom pitanju.

- Da naši oficiri budu u komandnim strukturama ove misije, da hrvatski vojnici budu deo onih vojski unutar EU koje će biti spremne da obučavaju ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Nemačkoj i mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj - rekao je Plenković.

10.14 - Rusija i Ukrajina pregovarali u Abu Dabiju prošle nedelje?

Predstavnici Rusije i Ukrajine sreli su se prošle nedelje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi razgovarali o mogućoj razmeni zarobljenika, koja bi bila povezana sa nastavkom izvoza ruskog amonijaka u Afriku i Aziju, preko ukrajinskog cevovoda, rekla su Rojtersu tri izvora upoznata sa sastankom.

Izvori su naveli da je u razgovorima posredovala zalivska zemlja i da nisu bile uključene Ujedinjene nacije, uprkos tome što su UN imale centralnu ulogu, uz Tursku, u potpisivanju Sporazuma o izvozu žita i veštačkog đubriva iz Ukrajine i Rusije.

Ian Langsdon/Pool via AP, File
Vladimir Zelenski i Vladimir Putin

Ruska i ukrajinska delegacija putovale su u Abu Dabi 17. novembra, gde su razgovarali o tome da se nastavi izvoz ruskog amonijaka, a da se zauzvrat oslobodi veliki broj ukrajinskih zarobljenika, ali i ruskih, dodali su izvori.

Rojters ističe da zasad nije mogao da utvrdi koliki je napredak postignut tokom razgovora.

9.26 - Sprovodi se mobilizacija po naređenju Zelenskog

Po naređenju ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u toku je mobilizacija u delovima Ukrajine gde živi ruskojezično stanovništvo, naveo je za Sputnjik izvor u ruskim snagama u Hersonskoj oblasti na osnovu podataka iz ukrajinske vojske.

- Prema podacima naših izvora iz Službe bezbednosti Ukrajine, opšta mobilizacija sprovodi se samo u oblastima gde pretežno živi ruskojezično stanovništvo - u Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj i Čerkaskoj oblasti - rekao je taj izvor i dodao da se to odnosi i na deo Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, dok u zapadnim oblastima nikoga diraju.

U Ivano-Frankovsku je mobilisano 40 ljudi, u Lavovu 30.

9.15 - Mađarska izdvaja 187 miliona evra za Ukrajinu

AP Photo/Markus Schreiber
Viktor Orban

Mađarska će iz svog budžeta za 2023. godinu izdvojiti 187 miliona evra za pružanje „finansijske pomoći Ukrajini“, navodi se u dokumentu Vlade koji je objavljen u službenom glasniku.

Dokument je potpisao premijer Mađarske Viktor Orban.

9.06 - Ukrajina očekuje uključenje nuklearki do večeras

Ukrajina očekuje da će njene tri nuklearke, koje su u sredu bile ugašene zbog ruskih raketnih napada, biti do večeras ponovo u funkciji, saopštio je ministar energetike German Galušcenko.

- Očekujemo da do uveče nuklearne elektrane počnu da rade, odnosno, da će biti električne energije iz njih i to će značajno smanjiti nestanak električne energije - rekao je Galušcenko za državnu televiziju, preneo je Rojters.

8.45 - Kličko: Oko 70 odsto Kijeva nema struju

Snabdevanje vodom je obnovljeno na levoj obali Kijeva i delimično na desnoj obali, ali 70 odsto stanovnika prestonice Ukrajine ostalo je jutros bez struje, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

- Inženjeri i stručnjaci ''Kijevvodokanala'' radili su celu noć na obnavljanju života glavnog grada. Na levoj obali grada već je obnovljeno vodosnabdevanje. Desno planiramo da je obnovimo u prvoj polovini dana. Međutim, 70 odsto grada i dalje ostaje bez struje - rekao je Kličko.

AP/Markus Schreiber
Vitalij Kličko

Kako je prenela ukrajinska "Pravda", stanovnici Kijeva javljaju da na desnoj obali delimično ima struje i vode, ali nema grejanja.

Ovo je najveći nestanak struje u Kijevu od početka rata, a dolazi dan nakon što je Rusija izvela raketne napade na glavni grad Ukrajine.

8.20 - Mađarska šalje Ukrajini 187 miliona evra finansijske pomoći

Mađarska će obezbediti 187 miliona evra finansijske pomoći Ukrajini kao svoj doprinos planiranom paketu pomoći Evropske unije u ukupnoj vrednosti od 18 milijardi evra 2023. godine, prenosi Rojters dekret mađarske vlade koji je objavljen kasno sinoć.

Vlada Viktora Orbana istakla je da je spremna da doprinese podršci Ukrajini, ali da će pre pomoć da isplati bilateralno nego kroz zajedničku isplatu.

8.00 - Nebenzja: Štetu na ukrajinskoj infrastrukturi napravili njihovi PVO sistemi

AP Photo/Seth Wenig
 

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je pozvao Savet bezbednosti UN da preduzme mere kako bi zaustavili ruske napade na važnu infrastrukturu u Ukrajini zbog čega su radovi širom zemlje bez struje i grejanja, preneo je Rojters.

Dodao je da od sveta očekuje "veoma oštru reakciju" na jučerašnje vazdušne napada.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild rekla je da Putin od "zime pravi oružje kako bi uticao na patnju ukrajinskog naroda".

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja odgovorio je da je šteta na ukrajinskoj infrastrukturi nastala zbog projektila njihovog PVO sistema koji je pao u civilna područja i pozvao Zapad da prestane da obezbeđuje Ukrajini PVO sisteme. 

- Ono što smo čuli od Zelenskog je sve samo ne spremnost za postizanje mira, već je to bio rečnik nepromišljenih pretnji i ultimatuma. Šteta na stambenim objektima i žrtve među civilima su zbog ukrajinskog PVO sistema koji nisu locirani van gradova već u centru. Na te objekte padaju ostaci ukrajinskih projektila jer ta mesta Rusija ne gađa. Naši napadi u Ukrajini su odgovor na isporuke zapadnog oružja Kijeva - rekao je Nebenzja. 

7.10 - Zelenski ima novi zahtev

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
Vladimir Zelenski

Vladimir Zelenski, u obraćanju Savetu bezbednosti UN, pozvao je da se osude ruski napadi na energetsku infrastrukturu Ukrajine, da se Rusiji oduzme pravo veta, kao i da se Kijevu isporuče sistemi PVO.

7.00 - "Granatiranje Zaporoške nuklearne elektrane je nepromišljen i za osudu čin"

Ovo je izjavila je zamenica generalnog sekretara UN za politička pitanja Rozmari Di Karlo.

- Duboko smo zabrinuti zbog situacije u Zaporoškoj nuklearki, najvećoj u Evropi. Granatiranje stanice, koje se dogodilo tokom vikenda, nepromišljeno je i za osudu - rekla je ona na sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajina.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike