Novi crni rekord: U Evropi prvi put preko 100.000 za 24h

15.10.2020

07:10 >> 15:14

0

Svetska zdravstvena organizacija objavila je u petak da je ponovo zabeležen rekordni jednodnevni porast globalnih slučajeva korona virusa, a reč je o 350.766

Novi crni rekord: U Evropi prvi put preko 100.000 za 24h
Copyright Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Svetska zdravstvena organizacija objavila je u petak da je ponovo zabeležen rekordni jednodnevni porast globalnih slučajeva korona virusa, a reč je o 350.766 novih slučajeva za 24 sata.

Samo u Evropi broj novih slučajeva Kovida 19 prvi put od početka pandemije premašio je 100.000.

U svetu je zaraženo više od 36 miliona a od posledica bolesti preminulo je preko milion ljudi, navodi Rojters.Visoki zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije Majk Rajan rekao je da evropske zemlje moraju da preduzmu odlučne mere kako bi se sprečilo širenje i prenošenje virusa.

Starija populacija i druge ranjive grupe moraju da budu zaštićeni, dodao je on.Fizička distanca, nošenje maske i adekvatno provetravanje ostaju ključni.

“Moramo da budemo veoma, veoma obazrivi sa svakim oblikom masovnih skupova koji okupljaju ljude na malom prostoru”, rekao je Rajan.

 

U Nemačkoj i dalje raste broj novozaraženih korona virusom

U poslednja 24 sata broj obolelih od kovida-19 u Nemačkoj porastao je za 4.721 i sada iznosi 319.381, saopšteno je danas sa Instituta za infektivne bolesti “Robert Koh”.

U protekla 24 sata smrtno je stradalo još 15 ljudi, pa zvaničan broj do sada preminulih kovid pacijenata iznosi 9.604, preneo je Rojters.

Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Austrijska vlada ima spremne nove mere

Ukoliko epidemiološka situacija u Austriji bude nastavila da se pogoršava, vlada će pooštriti mere za suzbijanje širenja korona virusa, a predviđene mere već su spremne.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober rekao je da već ima nove mere u “fioci“, ali da je cilj da se one ne moraju primeniti.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc već duže insistira na novim merama prevencije, zbog stalno rastuće stope zaraze koja ponovo ugrožava privredu.

O konkretnim merama odlučiće se narednih dana, ali već je izvesno koje će biti.

Tako će se na dve do tri nedelje skratiti radno vreme ugostiteljskih objekata sa 23 na 22 časova. Uz to, uvešće se ograničen broj od pet osoba na privatnim proslavama.

Spor se vodi još oko škola, jer bi stariji đaci u svim opštinama koje su na “korona semaforu” ofarbane narandžasto morali učiti od kuće, ali to još nije slučaj.

Razgovara se o produženju jesenjeg raspusta koji počinje od 24. oktobra sa jedne na dve nedelje.

Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Ukrajina: Prvi put više od 100 mrtvih od korone za jedan dan

U Ukrajini je broj smrtnih slučajeva od korona virusa u toku jednog dana prvi put od početka pandemije veći od 100.

Kako je danas saopšteno u Kijevu, u protekla 24 sata od korona virusa je preminulo 108 ljudi, navodi Rojters. Prethodno je najveći broj smrtnih slučajeva zabeležen 8. oktobra, kada su umrle 93 osobe.

Od početka pandemije u Ukrajini je potvrđeno 256.266 slučajeva korona virusa, od te infekcije je umrlo ukupno 4.887 ljudi, dok se njih 112.570 oporavilo.

Vlada je u petak najavila da će otvoriti još bolnica za smeštaj obolelih od kovid-19, a razmišlja se i o pooštravanju restriktivnih mera.

Profimedia

U Francuskoj rekordnih 20.000 novozaraženih za dan

Broj novih slučajeva korona virusa u Francuskoj prvi put je juče od početka epidemije porastao za više od 20.000 u jednom danu.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u petak je registrovano 20.330 novozaraženih tako da se ukupan broj inficirianih popeo na 691.977 od početka godine, prenosi Rojters.

Za poslednja 24 sata od posledica virusa umrlo je 109 osoba. Ukupno je dosad preminulo 32.630 ljudi.

Tanjug/AP/AP Photo/Natacha Pisarenko

Češka: Talas epidemije kovida-19 raste iz dana u dan

Češko ministarstvo zdravstva saopštilo je da već četvrti dan rekordno raste dnevni bilans novozaraženih.

U Češkoj, koja ima 10,7 miliona stanovnika, do sada je potvrđeno 109.374 slučaja kovida-19.

Iako vlada u Pragu nastoiji da izbegne uvođenje vanrednog stanja, najavljeni su stroži antiepidemijski propisi koji će stupiti na snagu posle vikenda, preneo je Rojters.

U prvih 10 dana oktobra evidentirano je 38.000 novih slučajeva obolelih od kovida-19, dok je tokom celog septembra potvrđeno 43.000 zaraženih.

Od narednog ponedeljka, po naredbi češke vlade, na dve nedelje će biti otkazani svi sportski i kulturni događaji, zatvoreni javni bazeni i sportske vežbaonice, a restoranima će biti dozvoljen rad do 20 časova.

Veliku zabrinutost izazvala je informacija da je u porastu broj obolelih među medicinskim radnicima – doktorima, medicinskim sestrama i tehničkom medicinskom osoblju.

AP Photo/Bernat Armangue

AP Photo/Bernat Armangue

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike