Šta se krije iza napada u Istanbulu? Dve stvari su jako bitne, nije slučajno izabran ovaj momenat

15.11.2022

06:15

0

Autor: M. Vu.

Docent na Fakultetu bezbednosti Vladimir Ajzenhamer kaže da negacija Radničke partije Kurdistana u ovom trenutku ne znači mnogo, jer se teško može govoriti o jedinstvenoj organizaciji

Šta se krije iza napada u Istanbulu? Dve stvari su jako bitne, nije slučajno izabran ovaj momenat
Eksplozija u centru Istanbula - Copyright Profimedia

Bombaški napad u centru u Istanbula potresao je Tursku i region, a žena iz Sirije za koju se sumnja da je ostavila bombu na šetalištu je uhapšena, kao i još 45 osoba. Odgovornost za napad turski ministar unutrašnjih poslova je prebacio na Radničku partiju Kurdistana (PKK) i na njenu ekspozituru u Siriji. Kurdi, međutim, negiraju umešanost.

Docent na Fakultetu bezbednosti Vladimir Ajzenhamer kaže da negacija Radničke partije Kurdistana u ovom trenutku ne znači mnogo, jer se teško može govoriti o jedinstvenoj organizaciji.

- Imamo ispostavu ili filijalu u Siriji, govorimo o jedinicama za narodnu zaštitu koje su donekle autonomne u odnosu na ono što se dešava u samoj Turskoj, u turskom Kurdistanu, postoji filijala u Iraku, postoji Kurdska autonomija u Iraku, njihove Pešmerge. To je u principu jedno poprilično razbijeno kurdsko političko telo - navodi Ajzenhamer.

Foto: Printskrin/Aljazeera

"Barjaktar kurdskog nacionalizma više nije glas svih Kurda" 

Napominje da više ne postoji ni zajednički spiritus movens, koji je nekada bio Abdulah Odželan.

- Barjaktar kurdskog nacionalizma zapravo više nije glas svih Kurda, tako da je jako teško govoriti o tome ko ima pravo da u ime PKK zapravo demantuje to što se dogodilo - objašnjava Ajzenhamer.

 

 

Važan je, prema njegovim rečima, trenutak u kojem se desio napad, pošto ide izborna godina.

- Turska se suočava sa najvišom inflacijom za poslednje 24 godine, potom imamo takođe ono što se dešava u Iranu i kurdske političare koji su u zatvoru - dodaje Ajzenhamer i ocenjuje da je tajming prilično kompleksan.

Stiče se utisak, ukazuje, da neko želi da ubrza procese koji se tiču krize, i da na ekonomsku nadovežu i bezbednosnu.

Ankara uputila strelu ka SAD, iz Vašingtona o "desničarenju"
 

Profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu Radmila Nakarada je napomenula da su realnosti veoma pomešane, i vidljive i nevidljive.

Sa jedne strane, navodi, Erdogan kaže da zna da su Kurdi izvršili napad i da zna ko stoji iza njih, upućujući "strele" ka Americi.

 

 

Sa druge strane, dodaje Nakarada, jedan institut u Vašingtonu koji se bavi Bliskim istokom, a kojeg je citirao Gardijan, ukazao je na ogromnu ekonomsku krizu, da posle godina rasta Turska doživljava veliki dug, pad standarda, povećanje siromaštva, kao i opadanje popularnosti samog šefa države.

- Izbori su na pomolu, tako da je sugestija iz Vašingtona da je ovo akcija koja vuče na desničarenje i da neko ko se sada politički potvrdi kao akter koji može bezbednosno da izađe na kraj sa terorizmom, da će konsolidovati svoju političku bazu - kaže Nakarada za RTS.

NATO i jedini čovek koji može da razgovara i sa Putinom i sa Zelenskim 

U priču se, dodaje, mogu uvesti i trenutak širenja NATO-a, komplikacije sa švedskim članstvom, isporučivanje Kurda, a jedan od elemenata je posrednička uloga Erdogana, kao jedinog čoveka na svetu koji može da razgovara i sa Putinom i sa Zelenskim.

- Toliko su pomešane indikacije motiva, da je prosto prerano dati neki definitivan zaključak i tumačenje - smatra profesorka.

"Podzemno podrhtavanje u regionu zvuči zloslutno" 

Novinar nedeljnika Vreme Momir Turudić smatra da je jako mnogo faktora, na mnogo strana otkako je počeo rat u Ukrajini, i da su Bliski istok i čitav taj region, uključujući Tursku, pali u drugi plan, što ne znači da su tamo tenzije splasnule.

- Reklo bi se čak da je neko podzemno podrhtavanje u čitavom regionu, koje zloslutno zvuči, pokriveno gromoglasnom bukom iz Ukrajine - ukazuje Turudić.

Ima jedna rečenica koju je Erdogan izgovorio, primetio je Turudić, a to je: "da nismo uhvatili ovu ženu, ona bi već bila u Grčkoj".

To, prema njegovim rečima, zvuči kao odapinjanje strelica u mnogo pravaca.

Znaci kojih zvanično nema – balkanska ruta

Postoje i znaci kojih zvanično nema, ističe Turudić, i navodi da je broj sirijskih izbeglica na balkanskoj ruti enormno porastao, a na prvi pogled se ne bi moglo reći da postoji neki veliki razlog za to.

-. U čitavom regionu je princip spojenih sudova mnogo loših stvari, koje nisu toliko očevidne - zaključuje Turudić.

Turska novinarka: Napadu prethodile dve važne stvari
 

Turska novinarka Esra Eztirk kaže da su se prethodnih dana dogodile dve važne stvari.

Prvo, na samitu Saveta turkofonih država u Uzbekistanu, prihvatanje takozvane Republike Severni Kipar u statusu posmatrača, kao korak ka međunarodnom priznanju.

Takođe, dodaje i da je u vreme napada turski ministar policije bio na granici Sirije i Turske, i da je delio stanove izbeglicama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike