Nije vakcina protiv koronavirusa, ali štiti od njega?

11.10.2020

09:45 >> 09:35

0

Autor: A. Bulatović

Kod nas je ovo i dalje redovna vakcina koja će možda dobiti mnogo veću upotrebu u svetu

Nije vakcina protiv koronavirusa, ali štiti od njega?
Copyright Pixabay

Široko korišćena BCG vakcina protiv tuberkuloze biće testirana na radnicima u prvoj liniji zbrinjavanja u Britaniji zbog efikasnosti protiv COVID-19, rekli su istraživači koji vode britansku granu globalnog ispitivanja.

Vakcina “Bacillus Calmette-Guerin (BCG)”, koja se koristi za zaštitu od tuberkuloze, indukuje širok urođeni odgovor imunog sistema i pokazalo se da štiti od infekcije ili teške bolesti drugim respiratornim patogenima.

– Pokazano je da BCG generiše jačanje imuniteta, što može pružiti određenu zaštitu protiv COVID-19 – rekao je profesor Džon Kembel sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ekseteru.

Tanjug/ Tara Radovanović

– Nastojimo da utvrdimo da li bi BCG vakcina mogla da zaštiti ljude koji su u riziku od COVID-19. Ako se to dogodi, mogli bismo da spasimo živote davanjem ili dopunjavanjem ove lako dostupne i isplative vakcinacije.

BCG vakcina se takođe testira kao zaštita od COVID-19 u Južnoj Africi. Na globalnom nivou biće regrutovano više od 10.000 zdravstvenih radnika.

Podsetimo, britanski premijer Boris Džonson nagovestio je da bi ograničenja za suzbijanje pandemije mogla da budu na snazi do proleća.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Gulf Today

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike