Eksplozije u Lugansku; Ubijeno 20 ukrajinskih diverzanata

13.11.2022 | 15:40

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Copyright AP Photo/David Goldman/Kostiantyn Liberov Profimedia

21U toku je 263. dan sukoba u Ukrajini.

Granice Zaporoške oblasti su dobro zaštićene, nema planova za evakuaciju stanovništva.

Ukrajina će odlučiti o vremenu i sadržaju pregovaračkog okvira sa Rusijom, navodi se u transkriptu jučerašnjeg sastanka američkog državnog sekretara Entonija Blinkena sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom u Pnom Penu.

Najvažnije činjenice

U toku je 263. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti

- Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz te oblasti 

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.44 - Ubijeno 20 ukrajinskih diverzanata

Prilikom pokušaja iskrcavanja na Kinburnski sprud u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine ubijeno je oko 20 ukrajinskih diverzanata, saopštio je novinarima predstavnik ruskih snaga bezbednosti.

- Jutros je prilikom pokušaja iskrcavanja u blizini sela Pokrovsko na Kinburnskom sprudu, uništena diverzantska grupa 73. pomorskog centra za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine. Potvrđeno je da su pogođena četiri lakomotorna čamca. Procenjeno je da je ubijeno do 20 ukrajinskih vojnika - precizirao je on.

Prema njegovim rečima, tokom artiljerijskog napada uništena su vatrena sredstva podrške u selima Kucurub i Ivanovka u Nikolajevskoj oblasti.

23.40 - Ruski diplomata: Zapad pokušava da prisvoji rusku imovinu preko Generalne skupštine UN


Zapadne zemlje pokušavaju preko Generalne skupštine UN da daju „neki privid legitimiteta“ pokušajima da se prisvoje zamrznuta sredstva Moskve, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

AP Photo/John Minchillo, Pool


- Ovog puta oni guraju nacrt rezolucije Generalne skupštine da se Rusija poziva na odgovornost, uključujući reparacije Ukrajini... Čak i oni koji nisu stručnjaci shvataju politizaciju i pravnu ništavnost ovog dokumenta: Generalna skupština ni izbliza nema takva ovlašćenja. Pozadina zapadne inicijative vidljiva je golim okom – naši bivši Zapadni partneri pokušavaju preko Generalne skupštine da daju neki privid legitimiteta svojim pokušajima da prisvoje (ili tačnije jednostavno ukradu) rusku imovinu zamrznutu na Zapadu - napisao je Poljanski na svom Telegramu.

22.36 - Ukrajinske snage su večeras ispalile pet raketa „Himars“ na naselje Sabovka, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

21.39 - Eksplozije u Lugansku
 

U Lugansku se čuju eksplozije. U zapadnim predgrađima grada aktivirana je PVO. Ukrajinske snage pokušale su da gađaju predgrađe, ali je nekoliko raketa presretnuto.

19.58 - Indonezija poziva Zapad na manje ostru retoriku prema Rusiji

Visoki zvaničnici Indonezije pozvali su zapadne lidere da naprave određene ustupke u tome koliko će daleko ići u kritikovanju Rusije zbog rata u Ukrajini, u poslednjem naporu da se samit G20, koji se održava 15. i 16. novembra na Baliju, ne završi bez zajedničke deklaracije, izjavila su trojica neminenovanih diplomata za evropski Politiko.

Isti izvori navode da su zvaničnici SAD, EU, Australije, Kanade i Japana pod pritiskom indonežanskih kolega, sve do predsednika DŽoka Vidoda, da pokažu "fleksibilnost i razmotre manje oštru retoriku prema Moskvi", koju će na samitu predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

19.19 - Kijev ukinuo dozvole za rad nekim ukrajinskim medijima zbog izveštavanja o Hersonu


Ukrajinska vojska je ukinula dozvole za rad nekim medijima u ratnom području, jer su izveštavali o situaciji u Hersonu uprkos zabrani, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine.

- Nedavno su neki predstavnici medija, ignorišući zabranu i upozorenja, bez saglasnosti vojnih komandanata i službi za odnose s javnošću, vršili informativne aktivnosti u Hersonu pre stabilizacije situacije. Takve akcije predstavljaju grubo kršenje naredbe vrhovnog komandanta - navodi se u izveštaju.


Dodaje se da je nekim predstavnicima medija, koji su narušili pravila rada u oblastima ratnih dejstava, ukinuta dozvola za rad, a njihove novinarske legitimacije više nisu važeće.

18.06 - Komunalci rade na obnavljanju infrastrukture u Hersonu

Komunalna preduzeća u Hersonu rade na obnavljanju infrastrukture koju su, kako danas piše Rojters, ruske snage oštetile i minirale pre povlačenja.

Većina objekata u tom gradu na jugu Ukrajine i dalje je bez struje i vode, saopštili su danas regionalni zvaničnici.

Profimedia
 


Guverner Hersonske oblasti Jaroslav Januševič potvrdio je da su vlasti odlučile da zadrže policijski čas od 17 do 8 časova i zabrane izlazak i ulazak u grad kao nužnu bezbednosnu meru.

16.40 - SAD: Neke sankcije Rusiji mogle bi ostati i posle rata

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da bi neke sankcije Rusiji mogle da ostanu na snazi čak i nakon eventualnog mirovnog sporazuma sa Ukrajinom.

Jelen je rekla da bi svaki eventualni mirovni sporazum uključivao reviziju sankcija koje su Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici nametnuli Rusiji.

15.59 - Ukrajinske snage gađale grad Aljoški na levoj obali Dnjepra

Ukrajinska artiljerija izvela je napad na grad Aljoški u Hersonskoj oblasti, koji se nalazi na levoj obali Dnjepra, osam kilometara od Hersona.

U gradu su se čule eksplozije i pucnjava iz automatskog oružja, saopštila je novinarima gradska administracija.

14.25 - Konašenkov: Ruske snage oslobodile naselje Majorsk

Naselje Majorsk je u potpunosti oslobođeno zahvaljujući uspešnim ofanzivnim akcijama ruskih trupa, izjavio je portparol ministarstva odbrane Ruske Federacije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima, ljudstvo i oprema neprijateljskih snaga su "zbrisani".

Profimedia
 

14.23 - Volas: Moskva je daleko od odustajanja

Ukrajina ima zamah u ratu sa Rusijom, ali je Moskva daleko od odustajanja, izjavio je danas britanski ministar odbrane Ben Volas.

- Ukrajina ima zamah... To nije veliki zamah, ali ipak Ukrajinci su na dobrom putu - rekao je Volas.

On je rekao i da bi bilo glupo gledati na povlačenje Rusije iz Hersona kao na kraj rata, prenosi Rojters.

- Niko ne potcenjuje Rusiju. Moskva je daleko od odustajanja - rekao je Volas.

13.44 - Ukrajinska Železnica prodaje karte za "okupirane gradove"

Ukrajinske železnice simbolično su danas, slaveći oslobađanje Hersona, ponudile karte za gradove koji su i dalje pod kontrolom ruskih snaga, a cena karata je oko 27 dolara.

Navode da će karte moći da se iskoriste kada i ti gradovi budu oslobođeni.

"Danas možete da naručite karte za prva tri voza iz Kijeva ka pet gradova: ka već oslobođenom Hersonu, kao i ka Marijupolju, Donjecku, Lugansku i i Simferopolju - naveo je železnički operater na Telegramu.

12.44 - Lavrov: Zajednička izjava EAS nije usvojena

Zajednička izjava o rezultatima Istočnoazijskog samita (EAS) nije usvojena jer su američka strana i njeni partneri insistirali na neprihvatljivoj proceni situacije u Ukrajini i oko nje, rekao je danas novinarima ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon svog učešća na samitu.

Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

12.07 - Podoljak: Rusija će biti spremna za pregovore kad izgubi Donjeck ili Lugansk

Savetnik u kabinetu predsednika Ukrajine Mihail Podoljak smatra da Rusija politički i psihološki nije spremna za pregovore sa Ukrajinom i povlačenje trupa, ali da će biti spremna nakon što ukrajinske snage preuzmu kontrolu nad Donjeckom ili Luganskom.

Prema njegovoj oceni, podrška ratu u Rusiji brzo opada i svi, od, kako je naveo, "oligarha do obućara" saglasni su da je vreme da se rat završi, prenosi Interfaks Ukrajina.

Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP
Podoljak

12.04 - Napad ukrajinskih snaga

Ukrajinske trupe su u subotu i cele noći u nedelju granatirale Kahovsku hidroelektranu i Novu Kahovku. Tom prilikom, uništen je hotel, stambene zgrade i oštećeni dalekovodi, rekao je šef administracije Nove Kahovke Vladimir Leontjev.

- Raketni i artiljerijski udari su izvođeni po celom gradu, ne samo na hidroelektranu. Ima razaranja: stambene zgrade, hoteli, opštinske zgrade, mreže - rekao je Leontjev.

Juče tokom dana – dve osobe su poginule, dok su najmanje tri ranjene - svi su bili civili.

11.54 - Vazdušna uzbuna se čuje na celoj teritoriji Ukrajine

9.55 - Zelenski: U Donbasu je pravi pakao

U Donbasu su u toku žestoke borbe, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. Prema njegovim rečima, reč je o Pavlovki, Marinki, Avdejevki, kao i u selu Pervomajsko.

- To je pravi pakao. Svakodnevno se vode izuzetno žestoke borbe - rekao je Zelenski.

9.44 - Južnokorejski predsednik obećao povećanje pomoći Ukrajini

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol obećao je da će povećati humanitarnu pomoć Ukrajini, osudivši rusku operaciju u toj zemlji, nazivajući je kršenjem međunarodnih zakona, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

Kim Hong-ji/Pool Photo via AP
 

8.19 - Pregovori Kijeva i Moskve mogu početi u drugoj polovini 2023.

Poslanik Vrhovne rade David Arahamija, učesnik martovskih pregovora sa Rusijom izjavio je da pregovori Moskve i Kijeva mogu početi u drugoj polovini 2023. godine.

On je svoje mišljenje objasnio činjenicom da će tokom ovog perioda "početi izborni ciklusi" u Rusiji i Sjedinjenim Državama.

8.00 ​- Ugrožene desetine hiljada ljudi iz Hersonske oblasti 

Desetine hiljada ljudi u različitim naseljima Hersonske oblasti naći će se u zoni poplava ako Oružane snage Ukrajine dignu u vazduh branu Kahovske hidroelektrane, saopštio je šef Novokahovskog gradskog okruga Vladimir Leontjev.

- Sva naselja: Dnjeprjani, Korsunka, ogroman broj Hersonskih dača, kozačkih kampova i sve nizvodno, biće poplavljeno. To su desetine hiljada ljudi. Nekoliko hiljada ljudi samo u Novoj Kahovki, koji su direktno u opasnosti - rekao je Leontjev.

Kako je naveo, hidroelektrana je pretrpela ogromnu štetu usled granatiranja ukrajinske vojske, ali se može remontovati. Popravke korišćenjem savremenih tehnologija trajaće najmanje godinu dana.

7.10 - Uzbuna za opasnost probudila građane 12 ukrajinskih oblasti

Uzbuna je proglašena, pored Kijeva, u Odeskoj, Vinjickoj, Žitomirskoj, Čerkaskoj, Krivogradskoj, Černigovskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Sumsokj i Harkovskoj oblasti.

7.00 - Ukrajinska administracija počela sa radom u Hersonu

Zamenik šefa administracije ukrajinskog predsednika Kiril Timošenko izjavio je da je u Hersonu počela da funkcioniše vojna administracija, nacionalna policija i služba bezbednosti Ukrajine.

- Načelnik vojne administracije je Jaroslav Januševič. Takođe, nacionalna policija i služba bezbednosti takođe funkcionišu u gradu i u oblasti - napisao je on na Telegramu.

Takođe je kazao i da je u Hersonu uveden policijski čas od 17 sati do osam časova narednog jutra. Takođe je zabranjen ulazak i izlazak iz grada

 

Bonus video:

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/03/01/64c4e9aeb45738d81958c875/uhd/64c4e9aeb45738d81958c875.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958c875",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/964751_th_1656071169.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam