Ukrajinske snage 20 minuta gađale Donjeck i Makejevku, vazdušna opasnost na jugu zemlje (FOTO/VIDEO)

22.10.2022

05:00 >> 20:48

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Ukrajinske snage 20 minuta gađale Donjeck i Makejevku, vazdušna opasnost na jugu zemlje (FOTO/VIDEO)
Ukrajina Rusija - Copyright Russian Defense Ministry Press Service via AP/Kostiantyn Liberov/Alexei Alexandrov

Sukob u Ukrajini je navršio je 241. dan.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski optužuje Rusiju da namerno odlaže prolazak brodova sa žitom. 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je da nema prepreka za produženje sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica. 

AP Photo/Khalil Hamra
 

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarao sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom. London, Pariz i Berlin pozvali na istragu UN zbog ruske upotrebe iranskih dronova. 

EU obećala Kijevu 18 milijarda evra pomoći za narednu godinu.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se jutros u poltavskoj i černigovskoj oblasti Ukrajine, saopštile su regionalne vlasti.


Da su se sirene za vazdušni napad oglasile u regionu i da postoji pretnja raketnih napada, napisao je na Telegramu načelnik vojne uprave Poltavske oblasti Dmitrij Lunjin, prenosi TASS.

I šef uprave Černigovske oblasti Vjačeslav Čaus na Telegramu je saopštio da se u regionu oglašavaju sirene za vazdušni napad.

Najvažnije činjenice

U toku je 241. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

22.47 - Hvala na poverenju!

Čitamo se ponovo od ranih jutarnjih sati, kao i svakog dana od početka specijalne operacije u Ukrajini.

22.26 - Vazdušna opasnost u Ukrajini

Proglašena vazdušna opasnost u Nikolajevu i Nikolajevskoj oblasti na jugu Ukrajine.

20.40 - Gađani Donjeck i Makejevka

Ukrajinske snage su 20 minuta gađale Donjeck i Makejevku. Ispaljeno je ukupno 10 projektila.

19.19 - Doneta uredba o pomoći mobilisanim Rusima

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je vladinu uredbu o merama pomoći građanima koji učestvuju u delimičnoj mobilizaciji, a koja predviđa odloženo plaćanje poreza.

Uredbom, koja je danas objavljena, omogućeno je odlaganje plaćanja poreza za ceo period učešća i tri meseca posle mobilizacije za sve pojedince i kompanije u kojima su mobilisane osobe njihovi jedini osnivači, preneo je TASS.

Predviđeno je odlaganje plaćanja svih vrsta poreza, uključujući premije osiguranja i različite naknade, osim poreza na lična primanja.

24sedam/Profimedia
 

18.32 - Mirošnik: Od jutros ispaljeno 12 raketa "Himars" na četiri grada u LNR

Predstavnik LNR u Moskvi Rodion Mirošnik napisao je na Telegramu da su ukrajinske snage od jutros ispalile 12 raketa "himars" na četiri grada u LNR.

17.20 - Gladkov: Podižu se barijere u oblastima Belgorodske oblasti

U pograničnim oblastima Belgorodske oblasti u toku je jačanje odbrane, podižu se barijere i drugi odbrambeni objekti, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.

15.39 - Ukrajinske snage su ponovo gađale Donjeck i Gorlovku, ispalivši osam projektila kalibra 155 milimetara koji inače koriste snage NATO.

15.33 - Bivši direktor CIA: U sukob u Ukrajini uključi multinacionalni kontingent pod komandom Amerike, a ne sama Alijansa

Bivši direktor CIA i nekadašnji komandant snaga SAD i NATO u Avganistanu Dejvid Petreus ne isključuje mogućnost da se u sukob u Ukrajini uključi multinacionalni kontingent pod komandom Amerike, a ne sama Alijansa.

- Sjedinjene Države i druge zemlje mogu da reaguju na ovaj ili onaj način, ali kao multinacionalna snaga pod komandom Amerike, a ne kao snage NATO - rekao je Petreus.

Podsetimo, televizija Si-Bi-Es je objavila da je američka 101. vazdušno-desantna divizija, koja je raspoređena u Evropi, spremna da uđe na teritoriju Ukrajine u slučaju dalje eskalacije sukoba između Moskve i Kijeva ili u slučaju napada na jednu od zemalja NATO.

Divizija je prebačena u Evropu prvi put u skoro 80 godina u okviru jačanja istočnog krila Alijanse usled rastućih tenzija između Rusije i vojnog saveza NATO-a predvođenog SAD, navodi televizija.

15.05 - Ukrajinske snage ispalile dve rakete Himars na Svatovo u LNR

AP Photo/Bullit Marquez
 

15.23 - Zahtev civilima da smesta napuste grad Herson

Proruske vlasti u gradu Hersonu naložile su danas svim civilima da smesta napuste taj grad zbog, kako su naveli, pogoršanja situacije na frontu.

Hiljade civila je proteklih dana prelazilo preko reke Dnjepar posle upozorenja da bi ukrajinske snage mogle da pokrenu ofanzivu da ponovo preuzmu grad Herson, ali je novo upozorenje izdato sa još većom hitnošću za evakuaciju, navodi Rojters.

- Zbog napete situacije na frontu, povećane opasnosti od masovnog granatiranja grada i opasnosti od terorističkih napada, svi civili u Hersonu moraju smesta da napuste grad i pređu na drugu, istočnu stranu Dnjepra - navodi se u saopštenju postavljenom na Telegramu.

Poziv za napuštanje Hersona upućen je i predstavnicama vojne i civilne administracije.

14.56 - Medvedev: Ne sme se menjati status stalnih članica SB UN

Zamenik predsedavajućeg ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev izjavio je danas da status stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, uključujući njihovo pravo veta, ne bi nikad trebalo da bude predmet revizije.

- Status (stalnih) država članica Saveta bezbednosti UN, koje su osnivači UN, nikada ne bi trebalo da bude podvrgnut reviziji i to uključuje njihovo pravo veta - naveo je Medvedev na Telegramu, a prenosi TASS.

Medvedev smatra i da bi mogla da se proširi lista članica Saveta bezbednosti UN.

Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Dmitrij Medvedev

- U suprotnom, UN će se suočiti sa sistemskom krizom i eventualno sudbinom pokojne Lige naroda - ocenio je Medvedev.

13.42 - Dve osobe poginule u granatiranju ruskog grada

Prema podacima Ministarstva za vanredne situacije, dve osobe su poginule u ukrajinskom granatiranju grada Šebekino u Belgorodskoj oblasti, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov.

Skoro 15.000 ljudi je ostalo bez struje zbog granatiranja, dodao je on.

13.16 - Ruska vojska: Odbijeni napadi ukrajinskih trupa u više pravaca, kijevske snage trpe gubitke

Oružane snage Rusije odbile su sve napade ukrajinske vojske u Hersonskoj oblasti, likvidirano je preko 130 ukrajinskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije

U delu fronta od Nikolajeva do Krivog Roga ukrajinske snage su pokušale da probiju odbranu ruske vojske, ali su napadi odbijeni i protivnik je vraćen na prvobitne položaje. Pored 130 ukrajinskih vojnika, likvidirana su dva tenka, devet oklopnih vozila i 13 automobila.

U području Krasnog Limana u DNR ukrajinske snage su pokušale da izvedu napad u pravcu mesta Novovodjano i Černopopovka u DNR, ali je ruska vojska odbila napad. Likvidirano je preko 80 ukrajinskih vojnika, šest tenkova, četiri oklopna vozila i pet pikapova.

Ukrajinske snage su napale položaje ruske vojske u pravcu Južno-Donjeck u DNR, međutim ruska artiljerija je razbila protivnika koji je izgubio 25 vojnika, dva tenka, tri borbena vozila pešadije.

Russian Defense Ministry Press Service photo via AP
 

13.11 - Ukrajinska vojska poslala snimak upozorenja Belorusiji

Ukrajinska vojska je u video-poruci upozorila Belorusiju da će uzvratiti na sve udare iz susedne zemlje, usred sve veće zabrinutosti u Kijevu da bi Rusija mogla da pokrene još jednu ofanzivu.

12.10 - Snage SAD raspoređene blizu granice Rumunije s Ukrajinom

Američka 101. Vazdušno-desantna divizija raspoređena je u Evropi, tačnije u Rumuniji, u blizini granice s Ukrajinom, prvi put u 80 godina, usled sve većih tenzija između Rusije i NATO, javila je američka TV stanica Si-Bi-Es (CBS).

Jedinica lake pešadije obučena je da se u roku od nekoliko sati rasporedi na bilo koje bojno polje na svetu, spremna za borbu.

CBS je posetio zamenika komandanta divizije, generala DŽona Lubasa, i pukovnika Edvina Matejdesa, komandanta 2. borbenog tima na svega pet kilometara od rumunske granice sa Ukrajinom.

Iz američke komande objašnavaju da je pretnja u blizini teritorije NATO-a razlog zbog kojeg je najelitnija vazdušno-jurišna divizija poslata, sa nešto teške opreme.

- Spremni smo da branimo svaki centimetar NATO teritorije. Donosimo jedinstvenu sposobnost naše vazdušno-jurišne divizije. Mi smo laka pešadija, ali opet, donosimo mobilnost sa sobom, za naše avione i vazdušne napade - rekao je Lubas za CBS.

12.06 - Gladkov: Ukrajinci granatiraju ruski grad Šebekino, povređeno pet civila

 

 

Oružane snage Ukrajina trenutno granatiraju grad Šebekino u Belgorodskoj oblasti Rusije.

- Prema preliminarnim podacima, pet civila je povređeno. Oštećeni su civilni objekti. Povređenima će biti pružena sva neophodna medicinska pomoć - rekao je guverner oblasti Vjačeslav Gladkov.

11.09 - Novi napadi na energetiku, deo Ukrajine bez struje

Ukrajinska elektrodistribucija "Ukrenergo" saopštila je danas da je ruska vojska izvela još jedan raketni napad u kojem je ciljala energetska postrojenja na zapadu Ukrajine.

U poruci objavljenoj na Telegramu, Ukrenergo je "obim štete uporediv ili možda prevazilazi posledice napada na Ukrajinu u periodu između 10. i 12. oktobra", preneo je "Gardijan".

Navodi se da su timovi električara počeli da popravljaju oštećene objekte nakon raketnog napada, ali da su uvedene restrikcije u pojedinim delovima Ukrajine, dok pokušavaju obnove redovnu isporuku struje.

AP Photo/Kostiantyn Liberov
 

Trenutno, isključenja ima u regionima Kijev, Černihov, Čerkasi, Žitomir, Sumi, Harkov, Poltava, Dnjepropetrovsk, Zaporožje i Kirovohrad.

10.38 - Iran osudio poziv grupe E3 za istragu o dronovima u Ukrajini

Iran je danas osudio poziv Francuske, Nemačke i Velike Britanije u Ujedinjenim nacijama da se sprovede istraga o optužbama da je Rusija koristila dronove poreklom iz Irana u napadima na Ukrajinu, objavila je iranska novinska agencija IRNA, citirajući portparola spoljnih poslova Nasera Kananija.

Kanani je rekao da je "jučerašnji poziv takozvane E-3 grupe zemalja lažan i bezosnovan" i da ga Iran odbacuje i osuđuje, preneo je Rojters.

U pismu koje su potpisali izaslanici Francuske, Nemačke i Velike Britanije u UN, grupa E3 podržala je poziv Ukrajine na takvu istragu, tvrdeći da je upotrebom dronova prekršena Rezolucija 2231 Saveta bezbednosti UN, kojom se podržava nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. godine.

10.25 - Šolc: Do 30 odsto Nemaca nije za sankcije ili isporuku oruzja

AP Photo/Markus Schreiber
Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je za današnje izdanje lista "Velt am zontag" da se do 30 odsto Nemaca protivi državnoj politici sankcija ili isporuke oružja Ukrajini.

- Tokom razgovora sa građanima Nemačke, stekao sam utisak da se između 20 i 30 odsto njih ne slaže ili sa sankcijama ili isporukama oružja Ukrajini. Među njima su bile pristalice svih političkih stranaka - rekao je Šolc, prenosi TASS.

Šolc je dodao da će Nemačka nastaviti da pruža podršku Kijevu, uključujući i vojnu pomoć.

9.30 - Situacija u Hersonu stabilna, odbijeni svi napadi

Situacija u Hersonu je stabilna, svi napadi ukrajinske vojske su odbijeni, izjavio je zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Kako je rekao, nastavlja se evakuacija civilnog stanovništva koja je pokrenuta pre nekoliko dana.

- Situacija danas u devet sati prepodne je stabilna. Neprijatelj nastavlja sa napadima ali su svi napadi uspešno odbijeni. Sve je pod kontrolom - kazao je on.

9.10 - Nebenzja: Rusija koristi dronove da smiri teroriste u Kijevu

AP Photo/Seth Wenig
Vasilij Nebenzja

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN da Rusija koristi bespilotne letelice i projektile visoke preciznosti u Ukrajini da smiri, kako je rekao, "teroriste u Kijevu".

- Osmogodišnje gorko iskustvo koje imaju stanovnici Donbasa jasno nam je stavilo do znanja šta kijevski režim može da uradi, tako da je doneta odluka da se utiša militantni žar bezobzirnih terorista iz Kijeva. Veliki broj preciznih projektila i dronova napravljenih u Rusiji pogodili su pozamašan broj vojnih i infrastrukturnih objekata, što slabi kapacitet i potencijal režima Zelenskog - rekao je Nebenzja, preneo je TASS.

On je rekao da Rusija "još čeka spisak žrtava iz Buče".

- Ponavljam da, uprkos svim podsetnicima, i dalje nismo dobili listu žrtava nameštaljke koju je Ukrajina sprovela u Buči u aprilu. To još jednom potvrđuje da kijevske vlasti nemaju ništa da podele kako bi dokazale svoje optužbe i navode - dodao je Nebenzja.

8.28 - Pogođen objekat energetske infrastrukture u Odeskoj oblasti

AP Photo/David Goldman
 

Ukrajinski mediji javljaju da je u Odeskoj oblasti pogođen objekat ukrajinske energetske iinfrastrukture.

Takođe, eksplozije se čuju i u Hemljnickoj oblasti, kao i u Dnjepropetrovsku, Rovnu i Lucku.

Mediji javljaju i da je ukrajinski PVO aktivan i u Kijevskoj oblasti.

8.02 - Eksplozije u Dnjepropetrovsku

Nakon što je vazdušna opasnost proglašena praktično na celoj teritoriji Ukrajine, eksplozije su se čule i u Dnjepropetrovsku, saopštio je ukrajinski „Peti“ kanal.

Za sada nema preciznih informacija koji objekti su pogođeni.

7.52 - Uzbuna za vazdušnu opasnost i na zapadu Ukrajine

U zapadnim regionima Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

Sirene se čuju u Ivano-Frankovskoj, Ternopoljskoj, Rovnenskoj, Volinskoj i Černovickoj oblasti, gradonačelnik Hmeljnickog i prvi ljudi navedenih oblasti objavili su upozorenja i na svojim kanalima.

Russian Defense Ministry Press Service photo via AP
 

Kako je saopštio servis „Vazdušne opasnosti u Ukrajini“, sirene se oglašavaju i u Zakarpatskoj i Lavovskoj oblasti.

 

7.37 - Nebenzja nije želeo da sluša ukrajinskog ambasadora

Stalni predstavnik Rusije pri UN na sinoćnom zasedanju Saveta bezbednosti nije želeo da sluša izlaganje ukrajinskog kolege Sergeja Kislice.

- Pre nego što završim svoje izlaganje želeo bih da vas upozorim da večeras neću slušati još jednu zlobnu tiradu ukrajinskog režima u ovoj sali s obzirom da im to, očigledno, pruža neko čudno i opako zadovoljstvo - kazao je Nebenzja tokom svog izlaganja.

On je podsetio i na nedavne uvrede koje je Kislica uputio ruskim diplomatama putem društvenih mreža.

- Nažalost, takvi ispadi samo pokazuju kako izgleda trenutna ukrajinska diplomatija - to je dokaz nespremnosti Kijeva na bilo kakav dijalog, a pogotovu ne na civilizovan - dodao je Nebenzja.

7.27 - Uništeni slovenački i makedonski tenkovi

Ruski padobranci uništili su ukrajinski bataljon koji je bio opremljen makedonskim i slovenačkim tenkovima.

Agencija RIA Novosti objavila je snimak tih tenkova u plamenu neposredno nakon bitke.

 

 

7.16 - Oglasile se sirene za vazdušni napad

Sirene za vazdušni napad oglasile su se jutros u poltavskoj i černigovskoj oblasti Ukrajine, saopštile su regionalne vlasti.

Da su se sirene za vazdušni napad oglasile u regionu i da postoji pretnja raketnih napada, napisao je na Telegramu načelnik vojne uprave Poltavske oblasti Dmitrij Lunjin, prenosi TASS.

I šef uprave Černigovske oblasti Vjačeslav Čaus na Telegramu je saopštio da se u regionu oglašavaju sirene za vazdušni napad.

Prema pisanju medija, sirene za vazdušni napad su se oglasile i u oblastima Sum, Nikolajev i Harkov, prenosi TASS.

AP Photo/David Goldman
 

06.36 - Nebenzja: Sekretarijat UN nije ovlašćen da vodi istrage

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja pozvao je članice Saveta bezbednosti da zatraže od Sekretarijata UN da ne učestvuje u istrazi o navodnom korišćenju iranskih dronova u Ukrajini ukazujući da to telo nema ovlašćenja da vodi istrage.

Nebenzja je u pismu članicama naveo da je Savet bezbednosti odgovoran za praćenje i sprovođenje Rezolucije 2231, koja je, kako tvrde zapadne zemlje, prekršena korišćenjem iranskih dronova u Ukrajini.

Pozivajući se na belešku predsednika Saveta bezbednosti UN od 16. januara ove godine on je naglasio da Sekretarijat može da pruži administrativnu podršku Savetu bezbednosti u kontekstu Rezolucije 2231 samo na zahtev tog tela i dodao da takvog zahteva nie bilo.

Ocenio je da bi učešće Sekretarijata UN u istrazi predstavljalo potkopavanje integriteta Povelje UN i ugrožavanje autoriteta Saveta bezbednosti i UN u celini, prenose RIA Novosti.

Zapadne zemlje tvrde da Rusija koristi iranske dronove u Ukrajini, dok Moskva i Teheran odbacuju te optužbe.

Stalne misije Francuske, Velike Britanije i Nemačke pri UN pozvale su Sekretarijat UN da ispita informacije o navodnoj upotrebi iranskih dronova u Ukrajini, čime se kriši Rezolucija 2231 SB UN, kojom se Iranu zabranjuje da trguje određenim vrstama proizvoda bez dobijanja odobrenja Saveta bezbednosti UN, uključujući bespilotne letelice.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike