Preokret u poslednjem trenutku: Trgovinski sporazum Velike Britanije i EU danas ili sutra?

23.12.2020

15:32 >> 15:35

0

Države članice Evropske unije počele su da pripremaju procedure za uspostavljanje novog trgovinskog sporazuma sa Britanijom od 1. januara

Preokret u poslednjem trenutku: Trgovinski sporazum Velike Britanije i EU danas ili sutra?
Copyright Pixabay

Britanski tabloid “San” objavio je danas da neki diplomatski izvori kažu da bi trgovinski sporazum Velike Britanije i Evropske unije mogao biti postignut danas ili sutra.

– Britanski i pregovarači EU nadaju se da će danas popodne ili sutra ujutro ”pretresti” sporazum od 2.000 stranica, a napredak u pregovorima trenutno usporava stavka oko električnih automobila – rekao je Hari Kol, politički urednik britanskog tabloida.

Pročitajte još:

Jedan britanski izvor rekao je slikovito za list: “Još nema dima, ali danas su viđeni sa šibicama”.

Države članice Evropske unije počele su da pripremaju procedure za uspostavljanje novog trgovinskog sporazuma sa Britanijom od 1. januara, ako se o tome postigne dogovor, izjavila su danas tri diplomatska izvora u evropskom bloku.

Tokom sastanka sa Evropskom komisijom, koja pregovara sa Britanijom u ime svih 27 država članica, diplomatama u Briselu je rečeno da budu spremni za sastanak sutra, ukoliko dođe do dogovora, preneo je Rojters.

Podsetimo, Velika Britanija nastavila je pregovore se EU oko trgovinskog sporazuma posle Bregzita, ali zvaničnici su govorili da i dalje ima velikih razlika između dve strane i da postoji opcija da se dogovor ne postigne.

Pročitajte još:

– Britanija želi trgovinski dogovor sa EU, ali je i spremna na scenario da ga ne bude ako EU ne promeni svoje stavove i ne poštuje britanski suverenitet – rekao je britanski ministar prosvete Nik Gib za Skaj njuz.

Premijer Boris Džonson je, nakon razgovora sa šeficom evropske diplomatije Ursulom von der Lejen prošle nedelje kazao da je “vrlo verovatno da neće biti dogovora ako EU suštinski ne promeni svoju poziciju”. Ursula von der Lejen je takođe rekla da će biti “veliki izazov prevazići razike”.

Velika Britanija 31. decembra treba da formalno izađe iz trgovinske zone EU.

Velika Britanija istupila je iz Unije 1. januara, ali je neformalni član ostaje do 31. decembra 2020. kada se zvanično okončava tranzicioni period tokom koga je bila deo jedinstvenog tržišta i carinske unije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike