Orban osnažuje vojsku: Treba da se pripremimo za dugotrajan rat, vreme je da oživi vojnički duh u nama

15.10.2022

16:35

0

Postoje nacije koje su već počele da se pripremaju i ni mi u tome ne možemo da zaostanemo, rekao je mađarski premijer

Orban osnažuje vojsku: Treba da se pripremimo za dugotrajan rat, vreme je da oživi vojnički duh u nama
profimedia-0553923189 - Copyright Profimedia

Mađarima je potrebna kompetentna vojska koja može garantovati mir i služiti kao sredstvo odvraćanja, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban u Budimpešti.

Obraćajući se na ceremoniji polaganja zakletve vojnika dobrovoljaca i predstavljanja oklopnih borbenih vozila pešadije Link, Orban je rekao da je vreme da se "oživi vojnički duh u nama", tvrdeći da će nacija koja nije sposobna da to učini sigurno propasti u budućnosti, preneo je MTI.

AP Photo/Laszlo Balogh
 

"Postoje nacije koje su već počele da se pripremaju i ni mi u tome ne možemo da zaostanemo", rekao je mađarski premijer.

On je kazao da ne možemo da zarijemo glavu u pesak kao noj i dodao da će "ako se stvari nastave kakve su sada, sankcije uzdrmati Evropu".

Orban je naglasio da se, takođe, čini da će Evropa morati da se pripremi za dugotrajan rat.

Iako je polaganje zakletve 250 dobrovoljaca "dovoljan razlog da budemo srećni, treba nam još nekoliko ovakvih bataljona", rekao je Orban.

On je istovremeno dodao da je predstavljanje borbenih vozila Link oznaciclo važnu prekretnicu u tekućem vojnom usavršavanju Mađarske.

Mađarski narod je vekovima bio poznat po svojoj vojnoj veštini, kazao je Orban i istakao da su Mađari najbolji kada "postoji prepreka koju treba savladati".

"Sada živimo u vremenu kada imamo dobar razlog da otkrijemo pretnje na granicama zemlje", rekao je on, ukazujući na rat u Ukrajini i protok oružja sa Zapada na linije fronta.

AP Photo/Anna Szilagyi
 

Granice Mađarske su, takođe, pod opsadom grupa naoružanih ilegalnih migranata, naglasio je on.

Orban je napomenuo da je primarni zadatak u prošlosti bio reorganizovati državu.

Ekonomija je sada nadoknadila izgubljeno, stopa kriminala je smanjena, javna bezbednost je obnovljena i javna uprava je obnovljena, ali ima još mnogo toga da se uradi kada je u pitanju mađarska vojska, rekao je on.

Mađarska gradi modernu vojsku jer su zemlji potrebni vojnici koji žele da služe svojoj zemlji, kao i efikasno, moderno oružje, kazao je Orban.

BONUS VIDEO

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike