Danska kraljica se izvinila što je oduzela titule unucima: Nisam shvatala u kojoj meri bi mogli da budu pogođeni

04.10.2022 | 17:51

Autor: Vladimir Tanacković

Deca drugog kraljičinog sina ostala su u redu nasleđivanja, ali bez kraljevskih dužnosti koje njihova doskorašnja zvanja obuhvataju

Copyright Profimedia

Danska kraljica Margreta II izvinila se nakon što je uklonila kraljevske titule kod četvoro od svojih osmoro unučadi. Ona, međutim, nije promenila mišljenje o tom potezu.

Ova 82-godišnja vladarka, koja je ranije ove godine proslavila pola veka na tronu, saopštila je u četvrtak da od sledeće godine deca njenog mlađeg sina, princa Joakima, više neće biti poznata kao princ i princeza.

Umesto toga, oni će moći da koriste samo svoje titule grofova i grofice od Monpezata i biće oslovljavani kao ekselencije, jer će njihove titule Njihovih kraljevskih visočanstava biti „ukinute“.

Hele von Vildenrath Lovgrin, sekretarica za štampu grofice Aleksandre, bivše supruge princa Joakima, izjavila je za Si-En-En u četvrtak da su Joakim i njegova deca „tužni“ i „šokirani“ zbog ove odluke, koju kraljica Margreta smatra „neophodnom za obezbeđivanje budućnosti monarhije“, navodi se u izjavi kraljice koju je u ponedeljak objavila kraljevska kuća.

- Poslednjih dana došlo je do jakih reakcija na moju odluku o budućoj upotrebi titula za četvoro dece princa Joakima. To me, naravno, pogađa - navela je kraljica u saopštenju.

- Na moju odluku se čekalo dugo. Sa mojih 50 godina na tronu prirodno je da se osvrnem unazad i da gledam unapred. Moja je dužnost i želja kao kraljice da obezbedim da se monarhija uvek oblikuje u skladu sa vremenom. Ponekad to znači da se moraju doneti teške odluke i uvek će biti teško pronaći pravi trenutak - dodala je ona.

Profimedia
Princ Joakim sa drugom suprugom i decom

Kraljica je rekla da je ovu odluku donela kako bi omogućila mlađim članovima kraljevske porodice da vode normalniji život, sledeći slične odluke drugih kraljevskih porodica da smanje monarhiju.

- Kraljevska titula uključuje niz obaveza i dužnosti koje će u budućnosti biti na manjem broju članova kraljevske porodice - rekla je ona.

Prestolonaslednik Frederik, kraljičin stariji sin, prvi je u redu za presto. Njegovo najstarije dete, princ Kristijan, drugi je po redu. Svo četvoro Frederikove dece zadržava svoje titule.

Njegov mlađi brat Joakim živi u Parizu sa suprugom princezom Marijom i njihovo dvoje dece Henrikom (13) i Atenom (10). Princ ima i dva starija sina Nikolaja (23) i Feliksa (20) iz prvog braka sa Aleksandrom, groficom od Frederiksborga. Iako će Joakimova deca izgubiti svoje kraljevske titule, zadržaće svoja mesta po redosledu sukcesije.

- Donela sam svoju odluku kao kraljica, majka i baka, ali, kao majka i baka potcenila sam u kojoj meri bi moj mlađi sin i njegova porodica mogli da se osećaju pogođeno. To ostavlja veliki utisak i zbog toga mi je žao. Niko ne treba da sumnja da su moja deca, snahe i unuci moja velika radost i ponos. Sada se nadam da ćemo mi kao porodica moći da pronađemo mir put kroz ovu situaciju - navodi se u kraljičinom saopštenju.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/09/01/64c4e9adb45738d81958c093/uhd/64c4e9adb45738d81958c093.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958c093",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1093822_th_1662718367.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam