Bajden vs Tramp: Kriza izazvana koronom u centru debate (FOTO, VIDEO)

16.10.2020

06:02 >> 10:13

0

Dvojica suparnika govorila su na odvojenim televizijskim skupovima nakon što je predviđena debata otkazana

Bajden vs Tramp: Kriza izazvana koronom u centru debate (FOTO, VIDEO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Evan Vucci)

Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden oštro je kritikovao “paničnu” reakciju predsednika Donalda Trampa na pandemiju koronavirusa, dok je Tramp branio svoj odgovor na tu zdravstvenu krizu u kojoj je dosad život izgubilo 216.000 Amerikanaca.

Dvojica suparnika na američkim predsedničkim izborima, koji treba da se održe 3. novembra, govorila su na odvojenim televizijski skupovima, nakon što je zbog Trampove zaraze koronavirusom otkazana ranije predviđena debata između njih dvojice.

Bajden optužio Trampa za prikrivanje opasnosti od koronavirusa

 

Neobičan format noćašnje debate, u kojoj je Bajdenovo obraćanje prenošeno iz Filadelfije na ABC-u, dok je Trampov susret s biračima istovremeno prenošen iz Majamija na NBC-u, podseća nas na to  da je epidemija koronavirusa snažno uticala i na kampanju uoči američkih izbora. U fokusu debate je bila upravo epidemija kovida 19.

Bajden je republikanskog predsednik optužio za prikrivanje opasnosti od virusa na početku epidemije.

– On kaže da nikome nije rekao jer se bojao da će se Amerikanci uspaničiti. Amerikanci se nisu uspaničili, on se uspaničio – rekao je Bajden.

Tramp je, sa druge strane, branio svoj odgovor na krizu izazvanu koronom, kao i svoje ponašanje tokom nje, uključujući i sporne aktivnosti u ružičnjaku Bele kuće tokom kojih se nisu nosile maske i nije se održavala distanca, što je rezultiralo širenjem zaraze među učesnicima događaja.

– Hej, ja sam predsednik, moram da se viđam s ljudima. Ne mogu da budem zatvoren u podrumu – naglasio je Tramp. On je kritikovao Bajdena jer je veći deo kampanje proveo izlovan u kući.

Tramp izbegao odgovore o “pedofilskom lancu”  i prijavama protiv njega

Tramp, koji je tokom prve predsedničke debate pre dve nedelje agresivno prekidao Bajdena, ni ovog puta nije imao pomirljiviji ton i često se prepirao s moderatorkom Samantom Gatri. Rekao je da je čuo različite priče o efikasnosti maski, premda su zdravstveni stručnjaci iz njegove administracije često ponavljali da je nošenje maski ključ za obuzdavanje epidemije.

Takođe nije želeo da odbaci ni teoriju zavere grupe “Kjuanon”, prema kojoj su američke demokrate deo globalnog pedofilskog lanca – prvo hvaleći pristalice “Kjuanona” zbog borbe protiv pedofilije, a zatim rekavši da ne zna ništa o tome pokretu. FBI je, inače, označio “Kjuanon” kao potencijalnu terorističku pretnju.

Tramp je isto tako zaobišao odgovore na pitanja o istrazi “Njujork tajmsa” o njegovim poreznim prijavama poslednjih 20 godina, koje je odbio da objavi uprkos tome što su svi predsednički kandidati to radili nekoliko decenija unazad.

Nije opovrgao izveštaj lista da je platio samo 750 dolara federalnog poreza na prihod tokom svoje prve godine u Beloj kući, premda je u jednom trenutku kazao da su brojke koje je objavio “Njujrok tajms” pogrešne.

Iako se izbori održavaju 3. novembra, milioni ljudi s pravom glasa već su iskoristili pravo ranijeg glasanja: do petka ujutro već je glasalo, lično ili putem pošte, oko 18,3 miliona Amerikanaca, što predstavlja 12,9 odsto ukupnih glasova birača na izborima 2016.

Prema rezultatima anketa, na nacionalnoj osnovi Bajden uživa prednost, ali u ključnim državama je to znatno manje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike