London nabavlja brodove za zaštitu podvodne infrastrukture

02.10.2022

20:45

0

Ministar odbrane Ben Volas ocenio je da pretnja britanskoj infrastrukturi dolazi iz Rusije

London nabavlja brodove za zaštitu podvodne infrastrukture
London - Copyright Pixabay

Velika Britanija nabaviće dva specijalizovana broda kako bi zaštitila svoju podvodnu infrastrukturu, kao što su kablovi i cevovodi, saopštio je danas ministar odbrane Ben Volas, nakon što je prošle nedelje došlo do curenja na gasovodu Severni tok iz Rusije u Evropu.


Govoreći na konferenciji Konzervativne stranke u Birmingemu, Volas je govorio o "misterioznoj šteti" koja je naneta gasovodima i ocenio da pretnja britanskoj infrastrukturi dolazi iz Rusije.

- To bi trebalo da nas podseti koliko su naša ekonomija i infrastruktura ranjive za takve hibridne napade. Naš internet i naša energija se u velikoj meri oslanjaju na cevovode i kablove. Rusija ne krije svoju sposobnost da cilja takvu infrastrukturu - rekao je Volas, prenosi Rojters.

Najavio je da će prvi višenamenski brod za istraživanje morskog dna biti kupljen ove godine i da će biti operativan do kraja sledeće godine, dok će drugi brod biti izgrađen u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zemlje EU smatraju da su cevi Severnog toka oštećene sabotažom, za koju nisu okrivile Rusiju, dok je Moskva za kvar na gasovodu optužila Zapad.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike