Belorusija izdala poternicu za Tihanovskom

16.10.2020

10:16 >> 11:06

0

Autor: M. I.

Belorusija je ranije izdala nalog za hapšenje, koji važi i u Rusiji, zbog bilateralnog sporazuma koji imaju ove dve zemlje

Belorusija izdala poternicu za Tihanovskom
Copyright Youtube/Printscreen/Rappler

Belorusija je izdala međunarodnu poternicu za Svetlanom Tihanovskom, kandidatkinjom za predsednika na izborima održanim u avgustu ove godine, pod optužbama da je pozivala da se načini šteta beloruskoj nacionalnoj bezbednosti, rekao je danas za agenciju Tas s izvor iz pravosuđa u Minsku.

– Radi se o prekršaju po članu 361. Krivičnog prava Belorusije (pozivi na akcije protiv državnih agencija i ustanova) – rekao je izvor.

Kako prenosi Tanjug, Belorusija je ranije izdala nalog za hapšenje, koji važi i u Rusiji, zbog bilateralnog sporazuma koji imaju ove dve zemlje.

Izborna komisija Belorusije je 9. avgusta saopštila da je Aleksandar Lukašenko osvojio 80.10 odsto glasova, a da je sledeća bila Tihanovska sa 10.12 odsto.

Moskva: Poternica za Tihanovskom nije politička

Rusija nema zakonski problem sa Svetlanom Tihanovskom, opozicionom liderkom Belorusije, ali Moskva ne vidi međunarodnu poternicu kao politički motivisanu, izjavio je danas Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

– Nemamo nikakva pitanja za Tihanovsku, nismo izdali poternicu za njom, to su uradili Belorusi. Ipak, zbog sporazuma između Rusije i Belorusije, delimo sve, imamo zajednički sistem – objasnio je Peskov, a preneo TASS.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike