Švarceneger posetio Aušvic: Otac mu bio nacistički vojnik, a legendarni "Terminator" zbog svega poslao snažnu poruku (FOTO)

28.09.2022

21:13

0

On je radio sa fondacijom i dobio je njenu inauguralnu nagradu "Borba protiv mržnje" u junu za svoje poruke protiv mržnje na društvenim medijima

Švarceneger posetio Aušvic: Otac mu bio nacistički vojnik, a legendarni "Terminator" zbog svega poslao snažnu poruku (FOTO)
Tan2022-9-28_16192440_0 - Copyright AP Photo/Michal Dyjuk

Arnold Švarceneger posetio je u sredu nacistički logor smrti Aušvic kako bi preneo poruku protiv predrasuda i mržnje.

Čuveni "Terminator" sreo se sa preživelima iz Holokausta, sinom preživelih i ženom koju je nacistički doktor Jozef Mengele naterao na eksperimente kada je imala samo 3 godine. Video je i kasarne, karaule i ostatke gasnih komora, kao i postavljene sveće ispred Zida smrti, gde su Nemci streljali hiljade ljudi, i spomenik žrtvama Aušvica.

- Ovo je priča koja mora da ostane živa, ovo je priča koju moramo da pričamo iznova i iznova - rekao je 75-godišnji bivši guverner Kalifornije u Fondaciji Jevrejskog centra Aušvic.

On je radio sa fondacijom i dobio je njenu inauguralnu nagradu "Borba protiv mržnje" u junu za svoje poruke protiv mržnje na društvenim medijima.

- Svedok sam ruševina zemlje koju su razbili nacisti - rekao je Švarceneger u izjavi nakon što je primio tu čast. 

Bavarska dala priznanje Švarcenegeru, on ne zna zašto

Premijer nemačke pokrajine Bavarske Markus Zeder uručio je priznanje Švarcenegeru, a nekadašnji guverner Kalifornije nije ni znao za šta je odlikovan.

Zeder je Švarcenegeru uručio počasnu bavarsku televizijsku nagradu.

Na pitanje za šta je dobio nagradu Švarceneger je novinarima odgovorio "Nemam pojma“.

- Možda je to priznanje za moj doprinos podsticanja bodibildinga, pošto sam upravo u Minhenu započeo da se bavim tim 1996. godine - kazao je on.

Zeder je objasnio da je dobio nagradu za njegovo angažovanje protiv širenja lažnih vesti preko društvenih medija.

- Iz prve ruke sam video kako je ta mržnja izmakla kontroli i delim ova bolna sećanja sa svetom u nadi da ću sprečiti buduće tragedije i edukovati vojnike o ličnoj odgovornosti. Stojim uz Fondaciju Jevrejski centar Aušvic i njihovu misiju obrazovanja.

Švarceneger je ranije govorio o svom ocu Gustavu Švarcenegeru koji je bio nacistički vojnik tokom Drugog svetskog rata, a sada je posvećen borbi protiv predrasuda.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike