Tramp zapretio Iranu zbog napada na ambasadu u Iraku: Ako ijedan Amerikanac bude ubijen...

24.12.2020 | 06:18 >> 14:30

Autor: Jelena Stokic Jovanovic

Na ambasadu SAD u zaštićenoj, utvrđenoj zoni iračke prestonice Bagdada, ispaljene su pre tri dana  tri rakete

Copyright Tanjug/AP Photo/Evan Vucci/ Khalid Mohammed,

Američki predsednik Donald Tramp objavio je fotografiju neesplodiranih projektila koji su, kako tvrdi, ispaljeni na ambasadu SAD u Iraku.

Napisao je na Tviteru da se na njima jasno vidi da je poreklo projektila iz Irana što je bio povod da uputi “prijateljski savet” Teheranu.

-Naša ambasada u Iraku je gađana u nedelju sa više projektila. Tri rakete se nisu aktivirale. Pogodite odakle su: Iran! -napisao je Tramp.

Uz objavljenu fotografiju dodao je poruku:

-Evo jedan prijateljski zdrav savet: ako jedan Amerikanac bude ubijen smatraću Iran odgovornim. Razmislite o tome – dodao je odlazeći prdsednik SAD.Na ambasadu SAD u zaštićenoj, utvrđenoj zoni iračke prestonice Bagdada, ispaljene su pre tri dana  tri rakete.

Pročitajte još

Ovaj napad izazvao je strepnje zbog mogućih nemira uoči godišnjice atentata na generala Kasima Sulejmanija, komandanta iranske Revolucionarne garde koji je po nalogu Vašingtona likvidiran 3. januara ove godine nedaleko od bagdadskog aerodroma.

Strahujući od odmazde uoči prve godišnjice atentata na Sulejmanija, SAD su naredil da se smanji broj službenika u ambasadi u Bagdadu.

Iran odgovorio

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed DŽavad Zarif je odbacio tvrdnje predsednika Donalda Trampa.

-Stavljajući svoje državljane u rizik u inostranstvu, neće odvući pažnju od katastrofalnih rezultata u domaćoj politici – poručio je Zarif.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam